Megtervezett volt a prágai bársonyos forradalom az egyik főszereplő szerint

2013. november 15. 16:56

Nem az egykori ellenzék, hanem a kommunista állambiztonsági hivatal akarata szerint robbant ki a 1989-es prágai bársonyos forradalom – állítja a volt állambiztonsági ügynök és a forradalom főszereplője, Ludvík Zifcák.

2013. november 15. 16:56

Nem az volt a cél, hogy a szocialista rendszert kapitalistára változtassuk, hanem olyan változások elérése, amelyek jólétet biztosítottak volna az akkori rendszeren belül” – jelentette ki Zifcák a Zivot című szlovák társadalompolitikai lapban.

1989. november 17-én Prágában hivatalosan engedélyezett diáktüntetést tartottak a Nemzetközi Diáknap alkalmából. A tüntetők egy nagyobb csoportja megszegve az eredeti megállapodást a Vencel térre indult, de a Nemzeti Színház közelében a rendőrség erőszakkal megállította a menetet. Az összecsapás során az ügynök Zifcák – aki Martin Smíd néven állítólagos egyetemistaként maga is közrejátszott abban, hogy a karhatalommal összecsapásra kerüljön sor, a földön maradt és súlyos sebesültnek tettette magát. A médiának átadott téves hír, hogy Martin Smíd halott, óriási felháborodást váltott ki országszerte, tüntetésekhez vezetett, s döntő módon hozzájárult a szocialista rendszer megdöntéséhez.

Zifcák a szlovák hetilapnak azt mondta: eddig nyilvánosságra nem hozott dokumentumokkal bizonyítható, hogy az eseményeket nem az akkori ellenzék, hanem a kommunista állambiztonság szervezte meg.

Csak a naivak gondolhatják azt, hogy egy nem egészen ezer személyt számláló ellenzéki csoport képes volt megdönteni az akkori Csehszlovákia politikai rendszerét” – vélekedett Zifcák, aki szerint a disszidensek egy része, köztük Václav Havel is tudott az állambiztonsági tervekről. „Fiktív halálom után el kellett volna tűnnöm külföldön. Minden előre kidolgozott stratégia része volt” – állítja Zifcák.

24 év elteltével világos, hogy ha minden az akkori tervek szerint történt volna, akkor ma jobban élnénk. Az állam akkori vezetése Milos Jakessel (a kommunista párt vezetője) az élen csődöt mondott. 48 órán belül mindent meg lehetett volna oldani, hiszen a hadsereg, a rendőrség és a népi milícia is a mi kezünkben volt” – fejtette ki a volt kommunista ügynök. 

Csehországban mai napig vita tárgyát képezi a prágai diáktüntetésen történt események háttere, a különféle titkosszolgálatok szerepe, illetve az, hogy valójában kinek is a megbízásából játszotta el Martin Smíd diák szerepét Ludvík Zifcák, akkori kommunista ügynök.

(Kép: Ustrcr.cz)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2013. november 16. 09:02
Ki is definiálta, hogy mi a forradalmi helyzet??? Ha jól emlékszem Lenin. "A forradalmi helyzet akkor következik be, amikor az uralkodó osztályok már nem tudnak a régi módon kormányozni, az elnyomottak pedig már nem akarnak a régi módon élni. " Egyébként Magyarországon nem volt 89'-ben forradalom. mivel már 82' óta reformokkal akartak változtatni a helyzeten. Már akkor elkezdték a "kapitalizmus építését" Mert lehetőséget biztosítottak egyes embereknek a tőkefelhalmozásra.
Peter8811
2013. november 16. 06:47
"Megtervezett volt a prágai bársonyos forradalom" Mint ahogy a magyar 1956 is megtervezett volt Rákosi elvtárs nyulat akart ugratni ÁVH-saival, de harckocsi jött ki a bokorból. Erről talán Lendvai Palibácsi tudna bővebbet aki szintén az ÁVH megtervezésében disszidált Bécsbe. Ma bőszen hirdeti az akkori elavult tanokat.
GV0917
2013. november 15. 18:53
Nálunk is ki akarták söpörni őket. Az eredményt ismerjük! Akkorára a vagyon biztosítva volt. Az információ a komcsiknál volt, az SZDSZ és az MSZMP egy M betűt eltávolítva "Megújult", mint most! Az SZDSZ észrevette, hogy az egykori pártsajtó per pillanat felsőbb irányítása hiányzik, gyorsan visszacsomagoltak és önkéntesen a volt állampárt szolgálatába álltak. Ez okozta aztán az MDF kormány vesztét. Itt szerzett előnyt minden pártban az, akinek egy halvány fingja volt a KISZ vezetési gyakorlatához! A KISZ aktívisták közül kétségtelen Gyurcsány volt a legtehetségesebb, mivel olyan családi környezetből- a semmiből emelkedett ki, ahol a gátlástalan, meghökkentő húzásokért nem kellett a szomszédba menni!No meg szerencséje volt az új nejjel együtt kapott "Aprópénz"-zel, mint hozománnyal.
Akitlosz
2013. november 15. 18:33
Miért, a magyarországi gengszterváltás nem volt az? Még Romániában sem tudják máig sem, hogy kik robbantották ki a forradalmat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!