Monti: Nemet kell mondani Berlusconi populizmusára!

2013. január 12. 17:53

A hagyományos bal- és jobboldali politikán túllépő és Európában hiteles kormányt kívánt Olaszországnak Mario Monti ügyvezető miniszterelnök szombaton. Azt hangoztatta, hogy a kétpólusú politika ideje elmúlt, ehelyett „európai politikára” van szükség.

2013. január 12. 17:53
Az ügyvezető miniszterelnök a balközép Demokrata Párt (PD) találkozóján szólalt fel, hangsúlyozva, hogy a legjobb megoldás Olaszország számára az lenne, ha a választások után a pártok reformerői közös koalícióban egyesülnének. „A reformok garanciája az, hogy Itália hiteles legyen Európában” – fogalmazott.
 
Akárki is nyerje a februári választásokat, Monti szerint az eredménynek a Silvio Berlusconi vezette jobbközép képviselte populizmusra kell nemet mondania. Az olasz sajtó szerint Monti kijelentései helyreállították a békét és az utóbbi napokban megingott szövetséget a PD és a Monti-lista között.
 
Monti arra is utalt, hogy a választások után valószínűleg nem újabb miniszterelnöki szék, hanem ismét egyetemi professzori katedra vár rá. „Pedig az enyém volt a legeurópaibb olasz kormány!” – jegyezte meg. 
 
Nagykoalícióról beszélt Berlusconi is. A Szabadság Népe (PdL) elnöke saját kereskedelmi tévéadóin kijelentette, hogy a választások után szívesen szövetségre lépne akár a PD-vel, akár Montival a reformok megvalósítása végett. 
 
„Azt hallani, a PdL vesztésre áll, de az 1994-es és 2006-os választásokon is lemaradva indultunk, mégis nyertünk” – mondta Berlusconi. A felméréseket cáfolva kijelentette, hogy jelenleg csak 7 százalék a különbség a PD és a PdL között.  
 
A PdL és szövetségese, az Északi Liga az utolsó a pártok között, amelyek még nem regisztráltatták választási nevüket és logójukat a belügyminisztériumban. Egyelőre nem tudni, milyen közös névvel és szimbólummal indulnak a voksoláson.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2013. január 13. 11:40
Kedves bookmark! Mindig örülök a hiteles és szakmai hozzászólásnak. Magam is megnéztem Santoro műsorát, majd elolvastam több véleményt is. A többség úgy értékelte, hogy Berlusconi szavazatokat szerzett szereplésével. Bemutatta, hogy a németek a pénzügyi rendszerek feletti hatalom révén igenis meghatározóan beleszólnak még egy olyan nagy ország életébe is, mint Itália. Olasz szakértői körökben akkor is mindenki tudta, hogy Berlusconi erőszakos eltávolítása mögött a németeket és a Bilderberg csoportot kell keresni. Monti ez utóbbi embere, lunga manusa Itáliában. Giuliano Ferrara a Qui Radio Londra című műsorában nem egyszer bemutatta, hogy hamis volt az a kép, hogy Monti kinevezésével néhány hónap alatt az olasz gazdaság új erőre kapott. Kizárólag a ballib média nyúlt Monti hóna alá, zömében a PR szintjén javultak a mutatók. Ami javult ,mint mutató, az nem Itáliától, hanem a nemzetközi minősítőktől függő szegmens, függve a mindenkori kormány nemzetközi pénzügyi megítélésétől. De ezt itthonról is jól ismerjük. Napolitano államfőként igenis törvénytelenül összejátszott a külső erőkkel egy törvényes miniszterelnök elmozdításában.Monti alatt tovább nőtt a munkanélküliség, s nem csak délen, a fiatalok körében meg egyenest katasztrófális a helyzet. És hát nézzük a lényeget. Mit mond, csinál Monti? Elkészített egy gazdasági programot, aminek alapja a további liberalizáció, a szociális háló további bontása, a szakszervezeti , munkavállalói jogok kurtítása, s talán a leglényegesebb, az egységes Európai Únió gyors létrehozásának igénye, a nemzeti érdekek feladása mellett. Ezt a megbízást kellene Montinak házi feladatként megcsinálnia. Bersani, abaloldal először felhorgadt, majd miután Monti mellé állt néhány vezető személyiségük, no meg rájuk is szóltak bizonyára, elasztikusabb álláspontot kezdtek elfoglalni. Először Monti is fricskázta őket, de miután együttes erővel megtörték a baloldali Pd ellenállását, immáron Montiszinte válogathat a balközép térfélen a politikai háttér tekintetében. Egy nagy gombóc maradt, Berlusconi és az olasz nép józanul gondolkodó, a háttér játszmákat felismerő része. Az azért jelzés értékű, hogy a santoto műsor a kb. 9 millió nézővel megdöntött minden eddigi nézettségi rekordot. Az olaszok úgy tűnik még kíváncsiak az igazságra is.Forza Italia!
imres
2013. január 12. 22:06
Ne feledjük, Monti elvtárs körülbelül olyan, mintha Andor elvtárs lenne a magyar miniszterelnök.
imres
2013. január 12. 22:04
"Pedig az enyém volt a legeurópaibb olasz kormány!” Az milyen? Úgy látom, a baloldal máshol is gyenge képességű politikusokkal operál. Ez a mondat sok mindent elárul a baloldal totális bizonytalanságáról. Fogalmuk sincs, hogy merre kellene mozdítani az országot, marad az EU szakadt köpönyege mögé bújás.
malagazsofia
2013. január 12. 20:09
Olsz ismerőseimtől tudom, hogy az olasz szakértői kormány sem más, mint a többi országban....Vagyis a karvaly(orrú)tőke helyi képviselői. Olasz ismerősöm javasolta, fordítsuk át németre a Monti-t= Berger.... Senki nem válaszotta meg, odatették pénztgyűjteni.... Bilderberg csoport stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!