Egyesült Amerikát és 12 millió munkahelyet ígért Romney

2012. augusztus 31. 08:17

Tizenkét millió új munkahely létrehozását, a nemzeti egység megteremtését, valamint Amerika vezető szerepének megerősítését ígérte csütörtök éjjel Mitt Romney elnökjelöltségét elfogadó beszédében. A republikánusok jelöltje emberi oldalát is megpróbálta megmutatni.

2012. augusztus 31. 08:17

Az eddigi politikai pályafutása csúcspontjának tekintett szónoklatában Romney öt csütörtökön pontban összegezte a munkahelyteremtés programját. Ez magában foglalja az Egyesült Államok energiaügyi függetlenségének 2020-ig történő megteremtését, valamint a meglévő, a hagyományos és a megújuló energiahordozó-készletek kiaknázását, a jövőbeni munkahelyek igényeinek megfelelő képzést, az új kereskedelempolitikát és új kereskedelmi egyezményeket, az államháztartás kiegyensúlyozását, valamint a kisvállalkozások támogatását a szabályozások és az adók csökkentése révén.

Romney a kisvállalkozásokat az amerikai munkahelyek „növekedési motorjának” nevezte. Megígérte, hogy nem emeli a középosztály adóját, és ismét kilátásba helyezte, hogy el fogja törölni Obama egészségügyi reformját.

Romney olyan „egyesült Amerikát” ígért, amely ismét első lesz a világban az innováció és a termelékenység terén, és amely „helyreállítja minden apának és anyának a hitét abban, hogy a gyerekeik jövője a múltnál is fényesebb lesz”. Mint mondta, oltalmazni fogja az életet, a házasság intézményét és a vallásszabadságot.

Az amerikai gazdaság nehézségeire utalva hangsúlyozta, hogy a jelenlegi elnök azért vezette rossz irányba az országot, mert nem volt meg az ehhez a szükséges, az üzleti világban megszerezhető tapasztalata. Önmagáról ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az egyik legsikeresebb magánbefektető cég, a Bain Capital élén állt. Ez olyan üzletláncokat indított útjára, amelyet az Obama-család is nagyra értékel és ahol Obama kampánystábja is vásárol.

Az est meglepetése – kilétét egészen csütörtökig sikerült titokban tartani – a 84 esztendős, Oscar-díjas Clint Eastwood volt. Eastwood a szónoki emelvényen üres széket állított maga mellé és eljátszotta azt, mintha Barack Obama ülne benne. A láthatatlan elnökkel dialógust folytatva egyebek között megkérdezte tőle, hogy miért nem tartotta be választási ígéreteit. A jelenet végén a vele kórusban együtt tartó közönséggel együtt mondta ki – a hivatalban lévő elnöknek szánva – az általa a hetvenes években alakított kemény, San Francisco-i zsaru, „Dirty” Harry Callahan szállóigévé vált mondását: „Gyerünk! Hadd legyen egy jó napom”.   

A háromnapos tanácskozás show-elemekkel gazdagított utolsó estéjén a rendezők videók bemutatásával és ismerőseinek megszóltatásával törekedtek ismét Romney emberi oldalának bemutatására. Romney támogatottsága alapvetően a fehér férfi választók körében erős, ezért a konvenció szervezői igyekeztek megszólítani azokat a csoportokat is – elsősorban a spanyolajkú szavazókat és a nőket –, amelyek körében eddig kisebb volt a népszerűsége.

Feleségével, Callistával párban szólalt fel csütörtök este a konvención Newt Gingrich volt képviselőházi elnök és 2012-es elnökjelölt-aspiráns. Gingrich a volt ellenfelet most a munkahelyteremtőnek mondott és Amerikát „naggyá tevő” republikánus elnökhöz, Ronald Reaganhez hasonlította. A határozatlannak és tehetetlennek ábrázolt Obamát Jimmy Carter egykori demokrata elnökkel állította párhuzamba.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cili
2012. augusztus 31. 13:25
... meg a csillagos ég.... DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
zolinho723
2012. augusztus 31. 11:36
Úgy tűnik szíjgyártó ezeket is megfertőzte(:
KannibálTatárÚr
2012. augusztus 31. 09:37
"Ez magában foglalja az Egyesült Államok energiaügyi függetlenségének 2020-ig történő megteremtését"... Ez a Rummy még nem hallott a globalizációról. Nem tudja, hogy az ország legfontosabb gazdasági ágazatait át kell engedni a globális működőtőkének. Milyen elnök lesz belőle?
Erik a Narancs
2012. augusztus 31. 09:35
"12 millió munkahelyet ígért Romney" Mar az USA is az Orban-Matolcsy tervet koveti !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!