Jót tesz az olimpia Londonnak hosszú távon

2012. augusztus 13. 08:41

Sokba került ugyan, de hosszú távon várhatóan nettó gazdasági előnnyel jár majd a vasárnap véget ért olimpia London gazdasága számára – állítják londoni pénzügyi elemzők.

2012. augusztus 13. 08:41

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai elismerik, hogy egyelőre korai lenne a játékok teljes gazdasági mérlegét megvonni, az azonban máris egyértelmű, hogy az olimpia sikere komoly megítélésbeli pluszt hozott Nagy-Britanniának.

A ház szerint mindemellett a közvetlen költség-haszon egyenleg bizonyos elemei is kezdenek már összeállni. A nettó közvetlen költség nagyjából megfelel a játékok 10 milliárd font körüli költségvetésének. Nagyjából 1 milliárd font körüli kiesést jelentenek az olimpia miatt távol maradó turisták, illetve az olimpia elől szabadságra távozók.

A cég ugyanakkor a várható haszon kategóriájába sorolja az abból eredő hatalmas globális megítélésbeli pluszt, hogy a játékok „viszonylag jól szervezettek voltak”, a rendfenntartás is jól működött, és az olimpiai közvetítések során a világ láthatott „néhány káprázatos képsort is” Londonról.

Az elemzők szerint Kelet-London rehabilitációját is elősegítette az olimpia: az eddig is gyors ütemben fejlődő városrészről közvetített televíziós felvételek további mobil munkaerőt vonzhatnak ide.

A CEBR közgazdászai szerint kell néhány év, mire ezek a hatások teljes mértékben érezhetővé válnak, de a cég úgy számol, hogy London gazdaságának kibocsátási értékéhez 2015-2016-ban – jelenlegi árakon – 1,8 milliárd fontot adhatnak hozzá a most véget ért olimpiai játékok hosszú távon érvényesülő járulékos hatásai.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!