Szabadkereskedelmi megállapodást sürget Berlin az USÁ-val

2013. február 04. 08:18

Minél előbb el kell kezdeni a tárgyalásokat az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok között a szabadkereskedelmi megállapodásról, amelyet az amerikai alelnök ajánlott fel a müncheni biztonságpolitikai konferencián – mondta Guido Westerwelle német külügyminiszter a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

2013. február 04. 08:18

A berlini diplomácia vezetője szerint a transzatlanti szabadkereskedelmi övezettől „több munkahely, nagyobb növekedés és nagyobb jólét” várható, és „még inkább összekovácsolná” az EU-t Amerikával. Most jött el a pillanat a tárgyalások megkezdéséhez. Ezt a lehetőséget „ki kell használnunk” – mondta a német külügyminiszter a Welt am Sonntagnak.

A lap értékelése szerint Joe Biden amerikai alelnök „szinte euforikusan” beszélt a szabadkereskedelmi megállapodástól várható kölcsönös előnyökről az Obama-kormányzat külpolitikai programját felvázoló szombati müncheni előadásában. A megállapodás nemcsak a foglalkoztatás bővülését és a gazdasági növekedést ösztönözné, hanem „megerősítené a Nyugat pozícióját a világ nagy erőközpontjai közötti versenyben” – idézett a német lap az amerikai alelnök beszédéből.

Német gazdasági szervezetek már közvetlenül Barack Obama tavaly novemberi választási győzelme után is a szabadkereskedelmi tárgyalások megindítását sürgették. A német-amerikai kereskedelmi kamara szerint például az egyezmény hatására másfél éven belül 3 százalékponttal emelkedne a gazdasági növekedés mértéke az EU-ban és az Egyesült Államokban.

A német autóipari szövetség (VDA) szerint nem csupán a vámok, a kvóták és más importkorlátozó eszközök hátráltatják a kereskedelmet. Az autóiparban külön probléma az óceán két partján egyformán érvényes szabványok, előírások hiánya is, ezért ezt a kérdést is fel kell venni a tárgyalások napirendjére.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!