Hadfelszerelést adhat Ukrajnának Lengyelország

2014. szeptember 15. 12:35

A lengyel belügyminisztérium térítésmentesen „stratégiai rendeltetésű” felszerelést szállítana Ukrajnának – közölte hétfőn a Rzeczpospolita című napilap.

2014. szeptember 15. 12:35

A Rzeczpospolita a szerződéstervezet szövegére hivatkozva közölte, hogy az ukrán belügyi tárca alá tartozó erőknek szánt rendőrségi felszerelésről van szó. A napilap a lengyel belügyminisztérium sajtóirodájára hivatkozva azt is közli, a szállítmány összetételéről még tárgyalni fog a két ország belügyi tárcája. A cikk szerzője szerint a szerződéstervezetben szereplő „stratégiai rendeltetésű felszerelés” alatt fegyvert vagy kettős, polgári és katonai rendeltetésű berendezések értendők. Az ukrán belügyi tárca alárendeltségében álló, a terrorellenes műveletben is részt vevő Nemzeti Gárda júliusban golyóálló mellényeket és sisakokat rendelt Lengyelországtól, ezt a felszerelést azonban nem térítésmentesen kapta Ukrajna.

A lengyel lap úgy tudja, hogy az Ukrajnával kötendő szerződéshez hasonló megállapodás készül Moldovával is, amely ugyancsak fenyegetve érzi magát az oroszbarát Dnyeszteren túli terület rendezetlen jogi helyzete miatt.

Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter múlt kedden azt mondta, hogy Lengyelország kész fegyvereket szállítani Ukrajnának. Valerij Heletej ukrán védelmi miniszter pedig azt mondta vasárnap, hogy már érkeznek fegyverek Ukrajnába azokból a NATO-tagállamokból, amelyekkel Kijev kétoldalú megállapodást kötött a haditechnikai eszközök szállításáról. Heletej hozzátette, hogy sem a fegyverek típusát, sem a szállító országokat nem nevezheti meg.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. szeptember 15. 18:29
Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy vezető lengyel politikusok szerepelnek a CIA ügynöklistáján.
tevevanegypupu
2014. szeptember 15. 13:50
Hát a lengyelek tényleg hülyék, sajnos ez most is nyilvánvalóvá vált. Elvesztik az eszüket az orosz gyűlölettől.
Greffiti
2014. szeptember 15. 13:11
Arlet: nem lehetsz ilyen naív, hogy ukrajna akár velünk is meg tudná védeni magát. Nem mi döntünk - sajnos ezekben a dolgokban! 45-ben sem mi döntöttünk, és 90-ben sem. És most sem mi döntünk, most is brüsszel gyarmata vagyunk. Ha tetszik ez ha nem! Ukrajna nem oszt nem szoroz a világban, tőlük is csak a piacuk és a földjük kellene. Nem jött be, hát Istenem máris cserben hagyták őket. Ukrajna seggét nem kell nyalni, mert ő nem tényező a nagypolitikában.
Greffiti
2014. szeptember 15. 12:47
Kedves lengyel barátaink! Az Usa cserbenhagyott bennünket 1945-ben, 1956-ban, 1968-ban és 1990-ben is. Ha újra a világ felosztására kerülne sor, egészen biztos, hogy ez a térség ismét Oroszországhoz tartozna. Senkinek ne legyenek illúziói, mi csak piacnak és rabszolgának kellünk! Ha osztozkodni kell, az Usa megint lemond erről a térségről. Ezért kár ugrálni kedves lengyel barátaink!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!