Romney nyerte a floridai republikánus előválasztást

2012. február 01. 16:59

Nagy előnnyel Mitt Romney győzött Newt Gingrich előtt a Republikánus Párt floridai előválasztásán. Romney ezzel a sikerrel nagy lépést tett afelé, hogy ő legyen a párt hivatalos elnökjelöltje.

2012. február 01. 16:59

Mitt Romney győzött kedden a Republikánus Párt floridai előválasztásán, a volt massachusettsi kormányzó a leadott szavazatoknak csaknem a felét, 46 százalékát kapta meg. A második helyen Newt Gingrich végzett 32 százalékkal, a harmadik Rick Santorum, a negyedik pedig Ron Paul lett 13, illetve 7 százalékkal. Florida volt messze a legnépesebb az előválasztást rendező eddigi államok között, így a keddi győzelemmel Romney nagy lépést tett afelé, hogy a párt hivatalos elnökjelöltjévé válasszák.

Romney győzelmi beszédében gratulált ellenfeleinek, egységre szólította fel a pártját, és Barack Obama elnököt tette felelőssé az amerikai gazdaság nehézségeiért, valamint a nagy arányú munkanélküliségért. A volt kormányzó azt ígérte, hogy a Fehér Házba jutva „megmenti Amerika lelkét”, csökkenti a kormányzati kiadásokat, egyensúlyba hozza a szövetségi költségvetést, visszavonja a hivatalban lévő elnök egészségbiztosítási reformját, kiáll a vallásszabadság mellett, olyan erőssé teszi a haderőt, hogy „senkinek eszébe se jusson kihívást intézni ellene”, valamint odaáll azok mellé a világban, akik a szabadságért küzdenek.

Gingrich a floridai vereség után kijelentette, hogy a többi 46 államban a végsőkig folytatja küzdelmet. A volt házelnök nem gratulált legyőzőjének, hangoztatta, hogy a nép bizalmát elnyerő kampányt fog folytatni, és augusztusban végül mégis őt választják meg a republikánusok elnökjelöltjének. Gingrichhez hasonlóan a verseny folytatása mellett döntött Santorum és Paul is. Santorum kijelentette, hogy Gingrich nem tudta kihasználni a dél-karolinai győzelmével elnyert esélyt, ezért a republikánusok támogatóinak most egy másik „konzervatív alternatívára” van szükségük a mérsékelt Romneyval szemben, mert a volt képviselőházi elnök „a kampány témájává” vált, amit a párt nem engedhet meg magának.

A négy előválasztási forduló után a CNN összesítése szerint Romey 84, Gingrich 27, Paul 10, Santorum pedig 8 támogatót tudhat maga mögött. A republikánus szavazók a legközelebb szombaton, a nevadai és a maine-i jelöltállító gyűléseken dönthetnek arról, hogy kit szeretnének Obama kihívójaként látni a november 6-i elnökválasztáson.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
L066H
2012. február 01. 19:34
Csodálkozok, hogy van aki még tud izgulni az amerikai elnökválasztáson. Olyan mindegy ki nyer, ugyanazok a névtelen emberek fogják irányítani az usát, akik eddig. A Mr. President-nek nincs egy önálló gondolata sem.
Corporate Soldier
2012. február 01. 18:50
Szép kis csapat, vissza fogjuk sírni Obamát. Van ez a pénzes Romnyi gyerek, a vérgeci Gingrich, a félhülye Santorum - és mindegyik nyakig az izraeli lobby seggében. Üdítő kivétel Ron Paul, az okos öregúr, de neki sajnos nincs esélye.
bigyomail
2012. február 01. 17:22
Bár nálunk lenne ilyen jobboldali gyűjtőpárt! Az a "mérsékelt", aki olyanokat mond, hogy "csökkenti a kormányzati kiadásokat, egyensúlyba hozza a szövetségi költségvetést, visszavonja a hivatalban lévő elnök egészségbiztosítási reformját (azaz azt, hogy mindenkinek járjon egészségügyi ellátás)". És ott ő a mérsékelt. Szép álom lenne ez nálunk! Bár én azzal is elégedett lennék, ha lenne legalább egy igazi konzervatív párt ebben az országban, ami legalább csak egy kicsit is hasonlít az amerikai republikánusokra. Bár arra is kíváncsi leszek, hogy Charles Gati megjegyzése, miszerint Orbánék a republikánusoktól 24 órát sem kaptak volna, csak a demokraták túl puhányok, mennyire lesz helytálló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!