Oroszországot súlyosan érintheti az ukrán válság

2014. május 13. 21:59

A Nemzetközi Valutaalap szerint az orosz gazdaságot nagyon megviselheti, ha az ukrán konfliktus elhúzódik. Christine Lagarde szerint Ukrajna megerősítéséhez politikai stabilitás is szükséges.

2014. május 13. 21:59

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint tovább romlanak az orosz gazdaság kilátásai, ha nem sikerül rövidesen rendezni az ukrajnai válságot. Christine Lagarde, az IMF főigazgatója kedden Berlinben arra figyelmeztetett, hogy a szervezet kénytelen lesz ismét lefelé módosítani az orosz gazdaság növekedésére adott előrejelzését, ha tovább húzódik az ukrán válság. Az IMF az utóbbi másfél hónapban kétszer is módosította az orosz hazai össztermék (GDP) idei változásáról szóló prognózisát, 3 százalékról először 1,3 százalékra, majd 0,2 százalékra csökkentette a GDP-növekedés várt ütemét. Ez azonban optimista forgatókönyvből kiinduló becslés, azon a feltételezésen alapul, hogy hamarosan sikerül helyreállítani Ukrajna stabilitását és nem lesz szükség újabb Oroszország elleni szankciókra - mutatott rá Christiane Lagarde, hangsúlyozva, hogy ha tovább romlik az orosz gazdaság helyzete, nem ez a forgatókönyv érvényesül. 

Az IMF főigazgatója Ukrajnáról szólva kiemelte, hogy a politikai stabilitás nélkül nehéz lenne megszilárdítani a gazdaságot. A nemzetközi pénzügyi szervezet 17 milliárd dollár hitellel támogatja az országot, de ez várhatóan nem lesz elég, ezért további segítségre lesz szükség kétoldalú, államközi hitelszerződések révén – mondta a tájékoztatón Christine Lagarde.

Az IMF vezetője Jim Yong Kimmel, a Világbank elnökével, Angel Gurríával, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával, Roberto Azevedóval, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatójával és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Guy Ryderrel tárgyalt Berlinben a német kancellár meghívására. Angela Merkel és a legfőbb nemzetközi gazdasági és pénzügyi szervezetek vezetői a találkozó után kiadott közös nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a világgazdasági környezet érezhetően javult az utóbbi időszakban, de a jelentős mértékű és tartós növekedés „még távol van”, és „komoly kockázatok” fenyegetik a kibontakozást. 

Az IMF szerint a világgazdaság az idén 3,6 százalékkal, 2015-ben 3,9 százalékkal növekedhet, a WTO szerint pedig a világkereskedelem volumene az idén 4,7 százalékkal, 2015-ben 5,3 százalékkal bővülhet. Ugyanakkor a rendkívül magas munkanélküliség, a beruházások alacsony szintje, a növekvő társadalmi egyenlőtlenség és a feltörekvő gazdaságok növekedési lendületének visszaesése rontják a kilátásokat, a legtöbb fejlett ipari országban pedig továbbra is túlságosan nagy az állam, a vállalkozások és a háztartások adóssága - áll a nyilatkozatban, amelyben mindenekelőtt azt emelték ki, hogy tovább kell folytatni a szerkezeti reformokat az innováció ösztönzése és a képzési rendszer javítása, valamint a versenyképesség erősítése és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése céljából.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2014. május 14. 10:02
A világ gazdasági és pénzügyi ujraosztása folyik. Az utobbi ídőben oroszország tettszik nem tettszik viszaszerezte nagyhatalmi státuszát és számolni kellett vele. Az EU a gazdasági válság és a hitelválság következtében kezdett lecsuszni. Az USA gazdasága szintén lemaradt a feltörekvő új régiokhoz képest. Az USA kezdi elveszteni világcsendöri szerepét is. Europa és az orosz keleti nyítása megtépázta az USA befolyását ázsiában, amit most nagy ellánnal probálnak visszaszerezni. Ez csak annak az árán lehetséges, hogy az orosz érdekszférát probája szükiteni és ezzel egyidőben az unio gazdasági kapcsolatait is gyengiti. Kina, India és az Afrikai feltörekvő országai azok akik a jövőben meghatározó pénzügyi és gazdasági központok lesznek akik mellett természetesen az arab olajországok akik biztosítják ezen területen a gazdasági felemelkedést. Europa érdeke lett volna az oroszokkal való kiegyezés és gazdasági együttmüködés, mivel csak ebben az esetben tudták volna megtartani helyüket a fejlett ipari országok sorában és meghatározói a térségnek. Az unio félreértette szerepét az euroatlanti kapcsolatrendszerben és kiadta vezető szerepét az USA-val kapcsolatban úgy gazdasági, pénzügyi és katonai területen is. Hagyta, hogy az USA ráeröltese saját geopolitikai elképzeléseit, mely kihat a gazdasági pénzügyi befolyására is. Ez Ukrajnával kapcsolatban fehéren-feketén látszik, hogy az USA az uniora olyan csapdahelyzetbe hozta mely az uniot akár padlóra is küldheti gazdasági téren és a végkifejletben még hidegháborus és ne adj Isten háboruba is sodorhatja. Természetesen ha ez bekövetkezne mossák kezeiket. Nem ez lenne az első eset. Ha elgondolkodunk, hogy ma van az I. világháborunak kitérésének az évfordulója aminek rendezésében az USA milyen szerepet játszott (Trianoni Békeszerződés) ami kodolta a II. VH-t ami meghatározta a kontinens XX. századi életét. A mostani állapotok és a konszolidációt ami jelenleg még tart szintén az USA által szitott konfliktus(Ukrajna-Orosz) helyzet miatt bizonytalaná vált. Az unionak, mint egy nagy konlomerátumnak most kellene észnél lennie, de ahogy elnézem az EU börokratáit és egyes országok vezetőit intelektuálisan középszerelég rosszak a kilátások. Isten úvja europát és benne Magyarországot is.
Akitlosz
2014. május 14. 00:13
A vágyálmairól beszél a nemzetközi valutaalap. Ukrajna helyezte romlik és nem Oroszországé. Oroszország biztosította magának a Krímet, ennek a hatása nagy.
1120
2014. május 13. 23:34
Ugyan már... Ukrajna összeomlik, Oroszország meg maximum megroggyan. De túléli! Nem ért ez a nő semmit sem.
vidékilány
2014. május 13. 23:18
Mármint hogy Moszkva nyomást gyakorol Ukrajnára, mivel nem ad ingyen gázt ??? http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_05_13/A-Gazprom-1-66-milliardra-szolo-szamlat-nyujtott-be-Ukrajnanak-0706/ http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_05_13/Washington-ova-intette-Moszkvat-a-Kijev-szembeni-nyomastol-8843/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!