NAÜ: Két évig Magyarország is a Tanácsban

2011. szeptember 26. 15:31

Hétfőn tartotta új felállása szerinti első ülését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsa, melynek a következő két évben Magyarország is tagja lesz.

2011. szeptember 26. 15:31

A következő két évben Magyarország is tagja lesz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsának, mely hétfőn tartotta meg első ülését az új felállásban.

A Kormányzó Tanács egynapos ülésén megválasztotta új elnökét és alelnökeit. Emellett Jukija Amano főigazgató bejelentette, hogy a NAÜ akciócsoportot hoz létre a múlt héten elfogadott nukleáris biztonsági akcióterv végrehajtásának felülvizsgálata érdekében. A főigazgató közleménye szerint a csoport feladata biztosítani a cselekvési terv „gyors végrehajtását” és „a részt vevő felek közti megfelelő koordinációt”.

A 35 tagú testületben minden évben 11 tag cserélődik ki, földrajzi elv alapján. A Magyarországot is magába foglaló kelet-európai országcsoportot Magyarországon kívül jelenleg Bulgária, Csehország és Oroszország képviseli a tanácsban, utóbbi a 13 állandó tag egyikeként. Legutóbb 2003 és 2005 között volt tagja Magyarország a testületnek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!