RT: Kijev terrorszervezetnek minősítette a szakadár megyéket

2014. május 17. 12:19

A Russia Today orosz hírtelevízió szerint Kijev az elszakadását kinyilvánító Donyeck és Luhanszk megyét is terrorista szervezetnek minősítette. Közben Szlovjanszkban komoly harcok dúlnak. A luhanszki szakadárok vezetőjét elfogták, de hívei tűzharc során kiszabadították.

2014. május 17. 12:19

A Russia Today orosz hírtelevízió értesülései szerint egész Donyeck és Luhanszk megyét terrorista szervezetnek nyilvánította Kijev, miután a két megye népszavazáson döntött Ukrajnától való elszakadásáról. A tévé szerint Mikola Holomsa, az ukrán főügyész helyettese kijelentette: „Az úgynevezett népköztársaságok a donyecki és luhanszki régióban terrorista szervezetek, amelyek világos hierarchiával, finanszírozással és fegyverellátási csatornákkal rendelkeznek.

Holomsa szavai megerősítik Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter nyilatkozatát, miszerint a két államalakulatot „azért szervezték, hogy megtámadja, megfélemlítse a népet, szabotázsokat, terrorista támadásokat hajtson végre, megverje és megölje az állampolgárainkat” – írja az Index.

Szombatra virradóra az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Szlovjanszkban súlyos harcok robbantak ki. A harcok a helyi kerámiagyár környékén bontakoztak ki, a jelentés szerint „egymás után lövik ki a világító rakétákat, nagyon erős robbanások hallatszanak” az üzem környékéről, vadászgépek repülnek el a város felett. Szemtanúk szerint Szlovjanszk egyik negyedében is harcok folynak, a szakadár fegyveresek lakott területekről lövik tüzérséggel az ukrán katonák állásait. A helyi lakosokat idéző híradások szerint a város egyik kórházába vittek súlyos sebesülésekkel egy ismert, Babaj nevű „terroristát”.

A Luhanszki szakadárok vezetőjét, Valerij Bolotovot az ukrán határőrök elfogták a határon, mikor Oroszországból tért vissza. Bolotovot korábban meglőtték a harcokban és Oroszországban kezeltette magát. Elfogása után fegyveres szeparatisták mintegy kétszáz fős csoportja jelent meg a határállomáson, ahol tűzharc alakult ki és a szeparatisták magukkal vitték Bolotovot – írja az Index.

Közben az ukrán kommunista párt jelöltje, Petro Szimonyenko egy tévéműsorban bejelentette: nem indul a május 25-i elnökválasztáson, mert az szerinte nem lesz legitim, ugyanis Ukrajnában üldözik a másként gondolkodókat, és cenzúrát vezettek be. Kifejtette: Ukrajnában háború dúl, az ország területeket veszít, Donyeck és Luhanszk megyékben súlyos a helyzet, miközben az oligarchák nemcsak saját bűncsoportokat hoznak létre, hanem már fegyveres szervezeteket is. A párt honlapján megjelent közlemény szerint az igazságügyi rendszer bénultsága és a jobboldaliak féktelen banditizmusa miatt a párt és jelöltje nem tud választási kampányt folytatni nemcsak a nyugati megyékben, hanem azokban a régiókban sem, ahol erős a szavazóbázisa.

Szimonyenko péntek este arról tájékoztatta a kijevi médiát, hogy a tévévita után megtámadták: a főváros utcáin üldözték gépkocsiját, majd egy kereszteződésnél körbevették és botokkal megrongálták a járművet. Miután sikerült elmenekülnie, gyújtópalackot dobtak az autóba - mondta a politikus. Az UNIAN hírügynökség szerint viszont egy Majdan-aktivista, aki szemtanúja volt az esetnek, azt állította, hogy semmi sem úgy történt, ahogyan a politikus állította, és Szimonyenko hazudik. A pártelnök a tévészékháznál terepjárójával ráhajtott a járdára, „szanaszét hajigálva” a járókelőket, majd egy kereszteződésnél tüzet nyitottak az autójából – mondta.

A kijevi hatalom azzal vádolja a kommunista pártot, hogy együttműködik a kelet-ukrajnai szakadárokkal. Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő a minap arra kérte fel az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja meg, az ukrán kommunista párt milyen kapcsolatban áll a szakadár terroristákkal, s ha kell, kezdeményezze a párt betiltását.

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. május 17. 16:42
tipikusan az az eset, amikor az egyik 19, a másik meg egy híján húsz
Akitlosz
2014. május 17. 16:08
Ritka nagyon türelmes ember ez a Putyin.
Gregorius
2014. május 17. 14:41
A "kollektív bűnösség elvét", mintha meghaladta volna már az idő...
oskar
2014. május 17. 13:56
Ezt a meccset ezek szerint le kell játszani a nép kárára!!! Egyébként nézőpont kérdése, hogy ki a terrorista. Az Ukrajnában a Majdannal puccsal, szószegéssel hatalomra jutottakat ugyanúgy lehet terroristáknak nevezni mint a Kelet-Ukrajnaiakat. A nép tudná az igazságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!