Kijev nem fogadja el az orosz gázárjavaslatot

2014. augusztus 29. 19:05

Kijev továbbra sem fogadja el azt a javaslatot, hogy az exportvám eltörlésének révén Oroszország 100 dollárral 385 dollárra csökkenti az Ukrajnába szállított gáz ezer köbméterenkénti árát.

2014. augusztus 29. 19:05

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter pénteken kijelentette: csalódottak amiatt, hogy „az orosz fél nem tanúsít konstruktív hozzáállást” az ukrán gázszállításokról folyó tárgyalásokon. Pénteken Moszkvában tanácskozott Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter és Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyekben illetékes tagja. A közös sajtótájékoztatón Novak közölte, hogy Oroszország kész tárgyalni az ukrán gázszállítások felújításáról, és visszamenőleges hatállyal, az áprilistól júniusig terjedő időszakra vonatkozóan is, hajlandó 100 dollárral csökkenteni az árat.

Prodan elfogadhatatlannak nevezte, hogy a vámtarifa eltörlésével 100 dollár engedményt kapjon Ukrajna a 485 dolláros árból. Szerinte ez a javaslat azt tükrözi, hogy az orosz fél igazságosnak és piaci árnak tekinti a 485 dollárt. Ukrajna viszont büntető jellegűnek tartja azt. Az ukrán miniszter megismételte, hogy ragaszkodnak a tőzsdei ár alkalmazásához. Egyúttal megalapozatlannak nevezte azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a hideg beköszöntével Ukrajna engedély nélkül megdézsmálja majd az Európába irányuló orosz tranzitgázt.

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari nagyvállalat vezérigazgatója április 1-jén jelentette be, hogy Ukrajnának ezentúl 385,5 dollárt kell fizetnie az orosz gáz ezer köbméteréért a tavaly decembertől érvényes kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett. Arra hivatkozott, hogy Ukrajna több mint 1,7 milliárd dolláros adósságot halmozott fel a Gazprommal szemben. Két nappal később a vámmentesség megszűnésére hivatkozva Miller közölte, hogy 100 dollárral még tovább emelik az árat. A Gazprom átlagosan 370 dollárért szállít ezer köbméter gázt európai uniós partnereinek.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2014. augusztus 31. 11:35
"Kijev nem fogadja el az orosz gázárjavaslatot" Mik vannak! Az oroszok exportálnak, az ukránok vesznek...(néha fizetnek, néha megcsapolják a csövet...) Hallott valaki a liberális piacgazdaságról? A jelek arra utalnak, hogy Moszkva igen. Ukrajnában kitört a liberális piacgazdaságos demokrácia, már az USA alelnök fia is ott vezeti a gázt, erre pech! Piaci árat kell fizetni az importért. Kijevben ezt eddig nem tudták, hogy a liberális piacgazdaság sokkal drágább az "árszabályozott" oligarchiánál? De, gázt venni sosem volt kötelező, ha itt drága, tessék ott venni gázt, ahol olcsó. Iránban, például, vagy Azerbajdzsánban. Ja, hogy csak az oroszoknak van vezetéke, 460,000 km-en? Pech! Akkor meg türelem, az új ukrán nagytestvér USA majd hoz folyékony gázt..., és drágábban persze, majd, ha készen lesznek a tankereik, és kész lesznek a gáz fogadására alkalmas kikötők, pl. a Fekete tengeren, mert Lengyelországon át, vagy a Baltikumon-Fehároroszországon keresztül Ukrajna megint ott lesz, ahol most van. Harcban a "beszállítójával", és megint jön a tél.
Senye Péter
2014. augusztus 30. 11:38
Sajnos nincs olyan vezető ukrán politikus aki hintapolitikát tudna folytatni Oroszország és a 'Nyugat' között.
csuka
2014. augusztus 30. 08:54
Az Oroszország elleni provokáció nem magyar és európai érdek A Jobbik Magyarországért Mozgalom a leghatározottabban elítéli az Amerikai Egyesült Államok, valamint az amerikai geopolitikai érdekek elmozdítását célzó fedőszerv, a NATO ukrajnai konfliktusban tanúsított újabb provokációját. Éppen amikor a titkos finnországi amerikai–orosz, majd a többoldalú minszki találkozó nyomán lassú oldódás kezdődött a feszültséggel terhes térségben, és megindult a párbeszéd a konfliktusban érintett felek között, a NATO agresszív vádaskodása most ismét a felek közötti bizalmatlanság növekedését és a konfliktus elmélyülését eredményezheti. Az észak-atlanti szövetség abszurd állításai szerint Ukrajnában jelenleg mintegy ezer orosz katona harcolhat, jóllehet erre hitelt érdemlő bizonyítékokat nem tudnak felmutatni - írta közleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy Oroszország nem érdekelt a Nyugattal való viszonyának romlásában. Nem szolgálja a feszültség az európai országok valós érdekeit sem, hiszen az Oroszország ellen bevezetett szankciók és az orosz válaszlépések komoly gazdasági károkat okoznak minden európai országnak, köztük hazánknak is. Az orosz piacra termelő vállalatok, az Oroszországgal való jó kapcsolatra szükségletként tekintő gazdasági ágazatok tönkretétele, piacvesztése, valamint az európai országok többpólusú diplomáciájának ellehetetlenítése egyedül az Amerikai Egyesült Államok érdekeinek kedvez. Nincs olyan európai ország, amely az USA által gerjesztett esetleges konfliktussal jól járna. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezért felszólítja a magyar kormányt és diplomáciát, hogy az amerikai elvárások feltétlen kiszolgálása helyett álljon ki Magyarország és térségünk valós érdekeiért, és szorgalmazza a Minszkben megkezdett párbeszéd útján való továbbhaladást az ukrajnai konfliktus megoldásában. A Jobbik egyúttal felszólítja a magyarországi pártokat, különösen a szélsőséges balliberális nézeteket követő politikai erőket, hogy ha tevőlegesen képtelenek előmozdítani nemzeti érdekeinket, legalább passzivitásukkal járuljanak hozzá ehhez, szüneteltessék az idegen érdekek kiszolgálására irányuló tevékenységüket, hiszen minden megszólalásukkal Magyarországnak okoznak jóvátehetetlen károkat. http://alfahir.hu/az_oroszorszag_elleni_provokacio_nem_magyar_es_europai_erdek
Peter8811
2014. augusztus 30. 07:57
Rezsi harc?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!