Oldaná a feszültséget Obama

2013. július 02. 11:10

Az amerikai elnök tisztázni kívánja a kémbotrányt. Eközben Snowden 15 országtól kért menedékjogot. Ecuadorban hibának tartják, hogy segítették a kiszivárogtatót.

2013. július 02. 11:10

Tovább gyűrűzik Edward Snowden kálváriája, akinek ügyéhez egyre többen szólnak hozzá. Az Európai Unió választ vár Amerikától a lehallgatásokkal kapcsolatban. Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke elmondta, hogy nagyban ronthatja a két kontinens kapcsolatát az eset. Hozzáfűzte: megérti, ha lehallgatnak egy terroristát, de egy szövetséges intézményét nem venné ebbe a besorolásba.

Obama, aki Tanzániában tartózkodik, igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, és arról biztosított mindenkit, hogy átadják a szükséges információkat. Elmondta ugyanakkor: normális, hogy a titkosszolgálatok – és ez minden országban így van – igyekeznek megérteni a világot, és szeretnének többet tudni a másikról. Ezeket az információkat nem tudják a New York Timesból, illetve az NBC Híradóból megszerezni – közölte az amerikai elnök.

Jelenleg a moszkvai Seremetyevó repülőtéren tartózkodó Edward Snowden eközben 15 országtól kért politikai menedékjogot, többek közt Oroszországtól is. Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Snowden maradhat, ha nem kémkedik, és befejezi a szivárogtatást. „Ha Snowden Oroszországban akar maradni, annak egy feltétele van: nem okozhat több kárt amerikai barátainknak” – mondta Putyin, aki azt is hozzátette, hogy Oroszország eddig sem adott, és nem is fog kiadni senkit.

Közben több német és francia politikus is kiállt az amerikai informatikus mellett, akik szerint egyenesen az Európai Uniónak kellene politikai menedékjogot biztosítani Snowdennek. A német zöldpárt, a Die Grüne elnöke szerint akár a Szaharov díjat is megkaphatná a kiszivárogtató, ami az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért tett erőfeszítéseket díjazza.

A Guardian-nek nyilatkozva Rafael Correa, Ecuador elnöke elmondta, Snowden segítése hiba volt részükről, és csak akkor gondolkoznának arról, hogy politikai menedékjogot adjanak neki, ha Snowden eljutna a moszkvai ecuadori nagykövetségre, és személyesen adná le a papírokat. Mivel az amerikai nem rendelkezik érvényes útiokmányokkal, erre elég kevés az esély, azonban addig nem is tárgyalnak a menedékkérelemről.

Az ecuadori elnök elmondta, hogy Hongkong-ból Moszkvába ecuadori okmányokkal utazott Snowden, amit Ecuador londoni nagykövete, Fidel Narvaez bocsátott rendelkezésére. A londoni nagykövettől a segítséget Julian Assange, a WikiLeaks alapítója kérte. Correa elmondta, hogy az ideiglenes útiokmányok érvénytelenek voltak, mivel azt senki nem hitelesítette a kormányzat tagjai közül, így Snowden illegálisan utazott Moszkvába.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2013. július 03. 00:09
Amiért 1974-ben Nixon lemondani kényszerült, az tündérmese ehhez a rettenethez képest!
sellafield1957
2013. július 02. 21:14
mekeg már szakadt fülű nigger a finitó user ... üzleti célra persze soha soha ,egyetlen byte -ot sem, etikai alapon nyilván
hátakkor
2013. július 02. 19:41
Ez a szerecsendió ritka gyenge USA elnök, de a "nemzetbiztonság" simán legyűrte
enmar
2013. július 02. 16:50
Ez a hóden gyerek egyre értékesebb lesz. Mit kérhettek az oroszrókák tőle, amit nem adott meg azért, hogy ott maradhasson? Mert, hogy nem azt amit a (rassz-putyin) mondott az biztos. A legtöbb ország meg menekül az ügytől. Asszem csoda, hogy még él. Szentem Kína lesz a végállomás így-vagy úgy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!