Megkezdődtek az ukrán választások

2012. október 28. 11:17

Vasárnap megkezdődtek a választások Ukrajnában - az előzetes vélemények szerint négy párt lehet biztos abban, hogy képviselőket delegálhat majd a parlamentbe.

2012. október 28. 11:17

Megkezdődtek vasárnap a parlamenti választások Ukrajnában, a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 8-kor nyitottak, és este 8-ig adhatják le szavazataikat a választók. Egy fordulóban döntik el, kik lesznek az új, 1991 óta független ukrán állam hetedik parlamentjének képviselői. A választás vegyes rendszerű, a 450 fős Verhovna Rada fele pártlistákról, másik fele pedig a 225 egyéni körzetből kerül ki. Egy jelölt vagy csak listán, vagy egyéniben pályázhat a képviselői posztra.

 
Pártlistát 22 politikai erő állított, közülük egy a kampány közben visszalépett. A pártoknak a szavazatok legalább öt százalékát kell megszerezniük ahhoz, hogy bejussanak a törvényhozásba. A központi választási bizottság több mint 5200 jelöltet regisztrált. A választásokat csaknem 3800 nemzetközi megfigyelő követi figyelemmel, és a belügyminisztérium közlése szerint várhatóan 65-70 ezer rendőr felügyeli majd a rendet.

 

A közvélemény-kutatási eredmények szerint négy párt számít biztos befutónak. A Viktor Janukovics ukrán elnök mögött álló Régiók Pártja áll a felmérésekben az első helyen. A párt, amelynek listavezetője Mikola Azarov miniszterelnök, főként a politikai és gazdasági stabilitás megteremtésére tette a hangsúlyt kampányában. 

A második helyen a hétéves börtönbüntetését töltő exkormányfő, Julija Timosenko mögött álló Egyesült Ellenzék-Batykivscsina áll, amelynek listavezetője Arszenyij Jacenyuk. A párt elsősorban Ukrajna nyugati, európai orientációjára teszi a hangsúlyt, illetve azt tekinti fő feladatának, hogy leváltsa a jelenlegi vezetést, és elérje Timosenko szabadon bocsátását. A világbajnok ökölvívó Vitalij Klicsko UDAR (Ütés) nevű pártja a felmérések szerint a kampány végére csaknem beérte népszerűségben az Egyesült Ellenzéket. A negyedik esélyesnek számító politikai erő a Szovjetunió iránti szavazói nosztalgiára építő Kommunista Párt.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
velemeny2010
2012. október 28. 16:16
Bármilyen paradox, Ukrajnában minden kapóra jönne, csak pont nem egy jobboldali előretörés. Hisz az ottani jobb, olyan nemzeti, mint nálunk, tehát aki nem ukrán, az dögöljön meg alapon működnek. (Ezzel most nem a Fideszt meg a Jobbikot oltom, csak érzékeltetem, hogy nekik az ukránok az etalon.) Ne felejtsük, ha a sittes szösziék nyernek, vszn kaola a Szvobodával, ami ott a sovinizmus megtestesítője. Maradjon csak a Janukovics! :)
Hétszűnyű Kaponyányi Monyók
2012. október 28. 13:26
Mondhat akárki akármit, a híres európai demokrata Timosenko pártja ukrán sovinisztákból áll, akik legszívesebben az összes oroszt, tatárt és magyart kiebrudalnák, vagy beolvasztanák. Janukovicsék legalább nem gyűlölik olyan veszettül az ország kisebbségeit.
3M..
2012. október 28. 11:35
Túl sok jóra ne számítsunk. Vissza Kárpátalját és lezártnak tekintjük az ügyet. Cserébe exportálunk élelmiszert. Lesz még ilyen üzlet a közeljövőben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!