Baloldali győzelem a francia választások első fordulójában

2012. június 11. 08:50

A Francois Hollande államfőt támogató parlamenti baloldal 47 százalékot ért el a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában. A voksoláson rekordméretű volt a távolmaradás, 1958 óta nem volt ilyen alacsony a részvétel.

2012. június 11. 08:50

Rekordmértékű távolmaradás mellett a baloldali pártok nyerték meg a francia nemzetgyűlési választások első fordulóját – ismertette az Ipsos közvélemény-kutató intézet becslésén alapuló exit poll eredményét vasárnap este a France 2 közszolgálati televízió. A választásra jogosult közel 46 millió francia állampolgár alig 57 százaléka járult csak az urnákhoz. Az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében még soha ennyien nem maradtak távol a nemzetgyűlési választások első fordulójában.

A becslések szerint a Francois Hollande államfőt támogató parlamenti baloldal 47 százalékot ért el. A kormánykoalícióban részt vevő Szocialista Párt és hagyományos szövetségese, a Zöldek 40 százalékot, az elnököt támogató, de a kormányból kimaradt radikális Baloldali Front pedig 7 százalékot kapott. Ezzel az eredménnyel 577 képviselői helyből a baloldal 305-353-at szerezhet meg a jövő vasárnapi második fordulóban, amelynek a tétje az lesz, hogy a Szocialista Pártnak (PS) egyedül meg lesz-e az abszolút többsége (289 hely) vagy pedig szüksége lesz a radikálisok támogatására. Az ellenzékbe szoruló jobbközép Népi Mozgalom Uniója 35,4, a szélsőjobboldali Nemzeti Front 13,4 százalékot, a centrista Modem pedig 1,5 százalékot kapott.

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök azt kérte vasárnap este a franciáktól, hogy a június 17-i második fordulóban „szilárd, stabil és koherens többséget” biztosítsanak Francois Hollande államfő és kormánya programjának megvalósításához. A kormányfő – akit már az első fordulóban képviselőnek választottak Nantes városában – úgy értékelte: a választás igazolta, hogy a franciák bíznak az új elnök politikájában. „A ma esti eredményeket látva úgy gondolom, hogy meg lesz a többségünk a Baloldali Front nélkül is” – mondta Laurent Fabius külügyminiszter, akit szintén megválasztották képviselőnek – Normandiában – már az első fordulóban. Egyébként a kormány mind a 24 tagja megméreti magát a képviselői választásokon, s amelyikük elbukik, az a miniszterelnök előzetes kérése alapján a tárcájától is búcsúzik.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2012. június 11. 12:27
ennyi volt, ha a gallok is mennek a spanyolok/olaszok utan a lejtore, akkor az EU megkaphatja az utolso kenetet... a nemetek egyedul nem fogjak elvinni a hatukon.
Hajdú Sógor
2012. június 11. 11:19
Egy rendes komcsi diktátor kéne nekik, éjszakai fekete autókkal, manikürszalonnal, üvegcsővel a péniszükben, agyonveréssel, vagyonelkobzással. Mindjárt elmulna a baloldali romantika Ejrópában.
Antigoné
2012. június 11. 10:10
Nem csíptem Sárközyt, de előre is taszít a szocik diadalmámora: Európában újra fellendül a baloldal! Ettől áll a szőr a hátamon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!