EP-választás: szűken vezet a Néppárt

2014. április 30. 19:30

A PollWatch legfrissebb felmérése szerint néppártiak 213, a szocialisták 208 mandátumra számíthatnak a 751 tagú Európai Parlamentben. A harmadik legnépszerűbb frakció jócskán le van maradva tőlük: a liberálisok a kutatás szerint 62 mandátumot kapnának. Szakértők szerint az euroszkeptikus és a radikális baloldali pártok is erősödni fognak az EP-választáson.

2014. április 30. 19:30

A PollWatch szűk egy hónappal az EP-választások előtt készített felmérése szoros eredményt mutat a Néppárt javára. A jobbközép pártcsalád 213, míg a szocialisták 208 helyre számíthatnak a 751 fős Európai Parlamentben. A liberálisok népszerűsége jóval lemaradva 62 képviselőre elég jelen állás szerint.

Az egy héttel korábbi méréshez képest csökkent a különbség a két legnagyobb pártcsalád támogatottsága között, de mindkettőnek csökkent a népszerűsége is: legutóbb a Néppártnak 215, az Európai Szocialistáknak 209 mandátumot jósoltak. A liberálisok viszont jelentősen javítottak a múlt héten mért 57 helyükhöz képest.

A radikális baloldal 51, a zöldek, valamint a brit konzervatív reformerek egyaránt 42-42 képviselőre számíthatnak. Ezen kisebb pártok közül a zöldek tudtak jelentősen javítani a legutóbbi felmérés óta, amikor is 45 képviselőt saccoltak nekik.

A különböző euroszkeptikus pártok képviselői, amennyiben nem csatlakoznak egyik frakcióhoz sem, függetlenként tevékenykedhetnek. A frakcióalakításhoz az Európai Parlamentben 25 képviselő szükséges.

Egyes országokban, elsősorban Nagy-Britanniában az euroszkeptikusok erőteljes előretörésére számítanak a szakértők, viszont EU-szinten a radikális baloldal erősödése is várható – foglalja össze a Magyar Nemzet.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2014. május 01. 08:22
"BOLDOG" ILUMINÁTUS NAPOT !!!
kjkj945
2014. április 30. 20:50
Mi a csuda nem veszik át a 'magyar ' módit?? 2/3-ad!! :-)
korona
2014. április 30. 20:49
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------- HÁBORÚ ELŐSZELE MAGYARORSZÁGON Az amerikai külügy háborúba sodorja Magyarországot 2014.04.30 11:46 Mondhatni; kibújt a szög a zsákból: John Kerry amerikai külügyminiszter az USA globális vezető pozíciójáról vizionált, amit szerinte akkor fog elveszíteni Amerika, ha nem ragadják meg "az ukrán helyzet adta lehetőséget". Kerry szerint a NATO-nak vissza kell térnie eredeti céljához, ami Oroszország visszaszorítása volt, emellett az USA-nak arra kell törekednie, hogy Európát Washingtonhoz hozza közelebb és távol tartsa Moszkvától. Kerry szavai az első magas politikai elismerése annak, hogy Washington Európa gyarmatosítását akarja és Moszkva közelébe, lehetőleg Moszkvához minél közelebb akarja tolni a NATO haderőt, hogy az orosz nagyhatalmat nyomás alatt tartsa. Mindeddig a diplomácia bárgyú álarca alatt zajlott a nagyhatalmak érdekszférája közti átmenet. Most Kerry elismerte, hogy a NATO fenyegetést jelent Oroszországra, Európát pedig egyszerű gyarmatnak tekinti, amit Oroszország visszaszorítására használna. Mindezek után még mindig európai integrációról beszélünk, tagja vagyunk a NATO-nak és az Európai Uniónak? Felháborító, hogy az amerikai politika egyszerű eszköznek tekinti Európát és benne Magyarországot. Meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket, mely az amerikai nagykövet számonkérésével kezdődik, majd nem megfelelő magyarázat - és bocsánatkérés - esetén haladéktalanul népszavazást kell tartanunk a NATO-ból kilépésről! Washington bevallottan háborúra készül Oroszország ellen. Az a magyar kormány, ami Washingtonra mint szövetségesre és iránymutatóra tekint, háborúba sodorja a magyar népet. Hazaárulók, kollaboránsok nem maradhatnak hatalmon hazánkban, most itt az alkalom, hogy a geopolitikai átrendeződés adta lehetőséget a hazaárulók eltávolítására megragadjuk. Magyarországnak végleg le kell számolnia az atlantizmussal, végre kell hajtani a teljes atlantista politikai elit elszámoltatását az állami vagyon elherdálásáért és hazánk teljes kiszolgáltatásáért, amit együtt, 25 év alatt vittek véghez, Washington szolgálatában
Akitlosz
2014. április 30. 20:15
Számít? Nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!