Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Átállt a szakadárokhoz háromszáz donyecki rendőr

2014. augusztus 06. 12:43

Háromszáz donyecki rendőr önként átállt az oroszbarát szakadárok oldalára – közölte az ukrán belügyminiszter tanácsadója. Eddig a 16 ezer fős donyecki rendőri állomány nagyjából tíz százalékát bocsátották el. A most átállt rendőrök névsorát nemsokára közzéteszik, a tanácsadó tájékoztatása szerint hosszú börtönbüntetésre számíthatnak.

2014. augusztus 06. 12:43

Háromszáz ukrajnai rendőr önként átállt a kelet-ukrajnai szakadárok oldalára – közölte szerdán Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója az egyik ukrán tévének nyilatkozva. Megjegyezte, hogy az önként átálló rendőrök száma elenyésző, sokkal nagyobb számban vannak olyan belügyi alkalmazottak, akik a korábbi ukrán vezetés alatt „demoralizálódtak, és így alkalmatlanná váltak a szolgálatra”.

A tanácsadó tájékoztatása szerint eddig a körülbelül 16 ezres létszámú Donyeck megyei rendőri állomány 11 százalékát bocsátották el, azaz mintegy 1700 főt. Herascsenko közölte, hogy megvannak az adataik azoknak a rendőröknek, akik a szeparatisták oldalára álltak, s névsorukat hamarosan közzéteszik. „Ezeknek az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy hosszú börtönbüntetés vár rájuk, vagy egész életükben menekülhetnek a hatóságok elől” – tette hozzá.

Korábbi szociológiai felmérések kimutatták, hogy a rendőrség Ukrajnában egyike a legkorruptabb intézményeknek; ezen kívül gyakran előfordult az is, hogy a rendőrök indokolatlanul alkalmaztak erőszakot például békés tüntetőkkel szemben. Gyakori Ukrajnában az őrizetbe vettek bántalmazása is. Az év eleji kijevi kormányváltás előtt ritkán vontak felelősségre rendőröket, különösen magasabb rangúakat korrupcióért vagy rendőri brutalitásért.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem4
2014. augusztus 06. 13:56
Az ukránok/CIA a tél beállta előtt döntésre kell vigyék a kérdést,azért rángatnak be a fülüknél fogva mindenkit az utcáról. Persze ennyi idő alatt semmiféle kiképzést nem lehet nekik adni a rájuk váró utcai harcokra Donyeckben,meg Luhanszkban,hullani fognak mint a legyek,de ez persz nem szempont euróatlantiában. Pártunk és államunk vezetése tapsikol hozzá,hogy magyar véreinket valószínűleg az első sorba fogják hajtani a kijevi hitsorsosaik,aztán ha már elfogyták,jöhetnek a zsidók,amikor kezdődik a győzelmiii dísszemle. Addig valami kibucban kidekkolják a harcok idejét...
Apáczai
2014. augusztus 06. 13:46
Mi van ezen meglepő? Pénz beszél, a rendőr ugat.
A cigányság kolonc a nemzeten!
2014. augusztus 06. 13:33
múltkor arról volt szó, hogy már csak negyedakkora területet ellenőriznek a szakadárok. 300 rendőr épp ilyenkor dezertálna a szakadárokhoz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!