Gyanakszik Ukrajna az orosz segélyszállítmányra

2014. augusztus 13. 19:59

Az ukrán elnöki hivatal továbbra sem tudja kizárni azt a lehetőséget, hogy Oroszország egy esetleges katonai beavatkozás ürügyéül használja fel az Ukrajnába küldött humanitárius segélyszállítmányt. Ukrajna ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy a segélycsomagokat rakodják át a határon a Vöröskereszt kamionjaiba, de az oroszok erre nem voltak hajlandók.

2014. augusztus 13. 19:59

Az ukrán elnöki hivatal továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozás ürügyéül használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát – közölte Porosenko ukrán elnök sajtótitkára.

Szvjatoszlav Ceholko szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: „Ukrajna beleegyezett az orosz humanitárius segély fogadásába abban az esetben, ha a szállítmányt átrakodják a vöröskereszt által bérelt teherautókra, amelyet kizárólag a vöröskereszt képviselői kísérnek tovább Ukrajna területén. Ezt Oroszország elutasította.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedd este azt állította, hogy Kijev már nem ragaszkodik a segélyszállítmány átrakodásához, miután Moszkva figyelembe vette a kijevi hatóságok minden más kívánságát, amelyet az orosz humanitárius segélyszállítmány célba juttatásával kapcsolatosan előterjesztettek.

Az ukrán elnök sajtótitkára hangsúlyozta, hogy egyetlen civilizált ország sem utasít vissza humanitárius segélyt. Emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk városában már 11 napja nincs áram, víz és gyógyszer. „Ukrajna folyamatosan keresi a lehetőségét annak, hogy segítséget nyújtson ennek a városnak, amelyet azonban szeparatisták tartanak ellenőrzésük alatt, akik nem engednek be segélyszállítmányt” – közölte.

Szavai szerint a vöröskereszt vállalta, hogy szavatolja nemzetközi segélyszállítmány eljuttatását Luhanszkba, és megállapodott Oroszországgal a városnak nyújtandó nemzetközi humanitárius segélyről, beleértve az orosz felajánlást is. 

Miután a segélyszállítmány átrakodását az orosz fél visszautasította, Ceholko szerint háromféle forgatókönyv megvalósulásával lehet számolni. Az első, hogy a segélyszállítmány ürügyén Oroszország fegyveres erői benyomulnak Ukrajna területére. A második, hogy Harkiv megyében – ahol a konvoj az előzetes tervek szerint átlépné az ukrán határt – Oroszország provokációra használja fel a szállítmányt, amelyet nagy valószínűséggel katonai agresszió követ. A harmadik lehetőség a sajtótitkár szerint az, hogy a segélykonvoj Luhanszkhoz közel lép be Ukrajna területére, az ukrán határőrök és az EBESZ képviselői átvizsgálják a szállítmányt, majd az EBESZ-misszió végigkíséri a konvojt a szeparatisták ellenőrizte területen, a segélyt pedig Luhanszkba érve a vöröskereszt osztja szét.

A tisztségviselő elmondta: szerdára virradó éjjel határozat született arról, hogy elfogadják a Luhanszknak szánt segítséget, de nem engedik az orosz inváziót. A döntést azon a közös értekezleten hozták meg, amelyen Porosenko elnök, Arszenyij Jacenyuk kormányfő és Olekszandr Turcsinov parlamenti elnök, valamint az illetékes minisztériumok vezetői vettek részt.

Kijelentette, hogy a nemzetközi segélyszállítmány ukrán része már szerdán útnak indul Luhanszk felé. Ennek mennyiségéről és tartalmáról azonban nem hozott nyilvánosságra információkat. 

Ukrán sajtókommentárokban az orosz segélyszállítmányt provokációnak, illetve Moszkva propaganda-akciójának minősítik. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerdán jelezte, hogy még mindig nem kapta meg a tételes listát a Kelet-Ukrajna felé kedden útnak indított orosz segélyszállítmány tartalmáról.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. augusztus 14. 06:57
Nincs jogába a Vörös Keresztnek és a Vörös Kneszetnek vizsgálni a civil szállítmányt, ugyanúgy mint ahogy a Norvég alap pénzszállítmányát az Ökoelv-társ alapítványrészére sem ellenőrizheti a kormány.
Himalája
2014. augusztus 13. 21:07
Az ott élő civil lakosságot akarják az ukrán fasiszták kiirtani. Ezért bombázzák, lövik ágyúkkal a lakónegyedeket. http://www.youtube.com/watch?v=Z9uRpZHkIyY, http://www.youtube.com/watch?v=Y5S3e1Kj2Zc&utm http://www.youtube.com/watch?v= I-zxw5U7tS0&utm
Himalája
2014. augusztus 13. 20:53
Luhanszk városa, melyben a legégetőbb szükség van a segélyszállítmányra, mindössze kb. 35 km-re van az Orosz határtól. Ha valaki a határtól reggel gyalog elindul, a délutáni órákban a városban lehet. Ha az oroszok a segélyszállítmánnyal fegyvert akarnának juttatni a felkelőnek, mi sem volna könnyeb, mint azt ezen a határon átcsempészni. De az oroszok Charkovon keresztül, egy ukrán vámosokkal ellenőrzöt határátkelőn keresztül próbálják a segélyt eljuttatni.
oskar
2014. augusztus 13. 20:52
Oroszországot „humanitárius agresszióval” vádolják Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/2014_08_13/Oroszorszagot-humanitarius-agresszioval-vadoljak-5573/ „2014 augusztusára Európában hirtelen elfogyott a józan ész készlete” – állapította meg a napokban egy orosz sajtókommentár szerzője. Az embereket azok a szenvedélyek késztetik levonni ezt a szomorú következtetést, amelyek akörül tombolnak, hogy Moszkva humanitárius konvojt kívánt küldeni az ukrajnai Luhanszk és Doneck városok lakosainak. A teherautókkal elindított holmit, élelmiszert és gyógyszereket egyszerű orosz honpolgárok gyűjtöttek össze. De az, ami aztán Kijevben, Washingtonban és az európai fővárosokban történt, valóban felülmúlja a józan belátást. „Más országok bármilyen nem engedélyezett behatolása Ukrajna területére, akár humanitárius segély címén is, agresszió aktusának fog minősülni” – fenyegetőzött augusztus 12-i sajtótájékoztatóján Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. Ugyanakkor Laurent Fabius francia külügyminiszter kijelentette, hogy a humanitárius segélyt szállító orosz konvoj révén Moszkva megpróbálhat „állandó jelenlétet” létesíteni Ukrajnában. A Fehér Ház vezetőjével folytatott telefonbeszélgetéseit követően Angela Merkel német szövetségi kancellár és David Cameron brit miniszterelnök a legszigorúbb szankciókat helyezte kilátásba Oroszországgal szemben, ha országunk önállóan segélyt nyújtana a délkelet-ukrajnai lakosoknak. Megfenyegette Moszkvát Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is. És természetesen Barack Obama is figyelmeztetett az ukrán belügyekbe való „beavatkozás” megengedhetetlenségéről, akár humanitárius segély címén is. Ez a hisztéria a körül a segély körül, amelyet Oroszország ajánlott fel a rászoruló ukrán állampolgároknak, mélységes meghökkenést vált ki. Már az is elképesztő, hogy micsoda zajt csaptak a képzelt orosz „humanitárius agresszió” körül, miközben mélyen hallgatnak arról, hogy a kijevi rezsim a keleti régiók 4 milliónyi lakosságának tulajdonképpen a megsemmisítését folytatja. Miért nem szólnak a több ezer meggyilkolt és megsebesített békés polgári lakosokról, a sok százezer menekültről? Amint többek között a Junge Welt jelenti, Luhanszkban például a lakosok kénytelenek patakvizet inni, mert az ivóvíz-ellátási hálózatot szétbombázták. A 30 fokos hőségben az otthonokban nem működnek a hűtőgépek, hiszen Kijev megtorló akciója keretében megsemmisítették az erőműveket. A hatóságok állítólag „felszabadítják” a dél-keleti lakosságot az „oroszbarát szeparatistáktól”. Napjainkban az európai fővárosokban még csak nem is tesznek említést az idén májusban rendezett donecki és luhanszki referendumokról, amelyeken a szavazók majdnem 90% ellenezte a fasisztabarát erők hatalomra jutását Kijevben. A demokratikus Európában élő embereknek, úgy látszik, nincs joguk saját véleményre. http://hungarian.ruvr.ru
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!