Moszkva megakadályozna egy ukrán polgárháborút

2014. április 21. 13:25

Oroszország megakadályoz minden kísérletet a polgárháború kirobbantására Ukrajnában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Putyin közben jóváhagyta azt a törvénymódosítást, amely megkönnyíti az állampolgárság megszerzését az egykori Szovjetunió területén élő orosz anyanyelvűek számára.

2014. április 21. 13:25

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: Oroszország megakadályoz minden kísérletet a polgárháború kirobbantására Ukrajnában. Szergej Lavrov szerint „bűnös politikát” folytat az, aki polgárháborút szít és „nyilvánvalóan komoly véres konfliktus” kialakulásában reménykedik. 

Lavrov azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szemet huny „a kijevi hatalom és annak támaszai, a fegyveresek garázdálkodása felett”. Lavrov elítélte a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében vasárnap kora reggel történt lövöldözést, amelyben a régió belügyi igazgatóságának adatai szerint három ember halt meg. A lövöldözés után Szlovjanszk önvédelmi csapatának vezetője Moszkva beavatkozását kérte.

Azóta Szlovjanszkban készültséget rendeltek el az önkéntes erők. Vezetőjük, a város „népi polgármesterének” kikiáltott Vjacseszlav Ponomarjov azt mondta, attól tartanak, hogy az ukrán radikálisok és a belügyi speciális egységek el akarják foglalni őrhelyeiket és a közigazgatási épületeket, amelyek az önvédelem ellenőrzése alatt állnak.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió arról számolt be, hogy két ismeretlen ember megkínzott holttestét találták meg reggel a Szlovjanszk közeli ellenőrzőpontnál, ahol egy nappal korábban a lövöldözés kitört.

Az orosz külügyminiszter a moszkvai tájékoztatón arról beszélt, hogy a Donyeck megyei Szlovjanszkban, valamint a délkelet-ukrajnai Mariupolban és a régió több településén folytatódnak a támadások. Szergej Lavrov azt mondta, hogy egyre többen fordulnak azzal a kéréssel Moszkvához, hogy állítsa meg ezt a „törvénytelenséget”. Elismerte, hogy Oroszországot „nagyon nehéz helyzetbe” hozzák a kelet-ukrajnai orosz beavatkozásra vonatkozó kérések.

Lavrov kijelentette: nevetséges az amerikai állítás, hogy abban a délkeleti ukrajnai régióban, ahol az összeütközések zajlanak, hatalmas mennyiségben találhatóak orosz fegyverek, mivel szavai szerint ott sohasem voltak más fegyverek.

Szintén hétfőn hagyta jóvá Vlagyimir Putyin azt a törvénymódosítást, amely megkönnyíti az állampolgárság megszerzését az egykori Szovjetunió területén élő orosz anyanyelvűek számára. Szakértők szerint a lehetőség a Krímben, illetve a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszok millióit célozza meg. Aki viszont ilyen módon szerez orosz állampolgárságot, annak le kell mondania másik állsmpolgárságáról – írja a Magyar Nemzet.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horlas
2014. április 22. 06:38
Teljesen igazad van. Ez az "értékközösség" termelte ki pld. a holokausztot is! Barátunknak van egy kb. húsz darabból álló sablon gyűjteménye, azt forgatja körbe-körbe, mint egy rotációs kapa.
Kárpáti Zoltán
2014. április 21. 18:23
Minden önkéntest fel kell fegyverezni, és kellő fegyveres jelenlét kell, hogy meg tudják védeni magukat a szélsőségesek esetleges provokációival és támadásaival szemben, és vissza tudják azokat verni.
Kárpáti Zoltán
2014. április 21. 17:54
A polgárháborút csak azzal lehet megakadályozni, ha küldenek nekik fegyvert, és minden ukrajnai orosz önkéntest felfegyvereznek. Így a támadóknak is nagyobb kockázatot kell vállalniuk, ha gyilkolni akarnak és polgárháborút szítani. A leszerelést meg felejtsék el, az egyezményt az ukrán fél megszegte, így az semmis.
Türelem
2014. április 21. 17:38
Tökéletesen érvényesül az amerikai forgatókönyv. Amerikai pénzügyi támogatással sikerült megbuktatniuk egy legitim kormányt, majd kinevezni egy USA hű, mameluk kormányt. Az egész puccsba kezdettől fogva bele volt kódolva az orosz kártya. Ukrajna csak ugródeszka, a casus belli az amerikai stratégiai célok megvalósításához. A cél kettős. Egyfelől lekötni az EU politikai-gazdasági erőit egy tartós régiós destabilizációval, másfelől a programozható orosz lépések nyomán a lehető legközelebb telepíteni az orosz határokhoz az USA katonai potenciálját kiszolgáló NATO erőket, s egyben a katonai költségvetések emelésére kényszeríteni a környező országokat. Mi történik? Az egész amerikai hadigépezet, katonai képesség rendszer szép lassan nyomul előre az orosz határokig, az amerikai bekerítési stratégia jegyében. A szomszédokat ellepték az amerikai hadgyakorlaton résztvevő erők, mindenütt megélénkült az amerikai katonai mozgás, jelenlét, s a lengyelekhez már szárazföldi csapatokat is telepítenek. S hát mindenkitől követelik a katonai költségvetés növelését. S ugye honnan kell beszerezni a fegyvereket, hát az USA-ból. Szóval az USA saját katonai, gazdasági, politikai céljai érdekében a szokásos, jól bevált metódus segítségével egy olyan tartós konfliktust robbantott ki, amelynek egyedüli nyertese csak Washington lehet. Ha a lakáj szövetségesek emelik a védelmi kiadásokat - Obama, Kerry mindenütt az orosz veszélyre hivatkozva szorgalmazza ezt - , az egyben, túl az amerikai hadiipari érdekeken olyan következményekkel is jár, hogy az oroszokat is belekényszerítik egy újabb fegyverkezési hajszába. De a saját szövetségeseiket is. Akkor, amikor a az EU tagállamok nagy része, s maga Oroszország is súlyos gazdasági, szociális gondokkal küzd. Az USA egyszerre két versenytársat, az EU-t és Oroszországot is lehetetlen helyzetbe hozza, padlóra küldi. A demokrácia nevében, mármint a demokrácia amerikai értelmezésében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!