Ez csak kommunikációs szinten tartás – elemző a Momentum újabb kordonbontó akciójáról

2023. július 14. 14:30

Fontos szempont, hogy a baloldali szavazók azzal a tudattal menjenek el nyaralni: kemények ezek a momentumosok – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója.

2023. július 14. 14:30
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyolcadszorra is lebontották a Karmelita körüli kordont péntek reggel a Momentum politikusai, aktivistái. Az akcióról szóló facebook- bejegyzésükben azt írták, hogy amíg állnak, újra és újra lebontják a „hazugság kordonait”, hiszen a kordonbontás egyenlő a rendszerbontással. 

Az élőben közvetített akcióban láthatóan csak a momentumosok vettek részt. Hajnal Miklós, a párt országgyűlési képviselője a Telexnek kissé szokatlan értékelést adott az eseményről: „rutinos kordonbontókként gyorsan, olajozottan ment az akció, a rendőrség is udvarias volt, az aktivisták is udvariasak voltak, összességében egy udvarias kordonbontás történt.

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója szerint a kordonbontás is már egy hungarikumnak számít Magyarországon, ugyanakkor a Momentum akcióit össze sem lehet hasonlítani a 2007-es Fidesz-akcióval, amikor egy népszerűtlen kormány zárta le a Kossuth teret, és az ország többsége egyetértett Orbán Viktorék lépésével. 

„Ez azonban csak egy másolat, egy kommunikációs elem, hogy a Momentum a hírekben maradjon

– mondta az elemző. 

„Mivel nem hozott változást, hogy a kordonbontásra rászervezték a tanártüntetéseket, csak ez a kommunikációs szinten tartás maradt az ellenzéki pártnak” – tette hozzá. Ez szerinte csak szimbolikus politizálás, ami a baloldali törzsszavazóknak szól. Ilyen akciókkal a jelenlegi kormánytól való távolságukat igyekeznek megmutatni, mondván, olyan elszántan utálják a kormányt, hogy a hatalom központjába is odamerészkednek. Kiszelly szerint még a nyáron csinál egy-két ilyen akciót a Momentum. 

A másik szempont az elemző szerint az, hogy 

a nyaralás előtt a baloldali törzsszavazókban az ragadjon meg: kemények ezek a momentumosok. 

Kiszelly ugyanakkor ambivalensnek tartja, hogy Donáth Annát, a párt EP-képviselőjét és arcát minden szinten kivonják ezekből az akciókból. „Bár lehet, hogy van egy munkamegosztás: Donáth a jó rendőr, aki parlamenti eszközökkel harcol a NER-ellen, a fiúk pedig a polgári engedetlenség és a jogszabálysértés kötelén táncolnak” – mondta a Századvég elemzője. 

Nyitókép: Facebook/Momentum Mozgalom

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. július 14. 16:40
EZ így van :" Ez azonban csak egy másolat, egy kommunikációs elem, hogy a Momentum a hírekben maradjon" ENNYIT tudnak, ezt tudják!
Hopszjuliska
2023. július 14. 16:05
Szánalmas! A BM elé meg a közoktatás koporsóját vitték - hogy nem kaptak hőgutát! Tényleg szánalmasak!
vamonos
2023. július 14. 15:13
Ezeknek nincs ennél fontosabb dolguk? Ez a bohóckodás már senkit nem érdekel.
states-2
2023. július 14. 15:07
A szinten tartáshoz nem elég komcsinak lenni, annak is kell látszani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!