Megállapodtak az euróválság kezeléséről

2011. október 27. 08:48

Az egyezség érinti Görögország adósságának csökkentését, az európai bankok feltőkésítését, és a válság továbbterjedését megakadályozandó védőfal kibővítését - jelentette be Jose Manuel Barroso. Angela Merkel nagyon elégedett az eredménnyel.

2011. október 27. 08:48

Csütörtök hajnalban európai uniós vezetők bejelentették, hogy megállapodás született az euróválság kezeléséről. Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy az egyezség érinti Görögország adósságának csökkentését, az európai bankok feltőkésítését, és a válság továbbterjedését megakadályozandó védőfal, az úgynevezett Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibővítését.

Angela Merkel német kancellár azt mondta, nagyon elégedett a csúcstalálkozó eredményeivel, mert egy átfogó csomagról sikerült megállapodni. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök szerint sikerült ambiciózus és hiteles választ adni a válságra. Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ülés után Herman Van Rompuy uniós elnökkel közösen azt mondták, hogy az elhatározott átfogó stratégia segít visszanyerni a bizalmat az euróövezet és a közös valuta iránt. Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő országa életében új korszaknak mondta a mostani megállapodások nyomán körvonalazódott helyzetet.

A BBC internetes oldala szerint a megegyezést „óvatosan pozitívan” fogadták a befektetők és a piacok. Andrew Robinson, a Saxo Capiatal Markets elemzője szerint a görög adósság ötven százalékának elengedése azt mutatja, hogy a bankok és az eurózóna vezetői képesek voltak a kompromisszumra. A BBC úgy véli, a megállapodás elhárította a fő akadályt az EU stabilizálását célul tűző erőfeszítések elől. Az euró héthetes csúcsra erősödött a dollárral szemben a bejelentés után.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
már foglalt
2011. október 27. 16:46
azonnal csökkentsék felére a mi adósságunkat is. holnaptól általános sztrájkot tartunk, ha ez kell.
alichmazul
2011. október 27. 16:18
féléves rendszerességgel megmentik a Európát...
Rudolf János
2011. október 27. 11:50
mondjuk van számodra egy linkem http://youtu.be/tmfg8Bwq_f4
buckafej
2011. október 27. 10:17
Szerintem is megérdemelnék a görögök, hogy becsődöljenek, de azt hiszem itt nem Görögörszág a fő tétel. Inkább a félelem a dominóhatástól, nehogy bedőljenek a nagyok is, másrészt sokaknak pl. Németország nem érdekük az euro bedőlése. De az biztos, hogy a görögök megérdemelnék a szívatást, a 18. havi ellátásaikkal és egyéb tróger dolgaik miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!