Obama még idén áttolná a START-egyezményt

2010. november 14. 10:31

Az amerikai elnök arra kéri a szenátust, még idén ratifikálja az új amerikai-orosz fegyverzetellenőrzési szerződést. Az új szerződés értelmében a két nagyhatalom hozzávetőleg negyedével csökkenti nukleáris arzenálját.

2010. november 14. 10:31

Mivel az új összetételű amerikai felsőház csak januárban lép hivatalba, Barack Obama arra kéri a szenátust, még idén ratifikálja az amerikai-orosz fegyverzetellenőrzési szerződést, melynek értelmében a két nagyhatalom hozzávetőleg negyedével csökkenti nukleáris arzenálját. Az új szenátus nem biztos, hogy megtenné ezt: a a szerződésben foglalt kötelezettségek megvalósítása ellenőrizhetőségével kapcsolatban több republikánus szenátor is aggodalmának adott hangot, ráadásul szerintük a START III korlátozhatja az USA lehetőségeit rakétavédelmi rendszere kiépítésére.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2010. november 14. 16:19
Tudtommal New START a neve, a START III a Clinton-Jelcin egyezmény volt, ami kútba esett. Nem kevés pénz a nukleáris arzenál fenntartása, ami különösen terhez a mai gazdasági válság időszakában. De szerintem hosszú távon semmi jóra nem vezet az, hogy csak USA és Oroszország kötelezi el magát a leszerelés mellett még olyan új atomhatalmak, mint India, Pakisztán vagy Izrael megtarthatják (megfelelő ellenőrzés hiányában titokban növelhetik is) nukleáris fegyvereik számát. Rakétavédelmi pajzs kiépítését bármilyen módon szerződésekben akadályozni pedig egyenesen fatális hiba. Olyan ez, mint megtiltani a légzsák és biztonsági öv használatát olyan logika alapján, hogy így majd minden autós fokozottan figyelni fog a közlekedési szabályok betartására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!