Nem fogja bírni a nyomást a szökésben lévő angyalföldi gyilkos – szakpszichológus a Mandinernek

2023. július 17. 16:59

Nagy erőkkel folyik a rendőrségi hajtóvadászat Türk Róbert Dániel ellen.

2023. július 17. 16:59
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Féltékenységi dráma állhat az angyalföldi gyilkosság mögött, amelyről a Mandiner.hu több alkalommal is beszámolt már.

Mint írtuk, múlt hét csütörtök este holtan találtak egy 27 éves nőt az angyalföldi lakásában. Erős a gyanú, hogy a hölgyet barátja, egy bizonyos Türk Róbert Dániel ölhette meg. A pár egy társkereső alkalmazáson ismerkedett meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság emberölés gyanúja miatt indított eljárást. A feltételezett elkövetőt az Életvédelmi Osztály nyomozói azonosították, ellene elfogatóparancsot adtak ki.

A rendőrség konkrét információkat nem közölt hétfőn a Mandiner.hu megkeresésére, de azt jelezték,

hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) továbbra is nagy erőkkel folytatja a férfi elleni hajtóvadászatot.

A Blikk korábban azt írta, a gyilkosság gyanúsítottja nemcsak kikapcsolta a telefonját, hanem össze is törhette, akárcsak a SIM-kártyát. Az eset óta egyszer merült fel, hogy valaki a lakás környékén látta, de azóta senki nem jelezte a rendőrségen, hogy látta volna. A 27 éves áldozat ismerősei a lapnak azt mondták, hogy a nő fél éve költözött haza Olaszországból, és a beszámolói alapján úgy tűnt, hogy a férfi féltékeny típus volt. A tragikus eset nyomán felkerestük Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológust, pszichoterapeutát.

Mit mond a szakember?

„Az esetek többségében az ilyen bűncselekmények hátterében nem egy előre kitervelt gyilkosságról van szó, hanem hirtelen felindulásból elkövetett emberölésről” – fogalmazott portálunknak a szakember. Mint mondta, ez ebben az esetben azt jelentheti, hogy az adott szituációban, amibe belekerült az illető, előkerült egy egyfajta impulzus kontrollzavar, úgymond egy rövidzárlat, beszűkülés, aminek következtében az agresszió eszközét használta.

Dr. Makai Gábor felvetette, érdekes az ügy kapcsán, hogy ilyenkor normális esetben „van bennük egy fékrendszer”, és alapvetően „nem használunk olyan eszközt, amely arra szolgál, hogy a másik személyt elpusztítsa”. Abban az esetben azonban, amikor komolyabb mentális zavar esete áll fenn, sajnos előfordulhatnak a 13. kerületi esethez hasonló cselekmények.

De a jelenlegi, napvilágot látott információk alapján féltékenység állhat a háttérben. Mint a klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta fogalmazott: „Ekkor az adott helyzetben szokták általában elveszíteni a kontrollt, amelynek lényege gyakorlatilag az, hogy a másik fél meglengeti az elhagyást, ez pánikreakciót vált ki az elkövetőben, aki egyébként azt érzi, összedőlt körülötte a világ, beszűkült a környezete.

Ennek pedig az a következménye, hogy hirtelen felindulásból az ellen a szeretett személy ellen fordul, akit igazából szeret”

– mutatott rá.

Mi járhat jelenleg a szökésben lévő férfi fejében? – kérdeztük ugyancsak Dr. Makai Gábort. Mire a szakember: „A férfi minden energiáját abba fekteti, hogy egyben tartsa saját magát. Egy ideig, óráig lehet inkognitóban lenni, de úgy vélem, idő kérdése, hogy a férfit megtalálja a rendőrség.” Főleg akkor, ha nincsenek barátai, ismerősei, akik a bujkálásban őt segítenék, fűzte hozzá.

A szakember azt is megjegyezte ennek kapcsán, benne van a pakliban, hogy a férfi pszichésen nem fogja bírni ezt az „állandó készenléti állapotot”, ezt az állandó feszültséget, ezáltal fel fogja adni saját magát. Szélsőséges esetben végez magával, mert „olyan erős a bűntudat, a szorongás, a félelem”, ami felemészti az embert.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 18. 02:34
A türk-kipcsák vonal máris akcióba lendült.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 17. 21:07
Külföldi egyetemen végzett. A kormánynak dolgozott utoljára. Igazi liberális életútja van. Sorosz fióka.
altercat1
2023. július 17. 20:15
Az ilyen szemét patkány nem szerelmes, hanem birtokló. Ha az lenne, öngyilkos lett volna a tette után.
Zsolakomarom
2023. július 17. 19:56
full szetesett ez a fosadek oldal most a logint mar talan befoltoztak, de nagyon attekinthetetlenek a hasabok + a kepbetoltessel is vannak gondok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!