A polgári Magyarország negyedszázada

2023. július 20. 07:06

2023. július 20. 07:06
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor

A papírforma szerinti választási eredményekhez szokott magyar közvéleményben számosan meglepve kapták fel a fejüket 1998. május 10-én este, amikor világossá vált, hogy ugyan az esélyesnek tartott Magyar Szocialista Párt vezet a pártlistákra leadott szavazatok tekintetében, egyáltalán nem lehet biztos a győzelmében, a Fidesz szorosan a sarkában van. A meglepetés előérzetből aztán a második forduló után megmásíthatatlan ténnyé vált. Jól összehangolt szövetségesi politikájának köszönhetően a Fidesz egymaga több képviselővel rendelkezett, mint bármely más párt, koalíciós partnereivel pedig stabil többségi kormányt tudott alakítani.

A harmincöt éves Orbán Viktor vezetésével megalakuló kormány a szó szoros értelmében új fejezetet nyitott Magyarország politikatörténetében. Lezárta azt a nyolcéves időszakot, amelyet a kommunista időszak struktúráinak továbbélése jellemzett. Az első demokratikusan választott kormánynak lehetősége sem volt, hogy megszabaduljon a múlt erőitől, az 1994-ben hatalomra kerülő Horn-kabinet pedig éppen az azokhoz való visszatérést jelentette, aztán négy évvel későbbi győzelmével az a nemzedék lépett a magyar politika fő színpadára, amelyet jobbára már csak tagjainak iskolás évei kötöttek a szocializmushoz. Politikai önazonosságukat azzal szemben fogalmazták meg, és a polgári Magyarország programjával éveken át tudatosan készültek a kormányzati felelősségre.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. július 20. 19:48
Hiába próbálkozik az ellenzék a forint gyengítésével, az infláció gerjesztésével, az EU-s pénzek visszatartásával megbuktatni a kormányt, ha az ellenzéknek hiteltelen a szava, hiteltelenek és alkalmatlanok a szakértői, hiteltelenek és alkalmatlanok a vezetői.
tapir32
2023. július 20. 19:47
A jobboldali konzervatív gondolat szerves fejlődés eredménye és megtartotta a kapcsolatát a kultusszal. Jobboldali és konzervatív mindaz, amivel szemben a baloldal létrejött. Egy ellen-mozgalom szükségképpen foglya marad annak, ami ellen támad! Tkp. baloldali kultúra nincs is! Baloldalon csak ideológiák vannak! A kultúra eredendően jobboldali és konzervatív! A szabadság halálát a szabadságot minden határon túl kiterjesztő liberalizmus hozza el. A szabadság csak határok között van értelmezve.
gyzoltan-2
2023. július 20. 17:33
Navracsicska ömlengése... Sodródtunk, bukdácsoltunk..! A zsidó bolsevizmus, a liberális métely, megöli, felszámolja a magyarságot...
bölcsuhú
2023. július 20. 10:31
Az ország esetében is az a folyamat ami Bp esetében is várható: - kezdeti szerencsétlenkedés (1990-98/1990-2010); - normalitásra váltás (1998-2002/2010-2019); - a sátán visszatérése csalással, ámitással (2002-2010/2019-2024); - a tanulság levonása (2010 -/ 2024 -). De miért kell megfizetni az árat érte? Miért hülyíthető el ennyi ember s pláne a fiatalok, akiket még nosztalgiázással sem lehet vádolni, csak hiszékenyéggel és infantilizmussal. Miért nem akarnak tanulni a saját hibáikból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!