Száznapos programot hirdettek a német szocdemek

2013. augusztus 29. 14:53

Főleg jóléti intézkedésekből és a gazdagok közterheinek emeléséből álló száznapos programot mutatott be csütörtökön Berlinben Peer Steinbrück, a közvélemény-kutatások alapján a kormányzó konzervatívok mögött messze lemaradó ellenzéki német szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje, aki az SPD-től a bizonytalanok táborába áramlott milliók mozgósításától vár fordulatot a kampányban. Steinbrück szerint a szocdemek érdekesebbek, és náluk nagyobb a buli, mint Merkeléknél.

2013. augusztus 29. 14:53
A politikus szerint 24 nap múlva, a szeptember 22-ei választás után „véget ér a helyben járás politikája”, és „azonnali irányváltás” következik Németországban. A Steinbrück-kormány első intézkedése a 8,50 eurós minimális órabér – a Németországban jelenleg nem alkalmazott általánosan kötelező minimálbér egy válfajának – bevezetése lesz, amitől a szociáldemokraták szerint növekedik majd a vásárlóerő és kevesebb szociális segélyt kell kiosztani. Az első intézkedések közé tartozik a 850 eurós nyugdíjminimum bevezetése is, és a lakbérek emelkedésének megfékezése, ami azért jelentős ígéret, mert a németek túlnyomó többsége nem öröklakásban, hanem bérelt ingatlanban lakik, a bérleti díjak pedig gyors ütemben emelkednek.
 
Peer Steinbrück kormányfőként az első száz napon egyebek mellett arról is gondoskodna, hogy ismét bevezessék a vagyonadót, és a személyi jövedelemadó felső kulcsát emeljék 42 százalékról 49 százalékra. A szociáldemokrata vezetésű kormány bevezetné a kettős állampolgárság intézményét is, és a pénzügyi válságok elkerülése céljából nekifogna a pénzügyi piacok működését szabályozó rendszer szigorításához.
 
Az SPD a közvélemény-kutatások alapján a szavazatok 25-26 százalékára számíthat, ami alig haladja meg a 2009-ben, a legutóbbi országos parlamenti választáson elért 23 százalékos történelmi mélypontot, és messze elmarad a felmérésekben vezető CDU/CSU konzervatív pártszövetség 40-41 százalék körüli támogatottságától. Peer Steinbrück szerint azonban még nem dőlt el semmi, mert a németek jelentős része csak az utolsó napokban határoz arról, hogy egyáltalán részt vesz-e a választáson. Az SPD feladata ezért a kampány hajrájában annak a mintegy 10 milliós tömegnek a mozgósítása, amely 2002 óta elfordult a szociáldemokratáktól, de nem állt át más párthoz, hanem a bizonytalanok között, „a váróteremben” tartózkodik – mondta a szociáldemokrata kancellárjelölt.
 
Megfigyelők szerint az SPD utolsó esélye Peer Steinbrück és Angela Merkel jelenlegi kancellár vasárnapi televíziós vitája. A személyes népszerűséget mérő vizsgálatok szerint Merkelre nagyjából 55 százalék szavazna, ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, míg Steinbrük csupán 25 százalékot szerezne. A Spigel Online hírportál szerint az SPD kampánytervezői úgy vélik, hogy akár előnyt is lehet kovácsolni a hátrányból, ha Steinbrück jó szerepel a vasárnapi vitán, mert így meglepetést okozhat és új lendületet adhat a szociáldemokraták kampányának. Steinbrück a száznapos programot bemutató tájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte, nem kell gyakorolnia a vitára, mert a nyilvános szereplései „sokkal érdekesebbek és színesebbek, mint Merkelé”. Az „én kampányrendezvényeimen mindig nagy buli van” – mondta Peer Steinbrück. 
 
Az SPD jelöltjét – a 2005-2009 közötti nagykoalíciós kormány pénzügyminiszterét – a választók a felmérések szerint hozzáértő politikusnak tartják, de érzelmileg nemigen tudnak azonosulni vele, szemben Angela Merkellel, akinek egyik beceneve a Mutti, vagyis Anyu. Steinbrück a vizsgálatok alapján nem eléggé „szerethető", hogy fel tudja venni a versenyt a 2005 óta hivatalban lévő kancellárral, és gyors, pattogós beszédstílusával sokaknál agresszív ember benyomását kelti. Kedveltsége különösen a nők és a volt NDK területén élők körében alacsony, míg Merkel népszerűsége valamennyi társadalmi rétegnél, csoportnál magas.
 
A legutóbbi, csütörtökön megjelent adatok szerint ha most vasárnap kellene az urnákhoz járulniuk a németeknek, akkor a konzervatív-liberális koalíció pártjai 47, míg a baloldali ellenzék három pártja a szavazatok 46 százalékát szerezné meg. A ZDF közszolgálati televízió Politbarometer nevű felmérése alapján a CDU/CSU pártszövetség 41 százalékra számíthat, míg koalíciós partner, a liberális FDP 6 százalékkal átugraná a parlamenti küszöböt (5 százalék). Az ellenzéki oldalon az SPD 26, a szociáldemokratákkal közös kormányzásra készülő Zöldek pedig 12 százalékot kapnának, míg a Baloldal – amellyel az SPD országos szinten nem hajlandó összefogni – 7 százalékon áll. Az előrejelzés szerint más párt nem várhatóan nem jut be a Bundestagba, a törvényhozás alsóházába.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2013. augusztus 29. 21:11
Himmlisch! Alle unsere Träume wahr werden! Die sozialistische 100 Tage Programm, und die deutsche Puma ist bereit zu springen! Ja wohl, Kamaraden, immer nach vorne!
Text adósság
2013. augusztus 29. 19:07
Lesz libaprojekt is? Prutty!
nyugalmazott tanár
2013. augusztus 29. 18:56
"Steinbrück szerint a szocdemek érdekesebbek, és náluk nagyobb a buli, mint Merkeléknél." Buli. Az kell a népnek? Már ezek is a libás meg a böszme útjára léptek? Bukta lesz ott is, mint nálunk. Utána majd óbégathatnak.
HSL
2013. augusztus 29. 18:07
da schwant mir was übles
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!