Gyülekezik az orosz hadsereg az ukrán határnál

2014. március 26. 17:53

Folytatódik az orosz csapatok összevonása Ukrajna keleti határainál, ahová két újabb hadosztály érkezett, valamint katonai táborokat, operatív parancsnokságokat és egészségügyi állomásokat is felállítanak. Az ukrán külügy szerint az orosz katonák hosszabb távra rendezkednek be a határ mentén.

2014. március 26. 17:53

Folytatódik az orosz csapatok összevonása Ukrajna keleti határainál - közölte szerdán Jevhen Perebijnisz, a kijevi külügyminisztérium szóvivője az ukrán fegyveres erőktől származó értesülésekre hivatkozva.

A tisztségviselő elmondta, hogy az orosz hadsereg hosszabb távra rendezkedik be Ukrajna keleti határainál, katonai táborokat, operatív parancsnokságokat és egészségügyi állomásokat állítanak fel, kommunikációs rendszereket telepítenek. „Egyebek mellett Ukrajna északkeleti határánál, a brjanszki területen, mintegy 18 kilométerre az országhatártól észlelték a haditechnika összevonását. Ezen kívül kedden a területen lévő Klimovo vasútállomásra befutott két csapatszállító szerelvény összesen mintegy hatvan vagonnyi katonával és hadfelszereléssel” - tájékoztatott a szóvivő. 

Ezen kívül drónokat is aktívan alkalmaz Oroszország a határ menti térség légi megfigyelésére. Perebijnisz hozzátette, hogy csak az elmúlt két napban drónok több mint negyven repülését észlelték a területen. Médiaforrások szerint két újabb orosz hadosztály érkezett szerdán az ukrán határtól nem messze lévő kurszki területre és Belgorod környékére. A kurszki területen két településnél, a határtól 15, illetve 7 kilométerre mintegy 400 katonát vontak össze páncélozott harcjárművekkel, továbbá 10 páncélost vezényeltek a térségbe. 

Belgorod közelében pedig három zászlóaljnyi légi szállítású rohamosztagos és két zászlóaljnyi deszantos, összesen mintegy 1100 fő tartózkodik 120 katonai járművel, valamint több mint 25 Mi-24-es harci helikopter állomásozik a térségben. Két napja egy elit harckocsiezred páncélosait észlelték a brjanszki terület délnyugati részén. Elemzők szerint nem kizárt, hogy Csernyihiv megyén keresztül az ukrán főváros, Kijev elleni támadásra készülhetnek. 

Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője a napokban újságírók előtt azt mondta, hogy csaknem százezer orosz katona áll teljes harckészültségben az orosz-ukrán határ mentén.

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. március 27. 09:54
A nyugat azt hitte hogy Jugoszlávia szétverése ,szerbia szétbombázása megtorlatlan marad! Putyin a sarkára állt és mindenkit lerendez aki beleugat az ő dolgába ,aki a határai közelében áskálódik,.aki betart Oroszországnak.Az Oroszoké a jövő nekik kevesebb szükségük van a világra mint a világnak Oroszországra.Ez jól látszik azon hogy gyakorlatilag a nyugat szájkaratét folytat mert a nyugati államok töbsége carik az USA kívánságokra!Mondtam én már régebben hogy a világ gazdasági,politikai és hadászati súlypontja keletre költözött,már minden újdonság onnan jön,és a többpolusú világrend kicsi szereplői mint az USA és Anglia magára maradt.Az unió pedig saját érdekei mi9att inkább az oroszokkal próbál egyezkedni a jövőért amit az orosz gazdaság jelent nekik, ha ezt elvesztik akkor úgy járnak mint az USA amely csak szavakban akar az uniónak energia marsal segélyt adni,mivel tudatában van annak hogy az neki többe kerülne mint az uniónak és Oroszországnak!
VakzKommondor
2014. március 27. 09:04
Aki ezt a hírt lájkolta, remélem elsőként hullik el a csatamezőn.
pitypang1125
2014. március 27. 08:49
Mérges a maci. Martonyiék meg jobb ha befogják a pofájukat! Szart sem tud az egész külpolitikai helyzetről! Egyébként meg az Ukránok kezdték el a keleti határokra átcsoportosítani a haderejüket, ez lehet egy simán válaszlépés is a ruszkik felől! Jobban jár mindenki ha békén hagyja a mackó bajszát!
egysegelem
2014. március 26. 23:38
"Az orosz gazdaság teljesítményén már érződnek az ukrajnai válság negatív hatásai - vélekedtek szerdai értékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai elemzésükben közölték: becslésük szerint az idei első negyedévben elérhette a 70 milliárd dollárt a magánszektorbeli befektetők által az orosz gazdaságból kivont tőke nettó értéke. A ház elemzői szerint ez meghaladja a tavalyi egész évi nettó tőkekivonást."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!