Visszafoglaltak egy repteret az ukrán terrorellenes erők

2014. április 16. 08:28

Az ukrán erők kedden indított terrorellenes műveletük keretében visszaszerezték a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterének ellenőrzését és az akcióban foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát. Szlovjanszkban a szeparatisták állításaival ellentétben semmilyen műveletet nem indítottak – közölte a belügy.

2014. április 16. 08:28

Korábban oroszbarát szeparatista tüntetők foglalták el a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repterét, amit most visszafoglaltak az ukrán terrorellenes erők. Az akció során több oroszbarát szeparatistát foglyul ejtettek. Az akcióban senki nem halt meg, egy sérült van. A repteret visszafoglaló ukrán kommandósok helyettes parancsnoka szerint a szeparatisták korszerű automata fegyverekkel és mesterlövész puskákkal voltak felszerelve.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója sajtótjájékoztatón a kramatorszki akció mellett arról is beszélt: a szeparatisták állításaival ellentétben Szlovjanszkban semmilyen műveletet nem indítottak, oda sem technikát, sem embereket nem küldtek az ukrán különleges erők.

Kijelentette ugyanakkor, hogy sikeres kramatorszki akciójuk után más kelet-ukrajnai városokban folytatják majd terrorellenes műveletüket.

A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport (az oroszbarát szeparatisták) helyi vezetője, Szerhij Ciplakov kedden azt közölte, hogy az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel nagyszabású támadást indítottak Szlovjanszk ellen, de – mint hangoztatta – embereik megvédik a várost.

Szlovjanszkban az utóbbi napokban több épületet is oroszbarát erők foglaltak el. Az Unian ukrán hírügynökség szerdára virradó éjjel arról számolt be, hogy Szlovjanszkban a szeparatisták elfogtak egy ukrán felderítő tisztet és sofőrjét.

Az Unian szerint Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőséges populista Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője a kramatorszki ukrán kommandós akció miatt telefonon megfenyegette Andrij Parubijt, az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetőjét, azt követelve tőle, hogy vonják vissza az ukrán csapatokat a kelet-ukrajnai várostól. Parubij éppen újságírókkal folytatott kötetlen beszélgetést, amikor Zsirinovszkij felhívta őt, és fenyegető szavait így az újságírók is rögzíthették. Az ukrán vezető a tudósítások szerint visszautasította a szélsőséges orosz politikus szavait, ugyanakkor azzal vádolta meg Moszkvát, hogy különleges erőket küldött Ukrajnába, amelyek tagjai nőket és gyermekeket használnak élő pajzsként.

Vaszilij Krutov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) terrorelhárítási központjának vezetője előzőleg a visszafoglalt kramatorszki katonai repülőtéren újságíróknak arról beszélt, hogy vasárnapról hétfőre megduplázódott Ukrajnában az általuk észlelt zöld emberkék száma. Az új ukrán vezetés így emlegeti az orosz biztonsági erők Ukrajnában bevetett, azonosító jelzések nélküli egyenruhában tevékenykedő fegyvereseit.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2014. április 16. 10:33
Az illuminátusok nagyon elpofátlanodtak már. Erőszakkal , az EU asszisztálásával, puccsal hatalomra került kormány adja ki a parancsot az oroszajkú lakosság elleni fegyveres katonai agresszióra? És azt hiszik, ezt majd az oroszok tétlenűl nézik a CIA által támogatott narancsos majdanosok tombolását?
Kárpáti Zoltán
2014. április 16. 10:02
Gyilkolják az oroszokat, akik ellen összeesküdött az USA, az EU és az általuk támogatott antidemokratikus puccsal hatalomra került illegitim ukrán vezetés. Talán Oroszországnak is fontolóra kellene vennie, hogy nyíltan támogatja és fegyverrel segíti az ukrajnai oroszok függetlenségi törekvéseit és harcát. Oroszországnak joga van kiállni a saját vérei mellett. Főleg, hogy az egész Nyugat ellenük fordult és rájuk uszította az egész ukrán hadsereget. Fel kell fegyverezni az oroszokat, hogy meg tudják védeni magukat az agresszióval szemben.
Csigorin
2014. április 16. 09:59
Mi az a terrorellenes? Most a kijevi terroristak ellen, vagy a keleti "terroristak" ellen? Mert nem mindegy am...
egysegelem
2014. április 16. 09:51
"A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport (az oroszbarát szeparatisták) helyi vezetője, Szerhij Ciplakov kedden azt közölte" Ezt sem ertem, miert alakulnak onvedelmi csoportok amikor senki sem fenyegeti oket? Mi a celja ennek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!