A királyság

2010. augusztus 18. 09:48

Erős bástya esne el a monarchisták várában, ha Ausztráliában kikiáltanák a köztársaságot. Ezek a balos felforgatók már megint a királyságra törnek.

2010. augusztus 18. 09:48
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Ausztrália szimpatikus megjelenésű új miniszterelnök-asszonya, Julia Gillard a választási kampány hevében újra bedobta a messzi déli ország kedvenc gumicsontját: kikiáltaná a köztársaságot, ha újra megválasztanák kormányfőnek. Érdekes ez a republikanizmus: Ausztrália, Kanada és az egykori brit gyarmatbirodalomra épülő Commonwealth többi országa de facto így is köztársaság. Kiteljesedett, békés, jóléti demokráciákról van szó. Csak van az a fránya hagyomány, hogy az állam fője még mindig a sokezer kilométerre székelő Királynő. De mi ezzel a baj? Ha megnézzük, a mai királyságok, hercegségek a világ leggazdagabb, legélhetőbb, legjobb helyei közé tartoznak, gondoljunk csak a skandináv országokra, a Benelux államokra vagy akár a Japán Császárságra. Magyarország sem lenne rosszabb hely, sőt, talán egy pár fokkal komolyabbá válna, ha lenne egy trónunk, azon meg ülne egy király. Az ausztrálok többsége is tudta ezt, amikor legutoljára népszavazást tartottak a kérdésről. A nem túl ízléses módon II. Erzsébet halálát emlegető ausztrál politikusnőnek csak megüzeni valaki: lehet, hogy nyer a választásokon, de mi van, ha a királynő azt a ciklust, esetleg a következőt is túléli. Ilyenek ezek a monarchák, mindig belezavarnak a progresszívek vízióiba.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2010. augusztus 20. 15:08
Elfelejtitek, hogy a Habsburg-Lotharingiai ház egyrészt 1918. november 3-án lemondott a magyar koronáról, másfelől később trónfosztottá is nyilvánították, ráadásul a Horthy-korszakban. Nem tudom, mennyi értelme volna annak, ha egy flamandul vagy németül beszélő uralkodót ültetnék a trónra, egy alkotmányos monarchiában mennyire fejezné ki a nemzet egységét egy tőlünk többszáz éve elidegenített (Luxemburgi Zsigmond leszármazottjára gondolok) király. Vagy el tudja képzelni valaki Habsburg Györgyöt, az MDF oldalán politikába involválódott személyt királynak?
Motyesz
2010. augusztus 19. 14:03
@teuton dehogy merül fel! A habsburg-lotheringen házé a jog az érvényben lévő közjogi rendszer szerint, olvasd csak el ezt http://regnumportal.hu/node/502 ennél konzekvensebben mostanában nem foglalta össze senki sem azt hiszem.
Motyesz
2010. augusztus 19. 09:14
Mindig ez a kit koronáznánk meg dolog, agyam elmegy tőle már Nem ez az első fontos dolog, hanem az, hogy álljon helyre a jogfolytonosság, ez itt nem hiányzik senkinek sem??? Üdv a neokonoknak, hogy felébredtek Rajcsányi úr nagyot írt, csak legyen folytatás. Errefelé is szét kéne nézni http://monarchista.blogspot.com/2010/08/grundolni-egy-ausztral-koztarsasagot-de.html
Petya
2010. augusztus 19. 05:00
Ausztráliában nagyon népszerű a monarchia, szerintem a munkáspárti politikusnak értelmetlen a kérdést feszegetnie, főleg mert érvei sincsenek a köztársaság mellett. Csak a bevándorlókat tartsák kordában. Akkor rendben lesznek a dolgok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!