Krími helyzet: akár szükségállapot is jöhet

2014. február 28. 08:30

Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kéri, miután orosz fegyveresek lezárták a krími repterekre vezető utakat és a szevasztopoli kikötőt péntek délelőtt. A szükségállapot bevezetését is mérlegelik a félszigeten.

2014. február 28. 08:30

Géppisztolyokkal felfegyverzett ismeretlenek ellenőrző pontokat állítottak fel a Krím-félszigetre vezető utakon, és átvizsgálják az érkező autókat. A szevasztopoli reptérre vezető utat is lezárták ismeretlen fegyveresek. Az ukrán belügyminiszter orosz megszállásnak tekinti a történteket.

Az ellenőrző pontokat Csanga és Armjanszke falvak körzetében, a Perekopi-földszoroson állították fel. A feloszlatott Berkut rendőri rohamosztag egyenruháját viselő fegyveresek és civilek betonakadályokat létesítettek, és golyószóróknak tüzelőállásokat építettek ki a két településnél. A tüzelőállásokat orosz zászlókkal lobogózták fel és a civilek is orosz nemzeti színű karszalagot viselnek. 

A Szevasztopolból és a környező falvakból érkezett fegyveresek újságíróknak azt állították, hogy céljuk megakadályozni ukrán nacionalisták bejutását a Krímbe, s elérni a félsziget csatlakozását Oroszországhoz.  

Az Unian jól tájékozott forrásokra hivatkozva csütörtök éjszaka beszámolt arról is, hogy másfél tucatnyi katonai teherautón érkezett ismeretlen fegyveresek egy csoportja lezárta a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre, Belbekre vezető utat is. A Krím félszigeti Szevasztopolban állomásozik az orosz Fekete-tengeri Flotta, amely egy 2010-ben, Janukovics elnökké választása után aláírt szerződés értelmében 2042-ig használhatja az oroszok számára stratégiailag és érzelmileg is fontos haditengerészeti támaszpontot.

A szevasztopoli reptéren fegyveresek járőröznek, egyenruhájuk nem beazonosítható. A szevasztopoli kikötő bejáratát pedig elállta egy orosz hadihajó – közölte az ukrán 5-ös csatorna. A szimferopoli reptéren is fegyveresek vannak, de a szevasztopolival ellentétben a légi forgalom zavartalan. A szevasztopoli reptérre nyolc orosz katonai helikopter érkezett péntek délelőtt. 

Az ukrán belügyminiszter a történteket Oroszország fegyveres behatolásának és megszállásnak tekinti. Arszen Avakov Facebook-oldalán kijelentette, hogy „az orosz hadiflotta egységei blokád alá vonták” a Belbek szevasztopoli nemzetközi repülőteret. „A repülőtéren belül ukrán katonák és határőrök tartózkodnak. Kívül álarcos fegyveres katonák jelzés nélküli egyenruhában vannak, nem titkolva ugyanakkor hovatartozásukat” – írta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy azt, ami a szevasztopoli repülőtéren történik, fegyveres behatolásnak és megszállásnak, mindenféle nemzetközi norma és megállapodás megsértésének tekinti. „Ez nyíltan a fegyveres vérontás kiprovokálását szolgálja egy szuverén állam területén” – szögezte le Avakov.

Az ideiglenes államfő,Olekszandr Turcsinov rendkívüli ülésre hívta össze a biztonsági erők vezetőit a krími helyzet miatt – írja az Index. Ő is azzal vádolja az oroszokat, hogy szerepük van a helyzet elfajulásában. Turcsinov leváltotta Jurij Iljin admirálist, a vezérkari főnököt, akit még Janukovics nevezett ki egy héttel korábban.

Andrij Parubij, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács főtitkára azt mondta, hogy mérlegelik a szükségállapot bevezetésének lehetőségét is a Krím félszigeten. Ez ugyanakkor nem jelentené a hadsereg bevetését. Azt mondta, hogy a két reptérnél feltűnt fegyvereseket a Kreml irányítja. Szerinte hasonló csoportok feltűntek volna más helyszíneken is Ukrajnában, de azokat sikerült megakadályozniuk – írja a Guardian. Parubij azt is elmondta, hogy az ukrán repterek újra az ukrán biztonsági erők ellenőrzése alatt állnak, de a reptereken látott fegyveresek továbbra is úttorlaszokat emelnek a közelben.

Orosz képviselők közben egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtottak be az orosz parlamentben, amely lehetővé tenné, hogy egy, az Orosz Föderációhoz csatlakozni kívánó terület népszavazáson vagy a parlamentben hozott döntése után egyből Oroszországhoz tartozzon. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis Oroszországnak is bele kell egyeznie egy újabb terület csatlakozásába – foglalja össze az Index.

Azt a törvénymódosítást már jóvá is hagyta az orosz parlament, miszerint egyszerűsített eljárásban kapnának orosz állampolgárságot a külföldi befektetők, vállalkozók és jól képzett szakemberek. A törvénymódosítás szükségességét a kormányban nem hozták összefüggésbe az ukrajnai eseményekkel és az ottani orosz ajkú lakosság helyzetével. A héten azonban a liberális-demokraták már benyújtották a dumában azt a javaslatot, hogy a törvényhozás alsóháza egyszerűsítse az orosz állampolgárság megszerzését az ukrán állampolgároknak. Ugyanezt akarja az ellenzéki Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselőcsoportja is, amely szintén benyújtotta törvénymódosító javaslatát a parlamentnek. Eszerint nem több mint két hónap alatt meg kellene adni azoknak az ukránoknak is az orosz állampolgárságot, akik nem élnek Oroszország területén és nincs „törvényes megélhetési forrásuk”.

Az ukrán parlament felszólította a Oroszországot, hogy állítsa le az ország területi integritását fenyegető lépéseket. Ukrajna emellett kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását is, valamint felkérte Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat, hogy garantálják az ország szuverenitását – írja a Magyar Nemzet.

Vitalij Klicsko, az UDAR párt vezetője a Bildnek azt mondta: Moszkva minden egyes ukrán állampolgárt provokál azzal, hogy védelmet nyújt Viktor Janukovics leváltott államfőnek, akit minél előbb bíróság elé kell állítani Ukrajnában, mert ő a felelős a meggyilkolt tüntetők haláláért.

Az ukrán legfőbb ügyész bejelentette: kérni fogja Janukovics kiadatását Oroszországtól. A volt ukrán elnök péntek délután érkezik a dél-oroszországi  Rosztov-on-Donba, ahol az egyetemen beszédet fog mondani.

Közben tizennyolc ukrán állampolgár ausztriai bankszámláit befagyasztották a bécsi hatóságok. Azt nem közölték, pontosan kikről van szó, csak annyit, hogy korrupcióval és az emberi jogok megsértésével gyanúsítják őket. A svájci hatóságok pedig pénzmosás gyanújával indítottak eljárást Viktor Janukovics és fia ellen.

Az ukrán jegybank kormányzója bejelentette, hogy napi 15 ezer hrivnyában (ez több mint háromszázezer forintnak felel meg) korlátozzák a bankokból felvehető valuta mennyiségét. Az intézkedés célja, hogy mérsékeljék az ukrán fizetőeszköz árfolyammozgását, mivel jelenleg történelmi mélyponton van a hrivnya és az ukrán devizatartalék is veszélyesen alacsony szintre apadt.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. február 28. 13:41
++ Ukrajna 1945. 10. 24. Mint szovjet tagköztársaság az ENSZ alapító tagja, de ténylegesen csak 1991-es függetlensége óta vesz részt a szervezet munkájában ++
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. február 28. 13:22
Nem tudnak mit csinálni az oroszokkal, ők túl nagy falat még az ENSZ-nek is. Pár éve Grúzia egy részét is gond nélkül megszállták.
Himalája
2014. február 28. 13:13
Azért az mégiscsak érdekes, hogy most pont azok a nyugati hatalmak akarják a mai művileg létrehozott ukrajnát egyben tartani, kik valaha Trianonban egy évezredes múltú államot szedtek darabokra mit sem törődve egy nemzet sorsával.
egysegelem
2014. február 28. 11:56
""A repülőtér nem üzemel. Fegyveres összetűzés egyelőre nem volt. Az orosz katonák ugyanakkor megfigyelik a repülőtér munkáját, amelybe azonban nem avatkoznak be” – mondta Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. Hozzátette, hogy az ukrán katonai és belügyi erőket megerősítették a repülőtér környékén. A feszültség egyre növekszik, az ukrán rendfenntartók azonban nem képesek ellenállni a reguláris katonai erőknek. Avakov úgy vélekedett, hogy ez már nem az ukrán belügyminisztérium illetékessége, hanem az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanácsé." Erre nyilvanvaloan semmi szukseg, ez katonai beavatkozas egy szuveren allam teruleten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!