Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Amerikai bírálat a kormánynak

2011. július 27. 09:56

Thomas Melia helyettes külügyi államtitkár úgy véli, az „egypárti” magyar kormány alkotmánymódosításai saját hatalmát szilárdíthatják meg.

2011. július 27. 09:56

Thomas Melia, az amerikai külügyi tárca demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó irodájának vezetője aggodalmát fejezte ki több, Magyarországon végbemenő változás kapcsán is. Melia a képviselőház külügyi bizottságának európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó meghallgatásán arról beszélt, hogy a jelenlegi „egypárti” magyar kormány arra használja fel többségét, hogy olyan változtatásokat foglaljon bele az alkotmányba, amelyek megszilárdíthatják hatalmát, korlátozzák a fékeket és ellensúlyokat, és megbénítják a jövő demokratikus kormányait az új politikai, gazdasági és társadalmi kihívások hatékony kezelésében.

A helyettes államtitkár példaként hozta fel, hogy a kormány a kormánypárthoz igazodó tagokra cserélte le a médiafelügyeleti testület tagjait, amelyet felruházott a rendeletalkotás és a súlyos bírságok kiszabásának jogával az általa „kiegyensúlyozatlannak” és „az emberi méltóságot sértőnek” minősített híradásokkal kapcsolatban.

Idézte Hillary Clinton külügyminisztert, aki budapesti látogatása alkalmából kijelentette: „Magyarország barátaiként a bíróságok függetlensége, a sajtószabadság és a kormány átláthatósága melletti elkötelezettségre hívunk fel”. Melia szorgalmazta, hogy a magyar kormány mérsékelje a változások ütemét, legyen befogadóbb, és korlátozza a csak kétharmados többséggel megváltoztatható sarkalatos törvények által szabályozandó kérdések körét.

A helyettes államtitkár külön kérte az egyházügyi törvény „gondos átgondolását”, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az elkövetkező hónapokban folytatni fogja a széles körű párbeszédet Magyarországgal, miközben a kormány az új alkotmány megvalósításán dolgozik.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2011. július 28. 09:58
Az Egyesült Államok már megint mindenhol okos akar lenni...
csenge
2011. július 28. 08:33
Ennyire pofátlanul még a ruszkik sem ugattak bele a belügyeinkbe, igaz, ők az afganisztáni háborúban való részvételre sem köteleztek bennünket.
marko11
2011. július 28. 08:17
Az az USA, amelyik hazug háborúktól sem riad vissza (nem beszélve a "finomabb" módszerektől: bérgyilkosok, adósságcsapda), NE oktasson bennünket!
vero1_
2011. július 28. 03:41
ki a f*szom az a thomas melia? hogy egy klasszikussal éljek. (lett már valaki klasszikus 1 nap latt? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!