Megbukott a fegyvertörvény módosítása, de Obama nem adja fel

2013. április 18. 09:02

A szenátusban sem kapta meg a szükséges minősített többséget az a törvényjavaslat, amely kiterjesztette volna a fegyvervásárlók bűnügyi és pszichikai háttérellenőrzését. Barack Obama szégyenteljesnek nevezte a történteket, de közölte: az amerikai kormány nem adja fel a fegyveres erőszak elleni harcot.

2013. április 18. 09:02

Nem kapta meg az elfogadásához szükséges, minősített többségű támogatást az amerikai szenátusban az a kétpárti törvénymódosítási javaslat, amely kiterjesztette volna a fegyvervásárlók bűnügyi és pszichikai háttérellenőrzését. A demokrata többségű szövetségi felsőház 54:46 arányban szavazott a módosítás mellett, amelynek elfogadásához 60 szavazatos támogatásra lett volna szükség.

Az Obama-kormány azután indított kampányt a fegyveres erőszak visszaszorítása érdekében, hogy egy fegyveres 26 embert – köztük 20 gyereket – gyilkolt meg a Connecticut állambeli Newtown egyik elemi iskolájában. Megfigyelők szerint a fegyvertartás szigorítására vonatkozó jogszabályi indítványok közül egyedül a most megbukott törvénymódosításnak lett volna némi esélye az elfogadásra. A kérdésben mindkét oldal komoly lobbitevékenységet folytatott. A szigorítás mellett a newtowni áldozatok hozzátartozói is felemelték szavukat, a befolyásos Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) pedig ellenkampányt folytatott.

A szövetségi felsőház múlt csütörtökön, egy nappal azt követően határozott a fegyvertartási szabályok szigorításának napirendre tűzéséről, hogy két, a fegyvertartást pártoló szenátor, a demokrata Joe Manchin és a republikánus Pat Toomey bejelentette: kétpárti egyezség született arról, hogy kiterjesztik a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését. A törvénymódosítás arra vonatkozott volna, hogy a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését terjesszék ki azokra is, akik interneten vagy fegyvervásárokon vesznek lőfegyvert. A szövetségi engedéllyel rendelkező fegyverüzletek potenciális ügyfeleivel szemben már a korábbi előírások értelmében is alkalmaztak ilyen szűrőt.

Megfigyelők azt már a vita elkezdése előtt borítékolták, hogy már a felsőházban – vagyis még azelőtt, hogy ezek az ügyek a republikánus többségű képviselőház elé kerülnének – el fognak bukni azok a kezdeményezések, hogy ismét tiltsák be a félautomata fegyverek forgalmazását és korlátozzák a tölténytárak kapacitását. Az amerikai kongresszusban 1994 óta nem fogadtak el a fegyvertartásra vonatkozó, jelentősebb új szabályt.

A törvénymódosításá bukására indulatoktól sem mentes beszédben reagált az amerikai elnök. Barack Obama kijelentette: az amerikai kormány nem adja fel a fegyveres erőszak elleni harcot, és még mindig képes jelentős változásokat véghezvinni ha azt az amerikaiak sem adják fel. „Elég szégyenteljes nap ez Washington számára” – hangoztatta az elnök, hozzátéve, hogy a szenátorok egy kisebbsége szerint „nem volt érdemes” megvédeni a gyerekeket. Rámutatott, hogy a történteket csak az „első menetnek” tekinti, és hogy kormánya a kongresszus nélkül is tud lépéseket tenni az emberek megvédése érdekében. De, mint mondta, a kormány a törvényhozással együtt többre menne, ezért arra biztatta a választókat, hogy a „megfelelő embereket” küldjék Washingtonba.

Az elnök kijelentette, hogy az amerikai fegyverlobbi és szövetségesei a kompromisszum támogatása helyett „szándékosan hazudtak” a háttérellenőrzés kiterjesztésével kapcsolatban. Hangot adott rosszallásának, amiért több szenátor megrettent attól, hogy fegyverlobbi meg fogja akadályozni az újraválasztását. Az elnök a republikánusokat hibáztatta a törvénymódosítás kudarca miatt, holott öt demokrata szenátor is törvénymódosítás ellen szavazott. A fegyvertartás megszigorítására vonatkozó indítványok közül elemzők szerint egyedül a háttérellenőrzés megszigorításának volt esélye arra, hogy elnyerje a szövetségi felsőház támogatását. A republikánus többségű képviselőházban – szenátusi jóváhagyás esetén – a törvénytervezet még keményebb ellenállásba ütközött volna.

Közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 90 százaléka – beleértve a republikánus érzelműek 80 százalékát is – támogatná a bűnözők és az elmeháborodottak kizárását a fegyvertulajdonosok köréből.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mannlicher
2013. április 18. 12:25
Csak még egy kérdés, az eredeti javaslat valami állítólag ez volt: - minden fegyvereladás során a vevő előéletének vizsgálata; - a támadó félautomata puskák korlátozásának ismételt bevezetése; - maximum 10 lőszert tárolni képes tárak engedélyezése; - a golyóálló mellényt átütni képes lőszerek betiltása a rendőrök védelme érdekében; - a fegyveres bűnesetek részletes statisztikai vizsgálata; - az iskolai védelmi tervek felülvizsgálata állami segítséggel 1000 szakember bevonása mellett; - a mentális problémák kezelésének bevonása az egészségügyi biztosítások által fedezett szolgáltatások körébe. http://www.portfolio.hu/vallalatok/most_kell_bevasarolni_fegyverekbol.182520.html Csak a háttérellenőrzést kaszálták el vagy az összes javaslatot együttesen?
Mannlicher
2013. április 18. 12:12
Nem értem miért lepődött meg Obama, hogy elkaszálták a korlátozást egy olyan országban ahol csak az elmúlt 14 évben 160 millió gyári új fegyvert adtak el.
snafu_
2013. április 18. 11:33
Érdekes... Obama elérte, hogy drónnal, az ő egyszemélyes döntésére kilőhessen embereket, bírósági határozat nélkül. Mér, abban csúzli van?
sellafield1957
2013. április 18. 11:32
demokracy kaputt ... buxáspatkány's über alles , a czuki nigger meg úgy csinál mintha hűde meglepődne... pedig ugyanezen a szállítószalagon ülve esett be a fehérházba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!