Izrael nukleáris programjára kíváncsi az ENSZ

2012. december 04. 12:50

Majdnem egyhangú határozatban szólította fel Izraelt az ENSZ arra, hogy nyissa meg nukleáris létesítményeit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzései előtt, és csatlakozzon a a nukleáris fegyverek terjedését gátló atomsorompó-szerződéshez.

2012. december 04. 12:50

Csaknem egyhangú határozatban szólította fel az ENSZ Közgyűlése Izraelt arra, hogy tegye lehetővé nukleáris létesítményeinek nemzetközi ellenőrzését. A helyi idő szerint hétfő este elfogadott határozatot 174 tagállam támogatta, 6 ellene voksolt, és ugyancsak 6 ország tartózkodott a szavazástól.  A dokumentum sürgette Izraelt, hogy nyissa meg nukleáris létesítményeit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által végrehajtandó ellenőrzések előtt. Felszólította továbbá arra is, hogy haladék nélkül csatlakozzon a nukleáris fegyverek terjedését gátló atomsorompó-szerződéshez.

Ez utóbbival összefüggésben a közgyűlési határozat arra kérte Izrael, hogy támogassa a közel-keleti térség nukleáris fegyverektől való mentesítését, illetve az erről szóló, magas szintű konferenciát. A szóban forgó tanácskozást a többi között valamennyi arab ország, továbbá Irán részvételével eredetileg december közepén Helsinkiben tartották volna, az Egyesült Államok azonban november 23-án lefújta azt. Washington a térségben uralkodó politikai zűrzavarra és arra hivatkozott, hogy Irán kihívó magatartást tanúsít az atomfegyverek terjedésének tilalma ügyében. Teherán és több arab állam viszont azt állította: a tervezett konferencia lemondásának tényleges oka az volt, hogy Izrael nem akart részt venni rajta.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2012. december 04. 17:12
alól?
liberálzöld.
2012. december 04. 15:56
"Izrael nukleáris programjára kíváncsi az ENSZ" Én is! Meg a valós helyzetre is!
korona
2012. december 04. 15:54
Százszázalék, hogy Magyarország TARTÓZKODOTT a szavazáskor. Magyország külügyét IS zsidók irányítják.
Soma
2012. december 04. 14:58
"Csaknem egyhangú határozatban szólította fel az ENSZ Közgyűlése Izraelt arra, hogy tegye lehetővé nukleáris létesítményeinek nemzetközi ellenőrzését. " --- Jót nevetnek IMF-ék! Az ENSZ-nek jelenleg nincs súlya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!