Biztonsági kamerarendszer vigyáz a vereckei honfoglalási emlékműre

2013. június 20. 15:43

A magyar állam támogatásával kiépített térfigyelő kamerarendszert avattak fel és helyeztek üzembe csütörtökön a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművénél a kárpátaljai Vereckén.

2013. június 20. 15:43

Avató beszédében Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy Vereckének, ahol a honfoglaló magyarok átkeltek a Kárpátokon, szimbolikus jelentése van, s egyúttal fontos összekötő kapocs a magyar és az ukrán nép között.

Mint kifejtette, a magyar kormány fontosnak tartja a vereckei honfoglalási emlékmű meglétét, s mindent megtesz megőrzése érdekében. Ezt a célt szolgálja a három kamerából és a kapcsolódó műszaki háttérből álló térfigyelő rendszer, amellyel – mint fogalmazott – Magyarország azt üzeni az emlékművet korábban többször is megrongáló ukrán nacionalistáknak, hogy Budapest a két ország, a két nép együttműködésében, Ukrajna prosperitásában, európai integrációjában érdekelt, s váltsanak irányt, mert a 21. században a bezárkózás, a befelé fordulás nem vezet sehová.

A helyettes államtitkár fontos összekötő kapocsnak nevezte a 150 ezres kárpátaljai magyarságot Ukrajna és Magyarország között. Utalva a Kárpátokon átkelő, honfoglaló magyarok stratégiai jelentőségű döntésére, hangsúlyozta: „a magyarság szíve a Kárpát-medencében dobog, de tekintetét Keletre, a Kárpátokon túlra veti”. Takács nagyra értékelte, a magyarok iránti bizalom megnyilvánulásaként értékelte, hogy a Vereckei-hágó környékéről hét ruszin-ukrán település polgármesterei is részt vettek a térfigyelő rendszer átadásán.

A térfigyelő rendszer kiépítését magára vállaló, a honfoglalási emlékművet tulajdonló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Kovács Miklós hangsúlyozta, hogy a kamerák felszerelésével a magyar állam és a kárpátaljai magyarság a modern technikai eszközökkel 21. századi választ ad az ukrán nacionalisták emlékműromboló 19. és 20. századi indulataira. Hozzátette: remélhetőleg hamarosan mindenki valós idejű üzemmódban láthatja majd az interneten három kameraszögből a vereckei honfoglalási emlékművet és háttérként a Kárpátok panorámáját. Úgy vélte, a nyilvánosság megfelelő visszatartó erővel bír majd azokkal szemben, akik rossz szándékkal viszonyulnak a magyar emlékjelhez.

A térfigyelő kamerák felvételei egyelőre a KMKSZ irodájában és Magyarország ungvári főkonzulátusán követhetők figyelemmel.

Ivan Piszkacs, Verbjazs (Verebes) község polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: a helyi lakosság örül annak, hogy a település területén van a magyar emlékmű. Mint kifejtette, szívesen látják az oda látogató magyar turistákat. Megjegyezte, hogy a honfoglalási emlékműnek köszönhetően a környéken élők számára kinyílt a világ, mivel több magyarországi helységgel ápolnak testvértelepülési kapcsolatokat.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Locassen
2013. június 20. 17:50
Sose értettem, hogy miért csípi ez az emlékmű az ukrán nacionalisták szemét. Elvégre annak állít emléket, hogy OTTHAGYTUK azt a földet (mínusz Kárpátalja), ahol ma Ukrajna elterül. Ha egyszer lesz egy ugyanilyen román emlékmű a Vöröstoronyi-szorosnál, mi biztos nem bántjuk majd:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!