Ukrajna: kiengedték a börtönből a tüntetőket

2014. február 14. 13:42

Kiengedték az ukrajnai börtönökből mind a 234 fogva tartott ellenzéki tüntetőt – közölte az ukrán főügyész. A bíróságok az előzetes letartóztatásban lévők java részének fogva tartását házi őrizetre módosították.

2014. február 14. 13:42

Mind a 234 fogva tartott ellenzéki tüntetőt kiengedték a börtönökből – mondta pénteken Viktor Psonka főügyész. A hírt megerősítette a kijevi Függetlenség terén demonstrálók „nemzeti ellenállási” parancsnoksága is.

Ahhoz azonban, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás alól is mentesüljenek mindazok, akik ellen a zavargások miatt eljárás indult, az új amnesztiatörvény értelmében a tüntetőknek legkésőbb jövő hétfőn szabaddá kell tenniük minden elfoglalt hivatali épületet és a közterületeket az ország egész területén.

Psonka garantálta, hogy amennyiben ennek a tüntetők eleget tesznek, március 18-ig hivatalosan lezárnak minden eljárást a tiltakozóakciók résztvevőivel szemben. Hozzátette, hogy máskülönben „a szokásos rendben” folytatódnak ellenük a büntetőeljárások. A főügyész közlése szerint 2013. december 26. és 2014. február 2. között összesen 267 tüntető ellen indult eljárás, közülük 234-et vettek őrizetbe a hatóságok.

Az amnesztiatörvény alapján egyebek mellett a tüntetőknek el kell bontaniuk a barikádokat a kormánynegyedben kitört zavargások helyszínén, a kormány és a parlament épületének helyet adó Hrusevszkij utcában. Ugyanakkor a békés demonstrációk folytatódhatnak a Majdanon.

Dmitro Jaros, a Majdan tüntetőinek radikális szárnya, a Jobboldali Szektor vezetője Facebook-oldalán közölte, hogy „hajlandók együttműködni a Hrusevszkij utca szabaddá tételében a közlekedés számára”. Ugyanakkor fenntartják a jogot arra, hogy „saját belátásuk szerint cselekedjenek, ha nem zárják le mihamarabb a büntetőeljárásokat társaikkal szemben”. 

Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, és a Majdan „ellenállási” parancsnoka ultimátumban követelte a főügyésztől, hogy jövő hétfő 15.00. óráig zárjanak le minden büntetőeljárást. A nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt sajtótitkára kijelentette, hogy a hivatali épületek szabaddá tételéről a Majdanon döntenek vasárnap, az ellenzék által meghirdetett nagygyűlésen.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!