Ukrán szakértő: az oroszok kivonulnak, de kiképzik a szakadárokat

2014. szeptember 11. 11:32

Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő megerősítette az ukrán elnök korábbi kijelentését, miszerint az oroszok megkezdték csapataik kivonását Ukrajnából, ugyanakkor rámutatott: kiképzőtiszteket hagynak hátra a szakadár fegyveresek harci felkészültségének javítására. Timcsuk szerint egyúttal provokációra is készülnek az oroszok.

2014. szeptember 11. 11:32

Az orosz csapatok provokációra készülnek a kelet-ukrajnai Donyeckben abból a célból, hogy meghiúsítsák a tűzszünetet – írta csütörtökön Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harci fejleményeket nyomon követő szakértő, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora.

A szakértő szavai szerint olyan információk jutottak szervezete birtokába, amelyek szerint az orosz csapatok Grad rakéta-sorozatvetőkkel készülnek a várost lőni, hogy azután az ukrán fegyveres erőket vádolják meg a támadás végrehajtásával és a tűzszünet megsértésével.

A tűzszünet múlt péntek óta tart, azóta, hogy Minszkben Kijev és a kelet-ukrajnai szeparatisták – Moszkva és az EBESZ képviselőinek jelenlétében – megállapodtak a fegyvernyugvásról. Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője előző nap azt mondta, hogy a felek egyelőre alapvetően betartják a tűzszünetet. Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök is nagyjából elégedett a tűzszünet betartásával, legalábbis szerdai telefonbeszélgetésükkor moszkvai források szerint ezt mondták.

Timcsuk ugyanakkor azt írta, hogy a szakadárok és az orosz katonák a tűzszünetet megsértve támadásokat hajtanak végre a Kijev által terrorellenesnek nevezett kormányerők ellen. Jelentése szerint múlt éjjel háromszor lőtték aknavetőkkel az ukrán csapatoknak a donyecki repülőtér területén lévő állásait. Ezen kívül a terrorellenes övezet több településéről jeleztek ukrán állások elleni tüzérségi támadásokat.

A donyecki városvezetés hivatalos honlapján közzétett beszámolójában alátámasztotta Timcsuk értesüléseit. Azt írta, hogy az éjszaka feszülten telt a megyeközpontban. Helyi idő szerint éjjel két óra óta reggelig tüzérségi lövések robajai hallatszottak a városban. A szakértő ismételten leszögezte, hogy az ukrán katonák csak akkor lőnek, ha támadás éri őket.

Timcsuk szerint a szakadárok és az orosz csapatok erőátcsoportosításokat hajtanak végre Donyeck megye több körzetében. Megerősítette Porosenko elnök előző bejelentését, miszerint az orosz hadsereg egységei megkezdték a kivonulást Ukrajna területéről. A szakértő értesülései alapján viszont hivatásos kiképzőtiszteket hagynak hátra a szakadár fegyveresek harci felkészültségének javítására.

Közben egy helyszínen dolgozó újságíró a TSZN ukrán televízió szerint arról számolt be, hogy a Donyecktől északkeletre fekvő Debalceve településnél az ukrán hadsereg néhány egységét bekerítették, és orosz zsoldosok folyamatosan tűz alatt tartják őket. A települést korábban már a terrorellenes erők visszafoglalták a szeparatistáktól. Az újságíró figyelmeztetett, hogy a helyzet kísértetiesen hasonlít a Donyeck melletti Ilovajszknál történtekre. Ott az ukrán főügyészég adatai alapján legalább kétszáz katona és önkéntes vesztette életét.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csombor
2014. szeptember 11. 20:59
Egy másik mai cikk szerint meg jönnek. Akkor most mennek vagy jönnek? Vagy naponta mennek is meg jönnek is. Sok az olaja az oroszoknak! 70 dolláros olajból könnyen furikáznak!
Megbünhõdte már a nép
2014. szeptember 11. 16:14
Azért az orosz mediában is bõven vannak a "Timcsukok"
csuka
2014. szeptember 11. 13:41
Mit keres ott a NATO? „Azt ugyan senki nem tudja, hogy ukrán részről mivel vesznek részt a hadgyakorlaton, mivel - pár partiőr hajón kívül - egyetlen üzemképes hadihajójuk sincs. Sokkal inkább ürügy az ukrán részvétel, hogy a nyugati hajóknak legyen oka ott lenni, ahol semmi keresnivalójuk sincs.” http://www.hidfo.net/2014/09/11/megismetlodott-fekete-tengeri-incidens
Akitlosz
2014. szeptember 11. 13:04
A saját terveiket fogja a szakadárokra. Ukrajna használja ki arra a tűzszünetet, hogy fegyverkezzen, s folytassa a "terrorellenes" népirtását, aminek újrakezdését persze szokás szerint a szakadárokra fog fogni. Hányszor is vizionált eddig idén az ukrán vezetés orosz inváziót? Az ukrán hatalom abszolút megbízhatatlan, így alapvető létérdekük a szakadároknak készülniük megvédeni magukat. Ilovajszknál az történt, hogy az ukránok páncélosokkal kitörést kíséreltek meg, de nagyon nem jött össze nekik. Semmiféle mészárlás nem volt, az ukránok a nyitott folyosót arra használták volna, hogy fegyveresen kitörjenek, holott a szabad elvonulás lehetősége csak fegyvertelenül volt adott. Az ukránok csellel próbálkoztak és támadtak, így a szakadárok kénytelenek voltak megsemmisíteni őket. Az ukrán hadvezetés megpróbálja a saját kudarcát és a saját ármánykodását a szakadárok nyakába varrni. Semmiféle mészárlás nem volt, a szakadárok egyszerűen nagyon sikeresen visszavertek egy galád ukrán páncélostámadást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!