Gáza: a föld alatt folyik a harc

2014. július 19. 10:29

Csütörtök este óta tart az izraeli hadsereg szárazföldi offenzívája a Gázai övezetben, amelynek célja, hogy felszámolják a Hamász Izraelbe vezető alagútjait. Az akciónak eddig hetven palesztin áldozata van, köztük sok civil. Szombaton a Közel-Keletre utazik az ENSZ főtitkára is, hogy elősegítse a konfliktus rendezését.

2014. július 19. 10:29

Az izrael hadsereg azt követően indított szárazföldi akciót Gázában, hogy a Hamász nem fogadta el az Egyiptom által felajánlott tűzszünetet. A hadsereg a Hamász alagútjait akarja felszámolni, amelyek Izraelbe vezetnek. „Tudjuk, hogy a Hamász terroristái a föld alatt tevékenykednek, ott fogunk szembeszállni velük” – idézi a Magyar Nemzet az izraeli hadsereg Twitter-bejegyzését. Közben a Hamász rakétákkal lövi Izraelt.

Izraeli részről egy katona és egy civil halt meg a támadás során, valamint három katona megsebesült. A palesztinoknál jóval több az áldozat: csak a szárazföldi akció kezdete óta hetvenen haltak meg, köztük sokan civilek. A tíz napja tartó konfliktusnak már 274 palesztin áldozata van.

A francia külügyminiszter közben Kairóba utazott, ahol tárgyalt Mahmús Abbász palesztin elnökkel. Abbász tanácsára kapcsolatba lépett Háled el-Attíja katari külügyminiszterrel azért, hogy bírja jobb belátásra a Gázai övezetet uraló Hamászt. A Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség mozgalmat támogató Katar menedéket nyújt a Hamász egyes vezetőinek is. Katari hivatalos források szerint az olajban gazdag Öböl-menti állam 500 millió dolláros segélyt ajánlott fel a gázaiaknak, s csütörtökön jelezte, hogy átvenné Kairó közvetítő szerepét.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pénteken zsarnoknak nevezte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfőt, s kijelentette, hogy Kairó nem számít megbízható közvetítőnek Izrael és a palesztinok között. Erdogan azt is felrótta az egyiptomiaknak, hogy az övezetet ellenőrző Hamászt megkerülve kívántak egyességre jutni Izraellel és Abbásszal.

Szombaton Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is a Közel-Keletre utazik, hogy előmozdítsa a helyzet rendezését. Pénteken a gázai helyzet miatt összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Erről Jeffrey Feltman, Ban Ki Mun politikai ügyekért felelős helyettese azt mondta: elengedhetetlen a tűzszünet ahhoz, hogy sikerrel járjanak a humanitárius erőfeszítések. Hozzátette, hogy a teljesítőképessége határán jár az ENSZ menekültekkel foglalkozó ügynöksége.

A palesztin ENSZ nagykövet leszögezte: nemzetközi bíróságokhoz fordul, ha az ENSZ BT nem tesz semmit a Gázai övezetben zajló vérontás ellen. Rijád Manszúr szerint  Izrael „barbár” agresszióját „semmi sem igazolhatja”. Mint mondta, „ez nem önvédelem. Ez egy megszálló hatalom által megtervezett bosszúszomjas katonai agresszió a megszállása alatt tartott civil lakossággal szemben”.

Az izraeli ENSZ nagykövet azzal vádolta a Hamászt, hogy gyerekekkel tömött mentőkocsikat használ a terroristái mozgatására Gázában. „Hogy egyértelmű legyek: a csapataink Gázában harcolnak, de nem a gázaiak ellen” – jelentette ki.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazri
2014. július 19. 20:50
Egyes hozzászólók példaképe az a csoport amelyik csecsemők és kisgyereket torkát vágja át álmukban (2011. 03. 13.), ennek a daganatnak az eltávolítása folyik, fájdalmas, mert egészséges szövetek is sérülhetnek. http://www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/8076.htm A HamaSS propaganda gépezete szerint, minden terrorista pribéket aki a harcokban meghal polgári áldozatnak kell feltüntetni. A polgári áldozatok száma talán eléri a 140-150-et, a többi 200 halott a gyilkológép maradványa.
Akitlosz
2014. július 19. 20:31
"Az izrael hadsereg azt követően indított szárazföldi akciót Gázában, hogy" kelet-Ukrajna felett lezuhant egy utasszállító repülőgép.
koronaszepe
2014. július 19. 18:13
Ha a Hamász minden fegyvercsempész alagút mellé építene egy óvóhelyet is fele ennyi ártatlan civil áldozat sem lenne. Az Izraeli hadseregnek nincs más választása, be kell menni az övezetbe és egyesével kifüstölni a patkánylyukakat. Így lehet a legtöbb palesztin civilt megkímélni. Valakinek rájuk is tekintettel kell lenni, ha már a Hamásznak ennyire nem számítanak. Egy-két év, mire újraépítik csempészalagutakat, addig lesz egy kis nyugalom.
indiáner
2014. július 19. 14:50
http://www.counterpunch.org/2014/07/18/is-israels-operation-protective-edge-really-about-natural-gas/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!