„Amerika szabadabbá vált Martin Luther King és társai miatt”

2013. augusztus 29. 08:34

Amerika szabadabbá és igazságosabbá vált a polgárjogi szervezetek 1963-as washingtoni menetelése nyomán, nemcsak a feketék, hanem a nők, a spanyol ajkúak és a melegek számára is ‒ jelentette ki szerdán Barack Obama elnök a legendássá vált megmozdulás 50. évfordulóján elmondott beszédében.

2013. augusztus 29. 08:34

Az elnök a televíziók által élőben közvetített beszédében arra biztatta az amerikaiakat, hogy „folytassák a menetelést” Martin Luther King tiszteletes álmának beteljesítése felé. Méltatta a polgárjogi mozgalom vezetőinek bátorságát, és kijelentette, hogy King, Medgar Evers, James Chaney, Andrew Goodman és Michael Schwerner nem halt meg hiába.

Nagy győzelmet arattak, de meggyaláznánk ezeket a hősöket, ha azt a látszatot keltenénk, hogy e nemzet műve már be van fejezve” ‒ mondta Obama. „Azért, mert tovább meneteltek, Amerika megváltozott. Azért, mert meneteltek, elfogadták a polgárjogi törvényt. Azért, mert meneteltek, aláírták a választójogi törvényt. Azért, mert meneteltek, a lehetőség és az oktatás kapui megnyíltak, ezért a lányaik és fiaik azon túl is el tudták képzelni az életüket, hogy mások ruháját mossák vagy valaki más cipőjét fényesítsék” ‒ hangzott a szónoklat.

Azért, mert meneteltek, megváltoztak a városi tanácsok, és megváltoztak az államok törvényhozásai, és megváltozott a kongresszus és, igen, végül megváltozott a Fehér Ház is” ‒ hangoztatta Obama a százezresre becsült hallgatóságának ovációja közepette.

Az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke a Washingtonban emelt Lincoln-emlékmű lépcsőjén, ugyanarról a helyről szónokolt, mint ahonnan fél évszázaddal ezelőtt King tiszteletes mondta el legendássá vált, „Van egy álmom” kezdetű beszédét. Az elnök a gazdasági igazságosság ügyét a polgárjogi küzdelem „befejezetlen ügyének” nevezte és összefogást sürgetett az olyan szociális célok elérése érdekében, mint a közgyógyellátás kiterjesztése, a közoktatás és az esélyegyenlőség.

A jubileumi megemlékezésen felszólalt Jimmy Carter és Bill Clinton volt amerikai elnök is. Carter egyebek között arról beszélt, hogy King harcolna a választási törvény azon, több államban elfogadott változata ellen, amely személyi igazolvány felmutatásához köti a szavazás jogát, valamint a magas munkanélküliség és az ellen, hogy a börtönökben aránytalanul magas a feketék aránya. Clinton szerint a tiszteletest csalódottsággal töltené el az ország politikai megosztottsága, és összefogást sürgetett.

Noha a megemlékezés a szervezők szándékai szerint pártokon felül álló volt, a washingtoni megemlékezésen a Republikánus Párt egyetlen választott képviselője sem szólalt fel. A rendezvényre meghívták a ‒ szintén republikánus ‒ két Bush exelnököt is, de ők a meggyengült egészségükre hivatkozva távol maradtak.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. augusztus 29. 11:23
"Amerika szabadabbá és igazságosabbá vált a polgárjogi szervezetek 1963-as washingtoni menetelése nyomán, nemcsak a feketék, hanem a nők, a spanyol ajkúak és a melegek számára is" ..., viszont az arabokat szétbombázzuk a földig, ha nem fogadják el a demokráciánkat, mert igazságosabbak vagyunk, mint Mátyás király. Rákosi Mátyás királynál mindenképpen. Apropó, Mubarak megbukott miután találkozott Orbánnal, de az Unhasu zenekar "karvezetőjét" fejbe is lőtték, miután Feribohóc kitüntette. Hogy hávégésre vagy népfaszásra vegyem a stílust.
antioxi
2013. augusztus 29. 11:16
"Amerika szabadabbá és igazságosabbá vált America..." Akkor milyen lehetett '63 előtt, ha még most is lyen szar ország
freimann
2013. augusztus 29. 11:04
ja itt a cikk: http://hetek.hu/hit_es_ertekek/201202/harc_a_gyengek_ellen
magnamater
2013. augusztus 29. 10:08
A magyarországi jogvédők munkásságának épp ellenkező a hatása: felbiztatják a bűnözőket,valamennyit le kéne csukni bűnpártolásért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!