Merkel tovább spórolna

2013. május 06. 20:42

Évekig tarthat még az euróövezeti államadósság-válság, de az államháztartási fegyelemre épülő válságkezelésnek nincsen alternatívája, mondta a német kancellár hétfőn Berlinben.

2013. május 06. 20:42

Angela Merkel egy gimnáziumban tartott fórumon diákokkal beszélgetve úgy vélekedett, években érdemes mérni az ahhoz szükséges időt, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye és a munkanélküliség mértéke megközelítse a válság előtti szintet.

A folyamat azért halad ilyen ütemben, mert az államháztartási reformok hatása mindig csak több éves távlatban érvényesül, tette hozzá. Azzal a vitával kapcsolatban, hogy a válságot takarékoskodással, megszorításokkal, vagy pedig a gazdaság ösztönzésével kell-e kezelni, a német kancellár kifejtette: nem lát valódi ellentétet, hiszen világos, hogy ha valaki minden évben többet költ, mint amennyit megkeres, akkor valami nincs rendben. Az igazi kérdés nem az, hogy kell-e takarékoskodni, hanem az, hogy miként lehet a legjobban összehangolni az államháztartási hiány és az államadósság csökkentését célzó erőfeszítéseket a versenyképesség növelésével – mondta Merkel.

A válságkezelés módszeréről az utóbbi hetekben indult vitában legutóbb Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter fogalmazott meg markáns véleményt. A miniszter az Európai Bizottságtól az államháztartás rendezésére kapott türelmi idővel kapcsolatban azt mondta, hogy a bizottság pénteki döntése olyan jelentőségű döntés, mint az euró bevezetése, mert a pénzügypolitikai ortodoxia és a megszorítások dogmájának végét jelenti. A német kormány az utóbbi hetekben többször megerősítette álláspontját, miszerint nem ellentétes egymással az államháztartási konszolidáció és a gazdasági növekedés ösztönzése, és a két folyamatnak párhuzamosan kell zajlania, mert ez vezet a versenyképesség erősödéséhez és új munkahelyek létrejöttéhez.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2013. május 07. 07:21
"nem ellentétes egymással az államháztartási konszolidáció és a gazdasági növekedés ösztönzése, és a két folyamatnak párhuzamosan kell zajlania," De, ha egyszer nem lehet, hát látjuk, hogy nem lehet. Mi kell még Merkelnek, hogy belássa, azok az országok, akik nem kaptak Marshall segélyt azoknál nem működik ugyanaz a módszer, mint ami Németországban működött.
czsolt5
2013. május 07. 07:12
Sokmindent lehet csinálni ha az ember segge alatt a világ egyik legerősebb gazdasága van véletlenül.
Csigorin
2013. május 07. 06:33
Igaza van.
KannibálTatárÚr
2013. május 06. 22:55
Én azt hiszem, hogy Merkel inkább kiszipolyozna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!