Magyarország és Szlovákia is szállítana gázt Ukrajnának

2014. április 11. 14:32

Háromoldalú megbeszélést tartanak a jövő héten Szlovákia, Ukrajna és az Európai Bizottság képviselői az Ukrajnába irányuló gázszállításról. Csütörtökön Martonyi is közölte: Magyarország kész arra, hogy Ukrajnába gázt szállítson.

2014. április 11. 14:32

A jövő héten összeülnek Szlovákia, Ukrajna és az Európai Bizottság képviselői, hogy megvitassák a szlovák gázvezetékeken keresztül Ukrajnába történő gázszállítás lehetőségeit. Robert Fico csütörtökön azt mondta: Pozsony kész arra, hogy földgázvezetékén földgázt juttasson el Ukrajnának, azonban biztosítékokra van szüksége arra, hogy „valaki kifizeti” költségeit. A szlovák miniszterelnök szerint ilyen garanciát jelenleg csak az Európai Bizottság vállalhat.

Csütörtökön Martonyi János is tárgyalt erről Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettessel. A magyar külügyminiszter megerősítette, hogy a Magyarországról Ukrajnába irányuló „fordított” gázszállítások technikai feltételei adottak, „annak megkezdésére bármikor készen állunk”.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. éves szinten maximum 6,1 milliárd köbméter gázt tud Ukrajnába szállítani, a technikai és a jogi feltételek tavaly március óta megvannak – közölte a társaság. A szállításokat nem az orosz eredetű importszállítások lebonyolításában használt Testvériség vezeték virtuális visszafordításával teljesítik, hanem egy attól fizikai értelemben elkülönülő szállítóvezetéken. A vezeték Beregdaróc térségében lép ki Magyarországról, kapacitása jelenleg napi 16,8 millió köbméter.

A szolgáltatás azonban megszakítható módon áll minden megrendelő rendelkezésére, a szállításokat a technikai és a kereskedelmi feltételek hiányában az FGSZ leállíthatja – hangsúlyozták. Az FGSZ tavaly már szállított körülbelül 1 milliárd köbméter földgázt Ukrajnába. A társaság válaszában kiemelte azt is: az FGSZ „fuvaros”, a szállítási rendszert üzemelteti, és nem kereskedő cég.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség csütörtökön egy jól informált forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő levelet küldött az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek az ukrán gázadósság miatt kialakult kritikus helyzetről és annak lehetséges hatásáról az Európába Ukrajnán keresztül továbbított gázra.

A levélre az Európai Bizottság úgy reagált: az Európai Unió megbízható földgázvásárló, és elvárja, hogy szállítói teljesítsék kötelezettségeiket. A Bizottság szóvivője emlékeztetett, hogy Oroszország költségvetési bevételeinek körülbelül fele az energiaexportból származik, amelynek körülbelül 70 százaléka irányul az Európai Unió tagállamaiba. Az EU tavaly összesen 35 milliárd euró értékben vásárolt 133 milliárd köbméter földgázt Oroszországtól, amelynek mintegy fele érkezett Ukrajnán keresztül.

Az Európai Bizottság egyúttal igyekezett megnyugtatni a közvéleményt; egyrészt közölte, hogy az Oroszország felől érkező gázellátás zavartalan, másrészt azt is tudatta, hogy az uniós tagállamoknak jelenleg mintegy 37 milliárd köbméter földgáztartalék áll rendelkezésére, ami az összes tárolókapacitás felét jelenti, emellett pedig több ország folyamatosan tölti tározóit, növeli tartalékait.

Az orosz államfő szerdán a kormány több tagjával folytatott megbeszélést, és az egyeztetésen Dmitrij Medvegyev kormányfő azt mondta, Ukrajna 16,6 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy ezen belül 2,238 milliárd dollár az ukrán gáztartozás.

A hírek szerint az orosz gázszállítások leállásának esetére Ukrajna „fordított” szállítási szerződést kíván kötni német és francia gázszolgáltató vállalatokkal. Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter pénteken a parlamentben közölte, hogy egy francia vállalattal és a német RWE energiaszolgáltatóval tervez gázszállítási megállapodást kötni. Az európai szolgáltatók – amennyiben belemennek az üzletbe – az Oroszországtól vásárolt gázt vezetnék vissza Ukrajnába a meglévő gázvezetéken keresztül.

Jurij Prodan közölte, hogy Ukrajna jelenleg is képes viszonylag kis tételekben földgázt fogadni Magyarország és Szlovákia irányából, illetve viszonylag nagy tételben Lengyelország felől, de az ilyen szállítások megkezdéséhez még bizonyos politikai kérdéseket rendezni kell.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kárpáti Zoltán
2014. április 12. 09:52
HA AZ OROSZOK NEM SZÁLLÍTANAK TÖBB GÁZT VAGY FELEMELIK AZ ÁRÁT NEKÜNK, ÉS EMIATT VESZÉLYBE KERÜL AZ ORSZÁG ÉS LAKOSSÁGÁNAK GÁZELLÁTÁSA, ILLETVE ANNAK BIZTONSÁGA, AKKOR SZEMÉLYESEN MARTONYI JÁNOS LESZ A FELELŐS ÉRTE, ÉS ORBÁN VIKTOR, AKINEK A KORMÁNYÁBAN VAN.
Kárpáti Zoltán
2014. április 12. 09:44
Ekkora egy kibaszott külügyminisztere még nem volt az országnak! De soha egyetlen egy országnak se a világon! Hogy a faszomba lehet, hogy egy állítólagos nemzeti kormányban egy III/III-as hazaáruló "képviseli" az országot a világban....
Kárpáti Zoltán
2014. április 12. 09:39
"Magyarországról Ukrajnába irányuló „fordított” gázszállítások technikai feltételei adottak, „annak megkezdésére bármikor készen állunk”." Martonyi áll rá készen vagy az ország? Én ugyan nem állok rá készen. Egy darab gázt se kell adni az ukránoknak. Fizessék csak ki az adósságukat és vegyenek az oroszoktól. Mi is azoktól vesszük. És akkor még miattuk az is kérdéses, hogy meddig fognak szállítani Európába az ukránok adóssága miatt, vagyis hogy egyáltalán nekünk meddig lesz gázunk. Martonyi takarocc!
Kárpáti Zoltán
2014. április 12. 09:31
Martonyinak meg még garancia se kell, mint a szlovákoknak. Ő adná ajándékba is a gázunkat. Aztán majd ha nem lesz itt gáz, mert az oroszok nem szállítanak többet, vagy felemelik nekünk az árát, akkor majd emlékezzünk rá, hogy ki a felelős mindezért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!