Izrael nem fog tankokat szállítani Ukrajnának – Robert C. Castel a Mandinernek

2023. június 24. 09:52

Izraelnek komoly és sokrétű érdekei vannak, hogy jó kapcsolatot ápoljon Oroszországgal. A közel-keleti ország szempontjából Ukrajnában nincsen semmi különleges, mivel más államok is léteznek humanitárius válságban – mondta Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő heti geopolitikai műsorunkban. Mandiner Harctér Robert C. Castellel és Bendarzsevszkij Antonnal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatójával. Összefoglaló.

2023. június 24. 09:52
null

„Izraelnek nagyon komoly és nagyon sokrétű érdekei vannak fenntartani az Oroszországgal való kapcsolatát” – kezdte a beszélgetést Robert C. Castel, amelyet azzal támasztott alá, hogy Oroszországban nagy lélekszámú zsidó közösség él. A napokban felröppent hírek szerint Izrael tárgyalásokat folytat egy meg nem nevezett európai országgal kétszáz Merkava harckocsi eladásáról, Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a harckocsikat egy európai közvetítőn keresztül Ukrajnának szánják.  A biztonságpolitikai szakértő ezzel kapcsolatban elmondta: „Izrael nem fog Merkava tankokat szállítani Ukrajnának se direktben, se közvetetten.” Szerinte

„mielőtt az ember kér valamit, talán kellene is tenni valamit,

és nem láttunk gyökeres változást Ukrajna szavazási mintázatában, az ENSZ-ben Izrael ellen szavaz.”

Kifejtette, teljesen egyértelmű, Izrael nem nézi jó szemmel, hogy Oroszország agressziót követ el egy másik országgal szemben, viszont Izrael szempontjából Ukrajnában nincsen semmi különleges, mivel sok más tagállam is küzd humanitárius válsággal, és azok nagy hányadával a világ kormányai nem is foglalkoznak.

Bendarzsevszkij Anton elmondta, az Izrael és Ukrajna közötti kapcsolat azért is fontos, mivel vannak olyan lobbicsoportok a zsidó nemzetállamban, amelyek szláv államokból kerültek ki, mint például ukrán vagy fehérorosz etnikai hátterű zsidók. Szerinte Izrael reálpolitikát folytat, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy az Egyesült Államok szövetségi rendszerébe tartozik, és érkezhet bizonyos nyomásgyakorlás a tengerentúlról. Jó példa Törökország, amely pragmatikus kapcsolatot ápol Oroszországgal, miközben fegyvereket küld Ukrajnának.

A blokkosodás elkezdődött

„A világnak egy részét a blokkosodás jellemzi, amelyre Európa a klasszikus példa, viszont

a világ nem európai része pont az ellenkező irányba halad”

– értékelt Robert C. Castel, mivel a Közel-Kelet, vagy Izrael próbál egyensúlyi pozíciót kialakítani a szuperhatalmak között, és nem elköteleződni egyik irányba sem. Bendarzsevszkij Anton szerint több blokk alakul ki: lesz egy nyugati blokk, lesz, ami Kína köré szerveződik, és lesznek olyan országok, amelyekről nem tudni melyikbe akarnak tartozni, mint Izrael vagy Törökország. Felhívta rá a figyelmet, hogy fukuyamai modell érvényesült Nyugaton, amely azt állította, nem lesznek háborúk, béke lesz a nagyhatalmak között boldog együttéléssel, viszont ez az utópia megdőlt, megindult a nemzetközi fegyverkezés, valamint blokkosódás.

„A világ hatalmainak döntő többsége nem akarja elkötelezni magát se az egyik fél, se a másik mellett”

– jelentette ki Robert C. Castel, szerinte egyre több olyan középhatalom lesz a jövőben a világban, melynek tömegpusztító fegyvere is lesz.

Macron közeledne a BRICS országok felé

BRICS augusztusi csúcstalálkozóján a szövetség bővítéséről is szó lehet, a találkozó helyszíne a Dél-afrikai Köztársaság lenne. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója megemlítette, nem is biztos, hogy a csúcs meg lesz tartva, mivel Dél-Afrika része a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, amely elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, és felmerült, nem ott tartanák meg a csúcsot, mivel

a rájuk vonatkozó nemzetközi vállalások alapján a dél-afrikaiaknak le kellene tartoztatniuk az orosz elnököt.

Emmanuel Macron mintha megpróbálná meghívatni magát a BRICS-csúcsra, amely a szövetség felé való közeledés első lépéseként is értelmezhető. Bendarzsevszkij Anton szerint ebből a lépésből arra lehet következtetni, amelyet az elmúlt években is látunk, hogy

Franciaország szeretne „Európa egyik vezető államává válni, és ehhez bizony fel kell vállalni az együttműködést Kínával.”

Szerinte az Egyesült Államok és Európa érdekei egybeesnek számos területen, viszont a jövőben is fontos tény marad, hogy az európai gazdaság egyik legfontosabb partnere Kína. Robert C. Castel rámutatott, hogy Franciaországot régi gyarmatbirodalma miatt is ezer szál köti az afrikai kontinenshez, és sokkal inkább arra fordítja a figyelmét a jövőben Kelet-Európa helyett.

Bendarzsevszkij Anton nem gondolja úgy, hogy Washingtonban azt szeretnék, hogy legyen egy hidegháború 2.0. Kifejtette, hogy az 1990-es években lett az Egyesült Államok a világ vezető hatalma, azonban már a jelenben, illetve a következő évtizedekben láthatóan veszélybe kerül szuperhatalmi pozíciója, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Szerinte emiatt is sürgeti a nyugati szövetségi rendszer kiállását Kínával szemben. Robert C. Castel úgy értékeli a helyzetet, hogy az Egyesült Államok nagyon keményen dolgozik azon, hogy az orosz-kínai szövetséget minél inkább összekovácsolják. Szerinte ezzel önsorsrontó politikát folytat az Egyesült Államok, mivel számos olyan szövetségese leszakadt az ukrán háború idején, akik nem tartoztak szorosan a nyugati szövetségi rendszerhez.

Kína katonai támaszpontot hozna létre Kubában, amelyet az amerikai adminisztráció aggodalommal kísér. Bendarzsevszkij Anton ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

„Kína is megteszi azokat a lépéseket, amelyek az amerikai dominanciát próbálják ellensúlyozni.”

Szerinte azonban még jelentős lemaradásban van az Egyesült Államokkal szemben e tekintetben, amelyet nehéz lesz behozni a következő években.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

 

Nyitókép: JALAA MAREY / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. június 26. 14:46
"Izrael nem fog tankokat szállítani Ukrajnának "– Robert C. Castel XDDDDDDDDDDDDDDDD seggfej!!! Kasztrált robi!! fing vagy te oda!!! XDDD Izrael eddig igyekezett távol maradni az orosz-ukrán konfliktustól, ezért feltehetően most sem közvetlenül Kijevvel folynak a megbeszélések. Valószínűbb, hogy egy harmadik ország fogja megvásárolni az izraeli tankokat, amelyeket aztán majd átad Ukrajnának.
Regisztráló szeméy
2023. június 24. 20:39
Ez a tipus kb. 30 éve nem vett részt komoly tankcsatában. Azóta a páncéltörő eszközök is komoly fejlődésen mentek át. Lehet, hogy teszt-szándékkal adtak volna el nekik néhányat? Ki tudja?
Káder János
2023. június 24. 19:26
Izrael szempontjából Ukrajnában nincsen semmi különleges, mivel sok más tagállam is küzd humanitárius válsággal, és azok nagy hányadával a világ kormányai nem is foglalkoznak. ENNYIKE ....
salamonhihii
2023. június 24. 14:02
Robi ruszkiügynök csendesebben tessék ajvékolni kéremszépen höhöö.. Előszőszöris a mandi nem újság,nem sajtótermék hanem a NER goebbelsi-mindig a legalacsonyabb értelmi képességűekhez kell szólni úgy biztosan célbaér-végterméke a magukat elhülyíteni hagyók fogyasztására höhöö.. Izraeli Merkava tankok az ukrán fegyveres erők számára. Igazság vagy hamisság? Alig néhány napja a BulgarianMilitary.com bejelentette, hogy Izrael készül Merkava fő harckocsiinak első reexportjára. Aztán felmerültek a találgatások, hogy a végső címzett Ukrajna, Törökország vagy Horvátország lesz. Dana Levi, egy Twitter-fiók azt állítja, hogy már van megállapodás a Merkava tankok szállításáról. Ciprusra és Marokkóba mentek. Az izraeli Merkavas leváltja a Ciprus által Ukrajnának adományozott 41 darab T-80U / UK harckocsit, valamint az újraexportált marokkói T-72B harckocsikat. Marokkó tagadja, hogy tankokat adományozott Ukrajnának, de nyilvánosan azt állítják, hogy Ukrajna harmadik félen keresztül kapta őket. „Bejelentették az izraeli Merkava-2/3 harckocsik exportjáról szóló megállapodást: a szállítások egy része Ciprusra érkezik az Ukrajna fegyveres erőihez átadott 41 darab T-80U / UK harckocsi pótlására, egy része pedig Marokkóba. kompenzálja a T-72B ellátását. Egyik sem kerül át Ukrajnába. Ez az egyik #izraeli állapot” – mondja Dana Levi a Twitter-üzenetében. https://twitter.com/Danale/status/1670699967051100161?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1670699967051100161%7Ctwgr%5E8f5bd8e5f4aa8d25161271f86e227f40507fd20c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fbulgarianmilitary.com%2F2023%2F06%2F19%2Fukraine-will-not-get-merkava-tanks-but-cyprus-and-morocco-will%2F Marokkót, mint az Észak-Afrikát képviselő két ország egyikét, tavaly április 26-án a Ramstein-csúcson vették rá, hogy küldjön tankokat Ukrajnába. És reméltem nagyon jó üzlet!!!, tudod, hogy frissítik-e Mk IV-re Ciprus számára,Ciprus meg átadja a T-80-t Ukrajnának A Merkava 2 a 105 mm-es fegyvert használja, ami a T-72 és a T-80 leminősítése. Ciprus, a T-80-asok felszabadítására És Görögország, hogy kiszabadítsa a Leopard 1-eket Ukrajna számára. Azt hiszem, a T-72-esek és a T-80-asok még jobb kombináció Ukrajna számára. Bahahaha. Tehát a tankcsere izraeli változata! Nos, hol vannak a kritikusok és a nyögők? Izrael ebben éppúgy segíti Ukrajnát, mint Svájc, hogy leopárdokat adjon át a készletek feltöltésére. Tehát érintőleges segítség.Mivel több mint egymillió orosz él Izraelben, rendkívül valószínűtlen volt, hogy Ukrajnát közvetlenül látnák el halálos segélyekkel Hamarosan ruzzian videók égnek a fejjel lefelé. És ez még mindig jó. Ha az UKR-nek tankokat segítő/eladó országok viszonylag gyorsan tudnak jó cserét vásárolni, akkor ez mindenkinek jó hír. Például. Dél-Korea közvetlenül nem szállít fegyvert az UKR-nek, de azzal, hogy lőszert küldenek az Egyesült Államokba, és cuccokat adnak el a NATO keleti szárnyának, sokat segítenek. Gratula ruszkiügynök Robi hogy amikor a fürdőben állva, pucéran lenézel csak 1 f.szt látsz, de amikor a tükörbe tekintesz, akkor kettőt höhöö
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!