Le Figaro: Izrael biztosan megtámadja Iránt

2012. február 14. 11:31

A francia napilap szerint már nem az a kérdés, hogy lesznek-e izraeli légi csapások Irán ellen, hanem az, hogy mikor.

2012. február 14. 11:31

A Le Figaro szerint már nem az a kérdés, hogy lesznek-e izraeli légi csapások Irán ellen, hanem az, hogy mikor. A francia napilap keddi számában megjelent írás szerint azonban a legfőbb kérdés az, hogy a zsidó állam egyedül támadja-e meg az iráni nukleáris létesítményeket vagy pedig konzultál előzetesen az Egyesült Államokkal. Az Izrael és Irán közötti feszültség hétfőn tovább növekedett, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy az izraeli diplomaták ellen Indiában és Grúziában végrehajtott, illetve megkísérelt merényletek mögött Irán áll. Ezt az iráni kormány tagadta, ugyanakkor Teherán Izraelt vádolja több gyilkossággal, amelyeknek atomtudósok és állami tisztségviselők estek áldozatul az utóbbi két évben.

Elemzők szerint az izraeli titkosszolgálat a gyilkosságokkal  próbálta késleltetni az iráni nukleáris program előrehaladását. A Le Figaro szerint izraeli illetékesek elismerik, hogy a „késleltetési taktika” és az egyre szigorúbb nemzetközi szankciók ellenére Irán egy éven belül képes lesz atombombát előállítani. Az izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere, Ehud Barak ezért úgy véli, hogy Izraelnek egy „újabb holokauszt” elkerülése érdekében meg kell támadnia Iránt. Álláspontjukat azonban nem támogatja a teljes kormányzat. A támadás elindításához a kormányfőnek szüksége volna a 14 tagú biztonsági kabinet többségének a támogatására, ez pedig jelenleg még nincs meg. Ezenkívül Benni Ganc vezérkari főnök támogatása is elengedhetetlen lenne. A Le Figaro szerint köztudott, hogy a hadsereg előző vezetője, Gabi Askenázi nem támogatta, hogy Izrael egyedül indítson támadást Iránt ellen. 

Tartva a közvélemény „pánikjától”, Netanjahu a lap szerint „teljes csendet” kért a hadsereg és kormánya tagjaitól Iránnal kapcsolatban. A hivatalos hírzárlat azonban még inkább hihetővé teszi a háborús készülődést – írta a Le Figaro.

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. február 14. 20:08
Fecsegnek, feltételezgetnek össze-vissza a lapok. A Figaro (borbély) is. Egyelőre Irán fenyegeti naponta Izraelt totális elpusztítással, továbbá a fél világot (mondván: az iráni rakéták elérik Európát is). Egyelőre az irániak akarják lezárni a hormuzi szorost, hiába nemzetközi viziút. Egyelőre a szíriaiak ágyúzzák saját népüket. Egyelőre Egyiptomban lövik a tüntető fiatalokat, stb. Némi méltányosság nem ártana felebarátaim.
Biomechanoid
2012. február 14. 15:53
Iránt atommal lehetne leghatásosabban megtámadni, csak annak nem sok értelme volna. Viszont hagyományos haderővel értelmetlen. Vajon az USA és Izrael látta már, mekkora országról van szó? irakben sem voltak képesek felszámolni a háborús tűzfészkeket, holott az fele akkora ország sincs.
wartog
2012. február 14. 15:35
No, hát erről beszéltem nyuszó-muszók.Szar van a palacsintában.
bookmark
2012. február 14. 14:30
Az atombomba nagy gombafelhot csinal es a szelet meg nem lehet Izraelbol taviranyitoval terelgetni, tehat fog a sugarzasbol jutni oda is ahova esetleg nem is szantak. Mig Libia eseteben az EU is reszt vett a tamadasokban foleg a franciak az olajkutak miatt Izrael tamogatasa ilyen penzugyi helyzetben egyre kevesbe valoszinu. Nagyon jol latta itt valaki a torokok egyre erosodo befolyasat is a tersegben. Amugy Iran lakossaga 78 millio, mig Izraele 7,8 millio. Ha a perzsak kessel villaval mennek Izraelbe, akkor sem fog egy sem eletben maradni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!