Fel akarja számolni a buddhizmust Kína

2010. március 10. 11:23

A kínai hatóságok nem hajlandók semmilyen kompromisszumra Tibettel kapcsolatban, fel akarják számolni a buddhizmust a tartományban, szisztematikusan elnyomják annak népét a Dalai láma szerint.

2010. március 10. 11:23
A vallási vezető újra leszögezte: nem törekszik Tibet függetlenségének elérésére, csupán valamilyen mértékű autonómiát szeretne, amelynek keretében a tibeti nép szabadon gyakorolhatja kultúráját, nyelvét és vallását. Peking hallani sem akar a tibeti autonómiáról, és nacionalista szeparatizmusnak bélyegzi a nyelv- és vallásgyakorlás követelését. Száműzetésben élő több ezer tibeti gyűlt össze szerdán Darmszalában, hogy meghallgassa a dalai láma és más magas rangú kormányzati tisztviselők évfordulós beszédét.

„A kínai hatóságok nem hajlandók semmilyen kompromisszumra Tibettel kapcsolatban, fel akarják számolni a buddhizmust a tartományban, szisztematikusan elnyomják annak népét” - mondta beszédében a dalai láma száműzetésben működő kormánya indiai székhelyén, a tibeti felkelés leverésének 51. évfordulója alkalmából. Kína megkezdte a tibeti lakosok „hazafias átnevelését” a kolostorokban, a szerzeteseket pedig börtönökhöz hasonló körülmények közé kényszerítették.

„Tibetben komoly problémák vannak, függetlenül attól, hogy ezt a kínai kormány hajlandó-e elismerni vagy sem. Mindeddig sehova sem vezettek az arra irányuló próbálkozásaink, hogy egy korlátozott jellegű autonómiáról megegyezünk a kínai vezetéssel. Tekintettel a jelenlegi vezetés hozzáállására, kevés remény van arra, hogy a közeljövőben eredményt érjünk el. Mi azonban változatlanul elkötelezettek vagyunk a párbeszéd folytatása mellett” - mondta el beszédében a dalai láma.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!