Ukrán katonai szakértők szerint a szakadárok a harcok felújítására készülnek

2014. szeptember 18. 12:10

A kelet-ukrajnai szakadárok a harcok felújítására készülnek, orosz szakértők segítségével rádiólokációs teret és légvédelmi rendszert építenek ki – közölte csütörtökön Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője.

2014. szeptember 18. 12:10

Sok jel arra mutat, hogy a Donyeck-medencében a lázadók orosz szakértők segítségével nemcsak általuk ellenőrzött rádiólokációs teret, hanem lépcsőzetes légvédelmi rendszert építenek ki” – írta szervezete Facebook-oldalán a kelet-ukrajnai harci fejleményeket nyomon követő Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője.

Timcsuk azt állítja továbbá, hogy a stratégiai jelentőségű donyecki repülőtérnél az orosz hadsereg egységeinek összevonása tapasztalható. A repülőtér a fegyveres konfliktus kirobbanása óta az ukrán fegyveres erők kezén van, de a szakadárok folyamatosan tűz alatt tartják. 

A szomszédos Luhanszk megyében Timcsuk szerint a szakadár fegyveresek és az orosz hadsereg egységei a hadműveletek felújítására készülnek. Az elmúlt 2-3 nap alatt erőátcsoportosításokat hajtottak végre, és néhány ütőképes, páncélozott katonai járművekkel ellátott egységet vontak össze a válságövezet északkeleti részén, illetve Luhanszk városától északra. Már korábban a térségbe érkezett Oroszországból néhány, lőszert és üzemanyagot szállító konvoj. Luhanszk környékén is felállítottak egy önjáró rádiólokációs állomást, és erőteljesen gyarapítják arzenáljukat légvédelmi eszközökkel.

Timcsuk szerint viszonylagos nyugalom van az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban, de a stratégiai fontosságú, Oroszországot a Krím félszigettel összekötő úton fekvő nagyvárostól északra lévő térségbe is orosz egységek érkeznek.

Egy másik katonai szakértők, Konsztyantin Masovec alezredes, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet által létrehozott Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora azt írta elemzésében, hogy Kelet-Ukrajnában nem az orosz katonák kivonása, hanem csupán rotációja zajlik. Semmilyen tömeges orosz csapatkivonás nem figyelhető meg a térségben, mi több, néhol az orosz „terrorista bandák” létszámának növelése és összevonása tapasztalható, és ezek az egységek a legkülönfélébb fegyverekkel vannak ellátva – írta Masovec.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
a helység fakopácsa
2014. szeptember 18. 20:16
Ebben mi az újdonság? Az ukrán erők a tűzszünet kezdetétől a harcok felújítására készülnek. De természetesen a másik oldalra próbálják kenni ürügyül.
Akitlosz
2014. szeptember 18. 17:47
Amúgy a tűzszünet óta jelentős területeket adtak fel a szakadárok, Mariupoltól nyugatra például. Teljesen be volt már kerítve a város, amikor kitört a tűzszünet. Azóta óriási ukrán erőket vontak össze Mariupolnál. A tűzszünet ideje alatt többször kíséreltek meg erősítést bejuttatni az ukránok bekerített Donyecki repülőtérre. Egy ukrán konvoj részben átért, a többit visszaverték.
Akitlosz
2014. szeptember 18. 17:41
"A szomszédos Luhanszk megyében Timcsuk szerint a szakadár fegyveresek és az orosz hadsereg egységei a hadműveletek felújítására készülnek." Mert látják az ukrán erők felvonulását, látják a NATO nyomulását, látják a számolatlanul érkező NATO katonai szállítógépeket Harkovba és máshova is, látják, hogy a tűzszünet ellenére az ukrán tüzérség folyamatosan lövi továbbra is Donyecket. Ha nem akarnak gyorsan elhalálozni, akkor készülniük kell sajnos.
Akitlosz
2014. szeptember 18. 17:35
Tipikus felelősségáthárító viselkedés. Az ukránok a szakadárokra fogják azt, amit ők maguk tesznek. Gőzerővel folyik az új ukrán offenzíva előkészítése, tömegével szállnak le a NATO gépei Harkovban hadianyaggal, közöttük sajnos magyar katonai szállítógép is volt Pápáról. A NATO csapatai hadgyakorlat ürügyén már benyomultak Ukrajnába. Az amerikai zsoldos kontingens létszámát 7000 főre emelték. Semmi nem arra utal, hogy az ukrán puccsisták és az őket irányítók, pénzelők, fegyverzők békét akarnának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!