USA: Meg kell őrizni Ukrajna függetlenségét, területi épségét és egységét

2014. február 26. 07:43

A Fehér Ház szóvivője szerint az EU-na és Oroszországnak is az az érdeke, hogy csillapodjon az erőszak Ukrajnában, helyreálljon a stabilitás és történjenek lépések egy egységkormány létrehozására és az előrehozott választásokra. Jay Carney szerint az ukránok kifejezték, hogy nagyobb európai integrációt akarnak, de úgy véli ettől még megtarthatják kötődésüket Oroszországhoz is.

2014. február 26. 07:43

Az Egyesült Államok úgy gondolja, az Európai Uniónak és Oroszországnak is az érdeke, hogy Ukrajnában csillapodjon az erőszak, helyreálljon a stabilitás, lépések történjenek egy egységkormány létrehozásra, és előre hozott választást tartsanak – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Carney szerint az átmeneti ukrán kormánynak többpártinak és technokratának kell lennie, amely az ukrán társadalom minden szegmensét képviseli. Mint mondta, az országban szabad és tisztességes választást kell tartani, amely lehetővé tenné, hogy Ukrajnának olyan kormánya legyen, amely széleskörűen tükrözi a lakosság akaratát. Ezzel egy időben a szóvivő szerint lépéseket kell tenni „annak biztosítására, hogy stabilitás a gazdasági része is megvalósuljon”. Mint mondta, az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt megvizsgálja, hogyan lehetne kiegészíteni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezzel kapcsolatos potenciális erőfeszítéseit. 

Oroszországgal kapcsolatban kijelentette, hogy az Egyesült Államok az ukrán válságot nem tekinti kétpólusú ügynek. Carney szerint az ukránok az elmúlt hetekben-hónapokban világosan kifejezték, hogy nagyobb mértékű európai integrációt szeretnének. „Ha pedig ez az, amit szeretnének, ...egyetlen állam vagy más entitás sem tagadhatja meg tőlük ezt a lehetőséget” – mondta a szóvivő. „De ez nem áll ellentmondásban azzal az állítással, hogy Ukrajna további integrálódást érhet el Európával, ami az ukránok kívánsága, miközben megtartja szoros, történelmi és gazdasági kötődését Oroszországhoz. Úgy gondoljuk, hogy mindkét dolog lehetséges, és mindkettő tükrözi Ukrajna történetét és Ukrajna népének mai kívánságait” – tette hozzá. 

A szóvivő kifejezte az Egyesült Államok vezetésének azon meggyőződését, miszerint Európának, Ukrajnának és Oroszországnak is osztania kell azt a nézetet, hogy meg kell őrizni Ukrajna függetlenségét, területi épségét és egységét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamentben az elmúlt napokban jelentős többséggel elfogadott döntések „(Viktor) Janukovics elnök pártja képviselőinek szavazatait is magukban foglalták”, ami Carney szavai szerint „nem jelentéktelen fejlemény”.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2014. február 26. 14:23
hát, most olvastam, hogy a Putyin riadót rendelt el az orosz hadserek keleti-és közép Oroszországi egységeinél, beleértve a rakétaosztagokat is. Gondolom ez nem reakció volt az itt leírt szónoklatra... így már picit mások a tárgyalási feltételek...
NeMá
2014. február 26. 12:48
Mert a fele nem elég?
Monkey4you
2014. február 26. 12:15
Az USA ne pofázzon már megint bele!!!
basatu
2014. február 26. 09:10
Ahogy olvasom a híreket már be is szóltak Kievnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!