Európai missziót küldene Gázába Franciaország

2014. július 16. 11:18

Franciaország európai határmegfigyelők küldését javasolja a Gáza és Izrael közötti átkelőhelyekre. Az arab országok támogatják az ötletet, de az ENSZ-BT tagjainak a jóváhagyása is szükséges.

2014. július 16. 11:18

Franciaország európai határmegfigyelők küldését javasolja a Gáza és Izrael közötti átkelőhelyekre – közölte szerdán Laurent Fabius francia külügyminiszter. Szerinte az Európai Unió Határtámogató Missziója (EUBAM) révén lehetne ellenőrizni az Izrael és Gáza közti határátkelőket. 

Az európai Unió 2005-ben létrehozott egy, a határellenőrzést támogató missziót az Gáza és Egyiptom közötti Rafah átkelőhelyen. Annak munkáját azonban 2007-ben felfüggesztették, miután a Hamász megnyerte a választásokat Gázában. „Az arab országok támogatásukról biztosítottak, de szükség lenne az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt tagjának egyetértésére is” – tette hozzá Fabius.

Párizs álláspontja szerint az európai misszió újraindítása a gázai határátkelőhelyeken segíthetné a tartós tűzszünet helyreállítását Izrael és a palesztinok között. A kérdést várhatóan az uniós állam- és kormányfők megvitatják a szerdán kezdődő rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon. 

Laurent Fabius kedd este telefonon egyeztetett egyiptomi kollégájával, Számi Sukrival, és hangsúlyozta, hogy minden erőfeszítésnek az erőszak beszüntetésére, valamint a civilek védelmére kell irányulnia.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. július 16. 17:52
Nem missziók kellenek, hanem Gázát Egyiptomhoz kell csatolni. Mégis milyen jövője van a kicsi, elzárt gázai övezetnek?
Mich
2014. július 16. 13:48
"Európai missziót küldene Gázába Franciaország" 1. Ezek még mindig gyarmati világhatalomként gondolkodnak... 2. Hol van a felügyelendő béke-(vagy akár tűzszüneti)szerződés...?! 3. mit csinálnának a franciák, ha a Hamász robbantgatni vagy lőni kezdene (azon kívül, hogy befosnak)...?!
mantelman
2014. július 16. 11:50
A multikulti hatása? Be vannak tojva a francia muszlimoktól? Nagy az antiszemitizmus?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!