Ukrajna: szankciókra készül a Nyugat

2014. március 17. 16:10

Az EU-országok külügyminiszterei elfogadták hétfői brüsszeli tanácskozásukon az unió több orosz és ukrán vezető elleni szankcióit az ukrajnai válsággal kapcsolatban. A korlátozó intézkedések között utazási tilalmak és bankszámlák befagyasztása szerepel. Eközben Barack Obama amerikai elnök hét orosz és két krími szakadár, valamint két volt ukrán tisztségviselő ellen rendelt el hétfőn vízumkiadási tilalmat és számlabefagyasztást.

2014. március 17. 16:10
Hét orosz és két krími szakadár, valamint két volt ukrán tisztségviselő ellen rendelt el hétfőn vízumkiadási tilalmat és számlabefagyasztást Barack Obama amerikai elnök, miután az Ukrajnához tartozó Krímben referendumot tartottak félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról. A szankciók sújtotta személyek között van mások mellett Valentyina Matvijenko, az orosz törvényhozás felsőházának elnöke, Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, Szerhij Akszjonov, a Krím „miniszterelnöke” és Viktor Janukovics volt ukrán elnök. Barack Obama elnök rendeletét nem sokkal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az Európai Unió 21 emberrel kapcsolatban hirdetett ki hasonló büntetőintézkedést. Az EU olyan orosz, illetve ukrán vezető ellen hozott szankciókat, akiket felelősnek tart az unió által törvénytelennek, az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal ellentétesnek minősített krími népszavazás megrendezéséért - közölte Twitter-profilján Linas Linkevicius litván külügyminiszter. Nem sokkal később Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter ezt azzal egészítette ki, hogy 13 orosz, valamint nyolc oroszpárti ukrán tisztségviselő szerepel a listán.
 
Az ilyen jellegű EU-szankciók érintettjeinek nevét rendszerint a döntéshozatalt követő napon megjelenő EU-közlönyben szokták ismertetni. Linkevicius szerint a közeli napokban „kiegészítő szankciók” is várhatók. Az Ukrajnához tartozó autonóm köztársaság lakosai arról döntöttek vasárnap, hogy a terület csatlakozzon Oroszországhoz. Diplomaták elmondták, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcs második napján az uniós vezetők alá fogják írni Ukrajnával annak a társulási megállapodásnak a politikai részét, amelynek a tavaly novemberi vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón tervezett aláírását Viktor Janukovics akkori ukrán elnök az utolsó pillanatban megtagadta. Janukovicsnak ez a döntése – valamint a pénzügyi támogatás érdekében Oroszországhoz fordulása – váltotta ki az ukrajnai tiltakozásokat, amelyek végül a Janukovics-rendszer bukásához vezettek. A társulási megállapodás kidolgozott szövegének része a mély és átfogó szabadkereskedelmi egyezmény is. Az erről szóló részt egyelőre nem írják alá, csak a politikai vonatkozású fejezeteket. Az EU azonban korábbi közlések szerint a szabadkereskedelmi rész későbbre tervezett aláírása előtt egyoldalúan kedvezményeket nyújt Ukrajnának az európai piachoz való jobb hozzáférése érdekében.
 
Az EU-külügyminiszterek tanácskozásával egy időben nyilatkozatot adott ki a NATO, ismételten jogellenesnek minősítve a vasárnapi krími népszavazást, leszögezve azt, hogy az atlanti szövetség nem ismeri el annak kimenetelét. A NATO-nyilatkozat kitért arra is, hogy a referendum megtartásának körülményei önmagukban is hiteltelenné tették az egész eljárást. A népszavazásra sietve, katonai intervenció közepette került sor, a médiát manipulálták, és nem volt lehetőség semmilyen szabad vita lefolytatására – állapította meg az atlanti szövetség. „Az úgynevezett referendum aláássa az ukrajnai válság politikai megoldására irányuló erőfeszítéseket” – olvasható a NATO-dokumentumban. A nyilatkozatban felszólították Oroszországot a feszült helyzet enyhítésére, beleértve azt, hogy az oroszok szüntessenek be minden katonai tevékenységet Ukrajnában. A nap folyamán Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral tárgyalt Brüsszelben Andrii Descsica, az ukrán külügyi tárca irányítója. A megbeszélés után újságíróknak azt mondta, nagyon aggasztja a kijevi kormányzatot az ukrán-orosz határtérségben tapasztalható nagy arányú orosz csapatösszevonás. Ukrajna – tette hozzá – nem ül fel a provokációknak, és erre utasította haderejét is. Az ukrán fél – derült ki Descsica szavaiból – különböző felszerelésekre tartana igényt, de nem kívánja a NATO katonai jelenlétét az országban.
 

Az ukrán külügyek irányítója megerősítette, hogy Kijev szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek tevékenységét lehetővé kellene tenni egész Ukrajnában, beleértve a Krím félszigetet is.

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. március 18. 08:09
"Eközben Barack Obama amerikai elnök hét orosz és két krími szakadár, valamint két volt ukrán tisztségviselő ellen rendelt el hétfőn vízumkiadási tilalmat és számlabefagyasztást. " Nem ad a CIA ügynököknek fizetést?
=nessuno=
2014. március 17. 23:04
Aki az oroszok politikáját támogatja, az hazaáruló. Tisztességes magyar megfelelő távolságot tart az oroszoktól. Tudja, hogy NATO tagok vagyunk, úgy is viselkedik. Nem felejti 1849-et, 1945-öt, 1956-ot. A lengyelek sokkal normálisabbak, mint mi magyarok. Szégyen.
ciseaux
2014. március 17. 22:50
Nem tudom, Putyinék készülnek e szankciókat bevezetni pl. Franciaország ellen, mert a franciák éppen a Közép-Afrikai Köztársaságban vannak katonai segítséget nyújtani, most éppen a helyi muzulmánokat védve a nem muzulmánoktól... http://www.reuters.com/article/2014/02/23/us-france-centralafrica-insight-idUSBREA1M0PW20140223
ciseaux
2014. március 17. 22:30
Hogy mondják oroszul, hogy "Ai weh!" "A korlátozó intézkedések között utazási tilalmak és bankszámlák befagyasztása szerepel." Ja, akkor nincs gáz! Már azt hittem, hogy nem lehet majd BMW 7-est, vagy Coca-Colát meg Big Mac-et kapni Moszkvában. Vagy talán a Walt Disney bojkottálja a "Frozen" c. hátborzongatóan giccses animációjának orosz vetítését is? Vagy senki nem nézheti meg a "12 Years a Slave"-et, vagy a "Need for Speed"-et? Ha befagyasztanak 10 vagy 100 bankszámlát, azzal nem éppen Putyinnak tesznek egy szivességet? Jut eszembe, Kína ellen is van egy embargó, már vagy min. 50 éve, mert megszállták Tibetet... Az is remekül működik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!