Mától ezért fizetnénk többet? Minden, amit az új csomagolóanyag-szabályozásról tudni érdemes!

2023. július 01. 18:00

Az előrejelzések szerint húszmilliárd forintos költségnövekedést jelent az ágazatnak, vélhetően tovább is hárítják a vásárlókra ezt a terhet a multik, de a cél a környezetvédelem, meg hogy véget érjen a pazarlás.

2023. július 01. 18:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Egyes számítások szerint az új kiterjesztett gyártói felelősség szabályozás, azaz az EPR júliusi bevezetése tovább drágíthatja a polcokon lévő termékek árát. Az Agrárszektor egyenesen arról ír, hogy akár négyszázalékos azonnali drágulás is észrevehető lesz majd, miután az ágazat a vásárlókra háríthatja majd az új terhet.

Azt írják, hogy az új tétel a korábbi termékdíj többszörösét jelenti, összesen 120 milliárd forintnyi költségnövekedést jelent a szektornak. A modell értelmében a csomagolóanyagok felhasználóinak a MOL-hoz tartozó koncessziós vállalatnak, hivatalos nevén a  MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek kell fizetniük a felhasznált csomagolás mennyiségétől függően. 

A feltételezések szerint a nagy multinacionális vállalatoknak nem okoz majd nehézséget az, hogy beleépítsék az áraikba az EPR-okozta terheket. Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy a kisebb szereplők csak részbe lesznek erre képesek. 

Míg korábban a joghurtos poháron lévő költség 50-60 fillér volt, ez júliustól 2,5 forintra nő. 

Az iparági szereplők azt kérték a felelős minisztériumtól, hogy egy időre halasszák el a plusz teher bevezetését és kezdjenek tárgyalásokba, hogy kompromisszumos megállapodás születhessen. 

Nem eszik olyan forrón

A Gazdasági és Versenyhivatal kiadott egy közleményt, melyben arról tájékoztattak, hogy versenyjogi szempontból jogsértőnek minősülhet a gyártót, külföldi előállítás esetén a forgalmazót terhelő hulladék-újrahasznosítási díjak összehangolt továbbhárítása a vevőkre.

A kiterjesztett gyártói felelősségi díjat azért vezették be, hogy a környezetterhelés okozói fizessék meg a környezetszennyező csomagolóanyagok hulladékkezelési költségét.

Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

A díjtételt a jogszabályok egyértelműen gyártói kötelezettségként határozzák meg, nem pedig vevőkre terhelhető költségelemként, így az összehangolt áthárítás mint versenykorlátozó megállapodás súlyos jogi következményekkel járhat – írta a GVH.

Emlékeztettek arra is, hogy korábban már megbírságoltak elemgyártókat, amiért a 2005-ben bevezetett hulladékkezelési díjat egységesen, teljes egészében és egymással egyeztetve a vevőikre terhelték.

– közölték, majd azzal folytatták, hogy a javaslat összhangban áll a díjtétel-szabályozás koncepciójával is, amely szerint az alacsonyabb környezetterhelésű, könnyebben újrahasznosítható csomagolások kiterjesztett gyártói felelősségi díja alacsonyabb, mint a műanyagoké.

De mi szükség rá? 

Az EPR rendszer bevezetése mögött egy uniós irányelv áll, aminek értelmében az összes tagállamban, így hazánkban is bevezetésre kerül a kiterjesztett gyártói felelősség. Az Európai Unió által meghozott döntéssel azt akarják elérni, hogy a jövőben sokkal hatékonyabb legyen az újrahasznosítás, továbbá 

megoldják az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémákat.

A nyitóképen egy berlini utcakép látható. Fotó: Wolfram STEINBERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szekértábor
2023. július 03. 09:49
A következők miatt nő a hulladékmennyiség: - nő a fogyasztás, egyre több kaját és iparcikket vásárolunk, az elromlottakat nem javíttatjuk, hanem kidobjuk, stb. Ez valójában a kisebb rész. - mindent becsomagolva kapunk, részben higiéniai-, részben esztétikai- részben reklámfelület-, részben áruvédelmi okból. Ebben a vásárlóknak valójában nincsen választási lehetőségük. - a csomagolóanyagok zöme nem visszaváltható. Ha a hulladékmennyiséget érdemben csökkenteni szeretnénk, akkor meg kell valósítani a csomagolóanyagok visszavásárlását, újrafelhasználását, de a szükségtelen csomagolások visszaszorítását is. Ezt pedig véleményem szerint csak kőkemény bírságolással lehet, vagyis minden olyan csomagolást, amit nem a NÉBIH vagy az ÁNTSZ ír elő, és nem visszaváltható, akkora környezeti díjjal kelljen a gyártónak kompenzálnia, amennyiből az adott hulladék semlegesítése megoldható.
Igazszó
2023. július 02. 12:11
Szar rabló gecik. Rohadjanak meg vétótlan orbánostól, zöldvörös komisszárostól. A vétotlan köpcös gecinél nem arra kell figyelni, amit hazudozik, hanem amit csinál. Sarcol a patkánya eszetlenül, miután elqrta, nem kicsit, nagyon.
Nozi03
2023. július 02. 10:12
Már csak egy megoldás maradt: egyszerűen nem kell többé enni, és akkor nincs ilyen probléma.
Namond
2023. július 01. 20:58
A cikk a lényeget nem tárgyalja. A lényeg ugyanis az, hogy a háztartások, mint alapanyag biztosító szolgáltatók fizetnek az alapanyagot feldolgozó, extraprofitot elérő vállalkozásnak és fizetik ennek költségét. Nem az alapanyagot feldolgozó, extraprofitot elérő vállalkozásnak kellene fizetni a háztartásoknak, a szelektív gyűjtésért, szaros szájú Orbán Vicc?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!