Tabudöntögető régészeti lelet került elő Dél-Afrikából!

2023. június 07. 12:05

Antropológusok szerint az eddig feltételezettnél valójában több százezer évvel korábbra datálható az emberi kultúra megjelenése.

2023. június 07. 12:05
null

A Dél-afrikai Köztársaságban az őstörténet legrégebbi sírjainak felfedezéséról számolt be hétfőn Lee Berger világhírű paleoantropológus. A felfedezés révén legalább százezer évvel korábbra datálhatók a temetkezési szokások első nyomai.

A mintegy harminc méterre a föld alatt, egy keskeny folyosóhálózat végén elhelyezkedő fülkékben magzatpózba összezsugorított formában az ember távoli rokonainak megkövült maradványaira bukkantak a 2018-ban elkezdett ásatások során. A felfedezők megállapították, hogy a lyukformájú sírokat a kiásott földdel visszadugaszolták, amiből arra következtettek, hogy az őskori holttesteket szándékosan temették el.

„Az emberformájúak esetében valaha feljegyzett legrégebbi temetkezésekről van szó, amelyek legalább százezer évvel korábbiak a Homo sapiens temetkezéseinél” – állítják a tudósok tudományos lektorálás előtti cikksorozatukban, amely a lektorálás után az eLife című tudományos folyóiratban jelenik meg.

Az ásatásokat a Johannesburgtól északnyugatra fekvő, az emberiség bölcsője néven ismert, az UNESCO világörökségi listáján szereplő régészeti helyszínen végezték. Az eddig feltárt legrégebbi temetkezési helyek – egyebek mellett a Közel-Keleten és Kenyában – körülbelül Krisztus előtt 100 000-re datálódnak, és a Homo sapiens maradványait tartalmazzák.

A dél-afrikai sírok Kr .e. 200 000–300 000 közöttiek,

és a Homo naledi nevű, kis termetű (mintegy másfél méter magas), narancsnagyságú aggyal rendelkező emberféle maradványait őrzik.

A Homo naredi, amelynek a Lee Berger általi felfedezése már megkérdőjelezte az emberiség evolúciójának lineáris értelmezését, továbbra is rejtély a tudósok előtt. A Homo naledi a több millió éves lények jellemzőivel – mint a primitív fogazat és a mászásra alkalmas combok – rendelkezett, ugyanakkor a lába hasonlított a mostani emberéhez, és a kezével képes volt az eszközhasználatra. „A felfedezések azt mutatják, hogy a temetkezési szokások nem korlátozódtak a Homo sapiensre vagy más, nagy méretű aggyal rendelkező emberfajtákra” – állítják a tudósok.

Ezt az elméletet, amely szembemegy azzal az általánosan elfogadott elgondolással, amely szerint a halál tudata és az ide sorolható szokások az emberrel kapcsolatosak, Lee Berger már 2015-ben felvetette, amikor bemutatta a világnak a Homo naledit. Az elmélet már akkor nagy vihart kavart, számos szakember megkérdőjelezte a médiában népszerű, a National Geographic támogatását élvező amerikai paleoantropológus tudományos alaposságát.

„Ez túl sok volt akkoriban a tudósoknak” – mondta egy interjúban az AFP francia hírügynökségnek Lee Berger. Továbbra is meggyőződésük volt, hogy mindez a nagy aggyal kapcsolatos, és a közelmúltban, kevesebb mint százezer éve történt– magyarázta. „Most eljutottunk arra a pontra, hogy elmondhatjuk a világnak, ez nem igaz” – mondta az 57 éves felfedező, aki szerint hegyes vagy éles szerszámmal a sírok falába vésett mértani jelképeket is találtak. A négyszögeket, háromszögeket és kereszteket szerinte tudatosan vésték a lesimított felületre.

Carol Ward, a missouri egyetem antropológusa úgy vélte, hogy ezek az eredmények, ha megerősítést nyernek, potenciálisan nagyon fontosak lehetnek. A kutatók régóta társítják a tűzgyújtás, a vésés vagy a festés képességét a modern ember agyi képességével, mint például a cro-magnoni emberével.

A felfedezésekben részt vevő Augustín Fuentes, a princetoni egyetem antropológusa szerint a temetkezés, az értelem és a művészet jóval korábbi eredetű és bonyolultabb lehet, mint gondolnánk, és feltehetően nem csak az emberre jellemző.

(MTI)

Lee Berger professzor (Fotó: Luca Sola/AFP)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2023. június 07. 15:40
Azt hittem megtalálták a Disney új hableányát.
Augustus1
2023. június 07. 15:02
Nem ismerem az eset részleteit, pl. egyértelműen megállapítható, hogy a maradványokat kortársak temették el, nem utólag földelték be a lyukat? Másrészt meg az, hogy a temetkezés nemcsak az emberre jellemző, sántít, mert inkább azt kell megkérdezni, az "ember", csak a Homo sapiens, vagy más faj is, a jelen esetben pl. a Homo naledi.
Barnabás.N
2023. június 07. 14:37
"Augustín Fuentes, a princetoni egyetem antropológusa szerint a temetkezés, az értelem és a művészet jóval korábbi eredetű és bonyolultabb" Az elefántok és kutyák is gyászolják az elhullott társukat. A varjak a gyász során úgy tűnik, hogy tanulni próbálnak az esetből. Apósomék nagyon idős kutyája, halála előtt még kiment megnézni utoljára a kertet, mintegy elbúcsúzott tőle. Tudta, hogy meg fog halni. Nem csoda, mert a Biblia szerint az állatok sem csupán anyagból álló lények, hanem van szellemük. Persze nem olyan mint az emberé, és nem fejti ki a Biblia, hogy hogyan működik pontosan, de van nekik.
Barnabás.N
2023. június 07. 14:23
"felfedezés révén legalább százezer évvel korábbra datálhatók a temetkezési szokások első nyomai." Néhány ezer évig többé-kevésbé működik a C14 izotópos kormeghatározás. A többi igazából csak tudományos köntösbe bújtatott találgatás. A különféle izotópok mért adataiból származó értékeket próbálják egy feltételezett evolúciós időskálába belepaszírozni. "Lee Berger általi felfedezése már megkérdőjelezte az emberiség evolúciójának lineáris értelmezését" Nem csoda, merthogy evolcúció nem volt. Az ember tervezett, teremtett, majd pedig elbukott, és romlott lény lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!