Magyarország cáfolja, hogy tankot szállítana Ukrajnába

2014. szeptember 02. 21:50

A CNN adásában Vjacseszlav Nyikonov T-72-es tankok Ukrajnába szállításával vádolta meg Magyarországot. A politikus szerint az USA rávette Magyarországot az ukránok támogatására. A Honvédelmi Minisztérium cáfolta a képviselő kijelentéseit.

2014. szeptember 02. 21:50

Egy orosz politikus a CNN adásában ismét azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T-72-es harckocsikat szállított Ukrajnának. A Honvédelmi Minisztérium újból cáfolta a vádakat. A „T-72-es tankok többsége Magyarországról érkezett” – jelentette ki Vjacseszlav Nyikonov orosz kormánypárti képviselő, a duma külügyi bizottságának elnökhelyettese, aki Mihail Gorbacsov és Borisz Jelcin után Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is a tanácsadója. A politikus szerint az Egyesült Államok rávette Magyarországot, hogy adjon át több tucatnyi tankot Ukrajnának, az ukrán hadsereg támogatására, így kerültek a páncélosok Ukrajnába.

Magyarország nem szállított T-72-es tankokat Ukrajnába – szögezte le a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedd esti közleményében. A tárca felidézte: a Magyar Honvédség (MH) augusztus elsején és másodikán kalocsai raktárbázisáról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállított vasúton nyírteleki hadianyagraktárába. 

Ez a vasúti szerelvény Kalocsa-Kiskőrös–Budapest-Ferencváros-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Nyírtelek útvonalon közlekedett. A szállítás annak a tavaly elkezdett honvédségi racionalizálási folyamatnak a része, amelynek keretében idén az MH Logisztikai Központ hadianyagot és harceszközt csoportosít át a kalocsai és káli raktárbázisairól a táborfalvai, a pusztavacsi és a nyírteleki kijelölt objektumokba – tették hozzá.

Emellett kitértek arra is, hogy a Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Engedélyezési Hivatala a május 5-én kiállított, 172/2014 számú Nemzetközi Import Igazolásában 58 darab, a magyarországi székhelyű Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte kereskedelmi, illetve üzleti célra. Az igazolásban végfelhasználóként prágai székhelyű vállalkozást jelölték meg. Ugyanez a hivatal a július 22-én kiállított, 178/2014 számú igazolásában további 22, szintén az Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte. A tankokat a prágai székhelyű cég folyamatosan szállítja – írta közleményében a HM.

Korábban egy szélsőséges portálon, illetve az orosz sajtóban jelentek meg híresztelések arról, hogy Magyarország Ukrajnának szállít tankokat. Ezt azonban a magyar külügyi tárca, valamint a honvédelmi tárca is azonnal cáfolta. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága is tájékoztatást kért az ügyben. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke az ülés után botránykeltő álhírnek nevezte a T-72-es harckocsik ügyét.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stadionban láttalak meg
2014. szeptember 03. 16:53
Ha nem hazudik a Fizess, akkor az orbánhír-TV Célpont c. műsora miért nem filmezi le a tankokat azon a bázison ahol vannak? Tanúkkal. Egyszerűen rövidre lehetne zárni de nem lehet mert hazudnak és a tankok Ukrajnába vannak a fidesz kettős állampolgárok nem ismerik a magyar közmondásokat: A hazug (fideszes) embert hamarabb utólérik mint a sánta kutyát
Stadionban láttalak meg
2014. szeptember 03. 11:19
A Blackwater eddigi becslések szerint több mint 200 embert vesztett a kelet-ukrajnai harcok folyamán. Jelenleg a zsoldosaikat visszavonták Kijev környékére, ahova Magyarországról érkezik további utánpótlás. Petro Porosenko ukrán elnök ennek hatására boldogan jelenti majd be, hogy a háború folytatódik, amit elfelejt, hogy ő ebben a dologban mostmár kevesebb, mint bábu. Szükség van rá, hogy az ukrán egyenruhába öltöztetett amerikai zsoldosok vezetőjeként tetszelegjen, és ezeket az embereket, mint az új ukrán csapatokat mutassa be a nagyközönségnek, a valóság azonban az, hogy Porosenkonak szinte már nem maradt ukrán katonája. Az USA azonban nem engedheti meg magának, hogy az ukrán helyzet, amire eddig ennyi pénzt áldozott, kicsússzon a markából. Amit a jelenlegi ukrán vezetés elfelejt, hogy ezek a zsoldosok nem értük küzdenek, nem az ő katonáik. A végére egy kérdés maradt; az Orbán-kabinet milyen külpolitikai előnyöket remél attól, hogy a tankok eladása után még azzal is rontja a helyzetét, hogy külföldi zsoldosok állomásoztatásával is segíti az illegitim ukrán kormányt az USA parancsára? orbán báb is nemsokára veheti meg a repülőjegyét a közel-keleti fajtársaihoz
Stadionban láttalak meg
2014. szeptember 03. 11:18
7000 amerikai zsoldos érkezett Magyarországra Debrecen és Miskolc környékére érkezett 7000 amerikai zsoldos, az Egyesült Államokban bejegyzett privát katonai cégektől, de főleg a Blackwatertől. Ez a létszámnövelés az ukrajnai események miatt vált szükségessé, ahol a milícia szabadságharcosai már Mariupolt szorongatják. A privát katonai cégekről itt tájékozódhat jobban. http://www.hidfo.net/2014/05/01/blackwater-greystone-es-privat-katonai-cegek-kik-ok
medve
2014. szeptember 03. 10:50
Ez jó! Elvisszük a putyinizmus vádját, hogy az oroszok belénk rúgjanak. A Fidesz külpolitikája 2014-ben megszűnt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!