Turistaattrakció lett a D-Day évforduló

2014. június 05. 15:22

Turisták ezrei érkeztek a napokban a normandiai partokhoz: pénteken lesz a D-Day hetvenedik évfordulója.

2014. június 05. 15:22

A megkérdezett turisták az emlékezés fontosságát hangsúlyozták a Euronews kérdésére. A leglátogatottabb célpont az Omaha Beach-hez közeli Colleville-sur-Mer temetője, ahol 9300 amerikai katonát helyeztek végső nyugalomra.

Idén nyáron mintegy négyszáz helyi rendezvény kapcsolódik a normandiai partraszálláshoz.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. június 06. 06:17
Osztán virsli meg sör van-e?
dr Angyalföldy
2014. június 05. 21:45
Nyugati hadtörténészek szerint egyáltalán nem volt biztos, hogy a partraszállás sikerül. Ha a németek idejében vetik be elit páncélos hadosztályaikat meg tartalékaikat, a Szövetségesek hadosztályok nem tudják megvetni a lábukat. (Még így is megizzadtak, pedig a parti erődöket főként német egyenruhába bujtatott ukrán, orosz és grúz önkéntesek védték.) Ha a partraszállás véres kudarcba fullad, akkor az amerikaiak egy évvel később valószinűleg Németországra dobják le az atombombákat Japán helyett.
tapsihapsi
2014. június 05. 21:02
Európa ezen a napon esett el az USA megszállóval szemben!
Akitlosz
2014. június 05. 17:53
A gyereknapon voltam hadijátékon. A Balatoni csatát játszották. Na ott azért volt sok magyar katona is, meg német, csinos SS lányok. Meg is lepődtem, hogy annyi sok SS egyenruhás katona szabadon sétálgathat Magyarországon 2014-ben. Fegyverekkel persze. Ez azért kicsit fura ebben a fene nagy szabad világban. Volt Tigris tank is. Hát jó nagy, azt megmondom. S persze sok sok szovjet katona, még tengerész gyalogosok is, meg NKVD-s tiszt, aki hátulról hajtotta őket. :-) Meg katyusa is volt. Volt ám lövöldözés! Jó volt, bár szétégett a fejem a napon közben. Hiába esett az eső, akkor is nagyon sütött a Nap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!