Nem lesz görög népszavazás?

2011. november 03. 14:11

Elbukhat a pénteki bizalmi szavazáson a görög kormány, miután újabb két kormánypárti képviselő jelezte, hogy nem fog a kabinet mellett voksolni, ezzel elveszett a kormány többsége a parlamentben. Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök délután a görög köztársasági elnökhöz látogat. A görög kormányfő visszavonta az adósságcsomagról kiírandó népszavazás tervét.

2011. november 03. 14:11

Rendkívüli kormányülést hívott össze csütörtök délre Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök. A kormánypárti képviselők ugyanis sorra szálnak szembe a kormányfő elképzelésivel, csütörtökön két újabb szocialista képviselő közölte, hogy nem szavaz a kormány mellett a pénteki bizalmi szavazáson. A 300 fős parlamentben így a kormányt támogató képviselők száma 150-re apadt, vagyis a kabinet elvesztette többségét. Pénzügyminisztere csütörtöki kijelentésével egyébként már ötre nőt azoknak a minisztereknek a száma, akik nem támogatják a népszavazást.

A kormányülést követően Jeórjiosz Papandreu látogatást tesz Karolosz Papuliasz köztársasági elnöknél, a To Vima újság pedig úgy tudja, a kormányfő a lemondását készül beadni, miután a pártjából egyre többen szólították fel erre. A lap szerint Papandreu egységkormányt szeretne létrehozni lemondása után. Erre biztatta egyik bizalmasa, Telemakhosz Hütirisz is. Hütirisz ötletét három szocialista tárcavezető is támogatná. Akárcsak a konzervatív ellenzék, amely szintén támogatná egy ügyvivő kormány kinevezését, amely a második görög mentőcsomag idején irányítaná az országot addig, amíg előrehozott választásokat tartanak. Papandreu kabinetvezetője azonban cáfolta a híreszteléseket, szerinte a miniszterelnök nem mondott le és nem is tervez ilyesmit.

Frissítés

A Reuters értesülsei szerint a görög elnöki hivatal azt közölte, a köztársasági elnöknél terve sincs véve, hogy találkozik a miniszterelnökkel.

Közben 30 görög parlamenti képviselő, kormánypártiak és ellenzékiek vegyesen, egységkormány felállítását szorgalmazzák. A Reuters értesülései szerint a kabinet hajlandó tárgyalni egy átmeneti kormányról. Szintén a hírügynökség információja, hogy abban az esetben, ha a legfontosabb görög pártok képesek politikai egyezséget kötni, akkor mégsem lesz népszavazás.

Frissítés

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök is beleegyezett egy átmeneti kormány létrehozásába - jelentette a közszolgálati televízió (NET). Az ötletet támogatja a legnagyobb görög ellenzéki párt is. Az elképzelések szerint az átmeneti kabinet nem politikusokból, hanem szakértőkből állna, és addig irányítaná az országot, amíg a mentőcsomagra áldást adja az EU. Ezután új választásokat tartanak.

Frissítés

A görög kormányfő visszavonta az adósságcsomagról kiírandó népszavazás tervét – közölte csütörtökön délután két, a kormányfőhöz közel álló tisztségviselő.Jeórjiosz Papandreu azután döntött a referendum ejtése mellett, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Nea Demokratia elnöke közölte vele: támogatja az újabb eurós mentőcsomag fejében a parlament elé terjesztendő takarékossági csomagtervet. A források szerint a miniszterelnök a kormány csütörtök délutáni rendkívüli ülésén jelentette be, hogy nem ír ki népszavazást. Egyúttal azt is közölte, hogy nem mond le hivataláról.

Frissítés

Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter közölte, a mentőcsomag hetedik részletét februárig kell folyósítani, annak összege pedig nem 8 milliárd euró, hanem 80 milliárd euró lesz, mivel ennyi az ország készpénzigénye. A pénzügyminiszter arra hívta fel a törvényhozók figyelmét, hogy az előrehozott választások kisiklatnák az újabb mentőcsomag végrehajtását, amelyet októberben dolgoztak ki az euróövezeti vezetők, illetve az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), és a bankok képviselői.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2011. november 03. 22:08
Egy omlettet görögsalátával valaki? http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/11/03/soros_az_euro_egy_omlett/
Doneter
2011. november 03. 21:36
A balkáni (bizánci) gondolkodás mód tökéletesen bejönni látszik. A görög miniszterelnöknek esze ágában sem volt kiírni a népszavazást. Ugyanis Ő ezt csupán meglebegtette mire azonnal ráharapott Európa és pánikba esett. Nagyon is okosan cselekedett az Ő szempontjából, tudta azt, hogy a pénzre országának szüksége van de létezik egy elégedetlen tömeg és parlamenti ellenzék kiket valamilyen módon le kell szerelni, tehát ki kellet provokálnia Európa nyomatékos rosszallását mivel ellenzékét arra késztette, hogy az általa kitárgyalt egyezséget nyomban fogadja el. Mi meg is történt azonnal, és megkezdődhetnek háttérben a koalíciós tárgyalások az új kormány alakításáról mert várhatóan a holnapi bizalmi szavazás után lemondathatják a jelenlegi kormányt. De Ő és pártja maradhat kormányban hatalmon. Ha pedig nem bukik meg akkor is marad mert az ellenzéknek most már látva Európa haragját mi csődbe taszíthatja Görögországot meg kell szavaznia a kialkudott egyezséget. Igy a pénz is meg van, meg a kormányon is maradhat valamilyen formában, most már Hellász népére csupán a munka vár.
jag3
2011. november 03. 19:36
Egymásnak ellentmondó hirek :o) Még hátravan az, hogy egy ellenzéki párt felvállalja a politikai ár ráeső részét. Na komáim, ha olyan jól tudjátok megitélni a görög helyzetet a magyra fotelből, 1) mekkora esélyt adtok a görög Új Demokrata párt belépésére a kormányba... a fenti dráma után? Úgy, hogy csak veszithetnek az ügyön? 2) ha nem lépnek be, akkor mekkora esélyt adtok annak, hogy Papandreu egyedül elviszi a cehhet... amikor jól láthatóan nem akaródzik neki? 3) és ha a fenti kettő nem jön be: mi marad Papandreunak, minthogy hagyja a bizalmi szavazást, hogy kivégezze a kormányát?... és utána a vizözön...
egysegelem
2011. november 03. 19:17
Egyszer valaki kitalalta ezeket a birtualis penzeket, azota az osszezs barom ezt szajkozaz. :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!